Kevés olyan abszurd szempontok mentén „terhelt” téma van, mint a külső és belső női nemi szervek

Ennek eredete is – persze – történelem előtti időkre nyúlik vissza: apasági tesztek nélkül a férfiak nem tudhatták, nem valaki más gyerekére fordítanak-e erőforrásokat… a nő valóban az ő gyermeküket várja? Ezért igyekeztek a női szexualitást minél inkább visszafogni, ami a női test „keretek közé szorítását” is jelentette, kultúrkörönként eltérő formákban (gondoljunk csak a Közel-Keletre).

A férfiak szexuális viselkedése, szüzességének megléte vagy nemléte sokkal kevesebb „erkölcsi” kapcsolódási ponttal rendelkezett, de a tabusítás és a szégyen az ő intim egészségüket is érinti – ez alkalommal mégis a női intim egészséget övező aktualitásokról szeretnék írni, hiszen itt több dolog „csúszhat félre”. Évszázados tabuk érintik közvetett vagy közvetlen módon, aminek megmutatkozásai helyenként vérlázítók, máskor csak kreatív megoldásokért kiáltanak. 

Közel sem csak a szexről szól

A női intimegészség témája minimum érinti a testi-lelki szexuális egészséget, a meddőséget, a menzeszt, a szülést és a hozzá kapcsolódó változásokat, a menopauzát, a húgyúti és hüvelyi fertőzéseket, a daganatos megbetegedéseket, és így tovább… De ide tartoznak a vizelet-visszatartási problémák is, melyek valamilyen formában négyből egy nőt érintenek, mégis az a tévhit övezi, hogy csak az idősek problémája.

Képzeljük el, mi lenne, ha például a csontrendszert terhelnék ugyanilyen tabuk. Ha biológiaórán pironkodva hallgatnánk a csontokról, később pedig ameddig csak lehet, inkább sántítva járnánk annak elkerüléséért, hogy beszélnünk kelljen arról, talán megzúzódott a sípcsontunk.

Persze természetes, hogy a sípcsonthoz más a viszonyunk, mint a nemi szervekhez, de segít, ha elkülönítjük egymástól az egészséget és az egészséghez nem kapcsolódó meglátásokat, és mernénk tudást szerezni és átadni arról, ami számít. Hiszen például ezer nő megkérdezéséből kiderült, 44 százalékuk alapvető dolgokat sem tud a saját nemi szerveinek felépítéséről. De működés terén sem sokkal jobb a helyzet: 41 százalékban nem tudtak a menopauza kezdetének tüneteiről. És sajnos a tabuk a szüléssel kapcsolatban is erősen élnek. Azon nők közül, akik szülés után nagyon kellemetlen testi tünetek egy olyan csoportját élték meg, melyen lehetett volna segíteni, 46 százalék nem beszélt erről az orvosával, főleg azért, mert a túlnyomó többségük (91 százalék) azt gondolta, szülés után ez így természetes.

Három terület fonódik egymásba a nők intim egészségével kapcsolatban

Az első maga a testi tünet, érzet, betegség vagy egészség. A második a szexualitás, a harmadik a gyermekvállalás. Ezek természetesen érinthetik egymást, de sok gond származik az önkényes összekapcsolásukból – például, ha bizonyos súlyos nőgyógyászati betegségek kezelését az állam csak azoknál támogatja megfelelően, akik közvetlenül gyermekvállalás előtt állnak. Vagy az, hogy a lányok szexuális felvilágosításából a nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt várandósság elkerülése mellől könnyen kimarad maga a szexualitás. Ide tartoznak azok a filmek, videóklipek is, melyek a szexet egyfajta testi-lelki egészségtől független „időtöltésnek” állítják be. Ezek csupán példák azokra a tényezőkre, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a női szervrendszer valami „belső idegenné” váljon, mely mindenféle elvárással és félelemmel terhelt. Az egészségnek pedig – akár érinti az intimitást, akár nem – a vallási, politikai, kulturális és egyéb meggyőződésektől függetlennek kellene lennie. Hiszen, ahogy az Alaptörvény is igen lényegre törően megfogalmazza: „Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez”. 

Az utóbbi időben egyre több kutatás és kezdeményezés szól kifejezetten arról, milyen hátrányos megkülönböztetések, káros berögződések érinthetik a nőket az egészségügyi ellátásban. Mindenekelőtt a női hormonrendszer bonyolultsága miatt a legtöbb létező orvosi eredmény férfiakon, férfiak testén végzett kutatások eredménye.

Ezért a tudomány a női test működéséről minden létező szempontból kevesebbet tud, mint a férfiakéról, ami pedig ismeretlen vagy rejtélyes, azt könnyen övezik tabuk – már csak azért is, mert sokan a tudományos eredmények hiányában is tévedhetetlennek akarnak tűnni, sajnos olykor a betegek kárára is.

„A nőgyógyászatban ugyanannyi a pszichés, mint a testi tényező” – idéz egy kutatás egy férfi nőgyógyászt összefüggésben azzal, milyen „érvek” mentén kezelhetnek nőket „hisztérikusként” a tüneteik miatt. Ide kapcsolódik, hogy egy felmérés szerint a nőknek kétszer nagyobb eséllyel írnak fel erős és könnyen függőséget okozó fájdalomcsillapítókat, sokszor ezzel olyan súlyos betegségek diagnózisát és kezelését késleltetve, mint az endometriózis. 

Leszámolás a csöndben, szégyenkezve szenvedéssel 

A terület sajátságos kihívásaira egyre több szempontból keresnek megoldásokat. Az online média és a közösségi oldalak világszerte arcot, hangot és kapcsolódási lehetőségeket ad a női egészséget érintő kérdésekben érintetteknek – és az azokkal foglalkozóknak –, ezzel segítve a következő generációknak átadott üzenetek változását is. 

Az üzleti verseny egyik nagy előnye, hogy ha van felhasználói igény egy terület fejlesztésére, ez megtörténik: számos elérhető applikáció és eszköz van, mely a menstruáció és/vagy a szexuális egészség és jóllét fejlesztését célozzák. Mindez amellett, hogy meghatározott problémákon segíthetnek, az érintett kérdésekről való beszéd megkönnyítését is támogatják. 

Egy ország vezetésének ebben is hatalmas szerepe van. A brit kormány például éppen online konzultációt tart folyamatban lévő női egészségfejlesztési stratégiájáról. Ez olyan felmérést jelent, melyben minden tizenhat éven felüli lány és nő részt vehet azzal kapcsolatban, hogyan fejlődhetne a brit egészségügyi ellátás és betegségmegