A hüvelyünk egészsége nagyon sok mindentől függ. A helyes tisztítás, a menstruációkor használt eszközeink, az alsóneműnk, a stressz-szintünk, a napirendünk, de még az étrendünk is befolyásolja az intim jól- vagy éppen rosszullétünket. Azonban vannak olyan alapvetések, amikre odafigyelve csökkenthetjük a fertőzés esélyét, vagy ha panaszunk van, megfelelően kezelhetjük vagy kezeltethetjük magunkat.

A fontos alapok

Az intim testrészeink helyes ápolását érdemes már egészen kislánykorban megtanítanunk a gyerekeinknek, mert a jelenlegi rendszer szerint az óvodáknak és iskoláknak ez nem erős oldaluk. Ám, ha idejében rögzülnek olyan helyes eljárások, mint hogy nemcsak mosdóhasználat után, hanem előtte is kezet mosunk – hogy a lehető legtisztább legyen a kezünk –, vagy hogy szigorúan elölről hátrafelé töröljük a törölnivalót, akkor a későbbiekben is sok kellemetlenséget kerülhet el a gyerekünk.

A kevesebb több, avagy ne tisztítsd túl!

Amikor a szakembert arról kérdeztem, hogy mi a leggyakoribb hiba, amit a nők elkövetnek az intim tisztálkodás során, szinte azonnal jött a válasz: a túltisztítás.

Igen, lehetséges túlságosan is kipucolni magunkat odalent, ami a normál hüvelyflóra felborulásához vezethet, majd panaszokat okozhat.

A legrosszabb, amit altájon tehetünk magunkkal, az a hüvelyöblítés. Főleg akkor, ha gyakran, ne adj’ isten napi rendszerességgel tesszük. Ilyenkor ugyanis kimossuk a hüvelyben található, alapesetben egyensúlyban lévő normál hüvelyflóra egy részét, és teret kapnak az úgynevezett fakultatív patogének. Ezek az apró bacik részei a hüvelyünk mikro-ökoszisztémájának, azonban ha az őket kordában tartó „jó bacikat” kimossuk, ezek elszaporodnak, és a végeredmény a hüvelygyulladás lesz. Ilyenkor pedig elkerülhetetlen, hogy kezeljük a panaszokat, és terápia segítségével helyreállítsuk a hüvelyflóra egyensúlyát.

A szakértő szerint legjobb a hüvelyöblítést teljesen elhagyni, de ha valaki ettől érzi igazán tisztának magát odalent, akkor maximum havonta egyszer-kétszer csinálja, a fertőzések elkerülésében ugyanis egyáltalán nem segít.

Mivel tisztálkodjunk?

A túltisztítás probléma ugyan, de a ló túloldalára átesni sem szabad, azaz elhanyagolni a területet. Az azonban hogy ki mivel őrzi lenti tisztaságát, nagyon egyénfüggő, az allergia és sok más szempont is közrejátszik abban, hogy kinek mi válik be, tehát ne féljünk kísérletezni, hogy mi a legmegfelelőbb számunkra. Egy sima, illatmentes szappan vagy tusfürdő is tökéletes erre a célra, de az intim mosakodógélek is jó választásnak bizonyulhatnak. Az érzékeny bőrűek pedig használhatják a krémes állagú babafürdetőt, ami a legkíméletesebb megoldás.

A hüvelyváladék ténye még nem jelent egyértelmű fertőzést

Sőt, természetes, hogy van, és az is, hogy a ciklus folyamán változik a sűrűsége, a színe, az állaga. Amíg nem csíp, nincs szúrós szaga és furcsa színe, addig nem kell kezelni. A hüvely fala amúgy is folyamatosan hámlik, és ez is megoldhat kisebb problémákat.

A leggyakoribb betegségek

A reklámokból már jól ismert hüvelygomba és a bakteriális hüvelyi fertőzés az, amivel a legtöbb nő legalább egyszer találkozik élete folyamán. Mindkettőt fontos kezelni, de nem mindegy, hogy mivel.

Ha valaki nem akar rögtön gyógyszert használni, érdemes kipróbálni a cickafark- vagy kamillafürdőt, de ha ezek nem segítenek, muszáj lesz erősebb szerek segítségét kérni. Ma már sokféle, otthon elvégezhető teszt kapható a patikákban, ezekkel megállapíthatjuk, hogy gombás vagy bakteriális fertőzéssel állunk szemben, és az eredmény tudatában kiválaszthatjuk a megfelelő terápiás módszert. Olyan készítményeket is találhatunk a piacon, amik egyszerre gyógyítják a gombás és a bakteriális fertőzést is, ilyet azonban nem érdemes használni, pont azért, mert mindent visz: nem az a cél, hogy mindent kipucoljunk a hüvelyünkből, csak azt, ami a problémát okozza, így érdemes célirányosan kezelni a tüneteket.

Bartha Tünde szerint viszont nagyon fontos, hogy miután sikeresen legyőztük a fertőzést, egy erre alkalmas készítménnyel állítsuk helyre a normál hüvelyflóra egyensúlyát, hiszen ezzel oldódnak meg végül teljesen a problémák.

Ekkor azonban érdemes arra figyelni, hogy lehetőleg ne végezzünk hüvelyöblítést, ne hordjunk betétet, és ha lehetséges, ne szőrtelenítsünk, mert az is egyfajta trauma a bőrünknek. A normál hüvelyflóra visszaállítását pedig legjobb, ha közvetlenül a menzesz után kezdjük el, ilyenkor ugyanis sokkal könnyebben tapadnak meg az egyensúly visszaállításához szükséges bacik a hüvelyfalon.

Ha pedig az önkezelés nem jár sikerrel, mindenképpen érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, akinek feltétlenül mondjuk el, hogy milyen kezelést alkalmaztunk azelőtt, ezzel is segítve a munkáját. 

 

Visszatérő fertőzések

A leggyakrabban visszatérő betegség a hüvelygomba. Ha sokadik kezelés után is újra megjelenik a fertőzés, érdemes a partnerünket is kezelni, mert pingpongszerűen oda-vissza adhatjuk egymásnak ezt a fertőzést.

Ezen felül más alapbetegségek, például a cukorbetegség vagy egy immungyengítő gyógyszeres terápia is hozzájárulhat ahhoz, hogy gyakrabban jelenjen meg a fertőzés, de a ruházatunk, étrendünk, és a szokásaink is hajlamosíthatnak a megbetegedésre.

A megfelelő fehérnemű kulcsfontosságú

A sokak szemében népszerű és szexi tanga az alsóneműk versenyében az utolsó helyezést érte el, ugyanis egy kis hidat hoz létre a fenekünknél lévő baktériumok és a hüvelyünk között, ezzel megsokszorozva egy megbetegedés esélyét. De ugyanígy kerülendők a műszálas anyagokból készült bugyik. A műszálas tangák meg főleg. Egy francia vagy bikini szabású pamutbugyival azonban nem lehet probléma.

Menstruáció és intim higiénia

Ennek a kettőnek kéz a kézben kell járnia, mert a nehéz napokon hatványozottan ki vagyunk téve a megbetegedéseknek.

A menstruáció alatt használt eszközök közül fertőzés szempontjából a legrosszabb választás az intim betét, mert a dunsztoló hatás miatt erős táptalaja lehet a baktériumoknak. Ha betétet használunk, cseréljük minél gyakrabban!

Eggyel jobb választás a tampon, azonban annak méretét elengedhetetlen az aktuális vérmennyiséghez igazítani, mert ha kevés vérzéshez nagy tampont helyezünk fel, az jobb híján a hüvelyváladékot fogja felszívni, amivel szárítja a hüvelyt és felborítja az egyensúlyt.

A szakember szerint ebből a szempontból a legjobb megoldás a menstruációs kehely, ami egyfajta dugóként még véd is a befelé tartó baktériumoktól, ráadásul környezetbarát.

És mi lesz a szexszel?

Ha panaszokat észlelünk magunkon, jobb, ha a gyógyulás utáni pár napig hanyagoljuk az együttlétet. Egyrészt azért, hogy elkerüljük a már említett pingpongeffektust, másrészt szexuális aktus közben a hüvely nyálkahártyája erős súrlódásnak van kitéve, ami mikrorepedéseket okoz a falán, ez pedig csak ront a helyzeten. A gyógyulást követő első néhány alkalommal pedig érdemes színtelen-szagtalan síkosítót használni, hogy ezzel is kíméljük a hüvelyünket.

Ám maga az aktus is potenciálisan növelheti egy fertőződés esélyét, mégpedig úgy, hogy szex közben a hüvelyben lévő baktériumok felpréselődhetnek a húgycsőnyílásba, húgyhólyag- vagy hüvelygyulladást okozva. Ennek megelőzésére a legjobb, amit tehetünk, hogy aktus után kipisiljük magunkat, ezzel eltávolítva a baktériumokat.

Végül ne feledd az alapszabályt: itt nincs hülye kérdés!

Bartha Tünde nőgyógyász tapasztalatai szerint még mindig tabutéma minden, ami a női nemi szervvel kapcsolatos. Ezért is kiemelten fontos, hogy megbízható forrásokból és szakemberektől tájékozódjuk, ha az intim higiéniánkról van szó. A tabusítás nem segít, kérdezni nagyon is ér. Hiszen az egészségünkről van szó.

Dián Dóri

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Pexels/Viktoria Slowikowska

A tartalom megjelenését a Bayer Hungária Kft támogatta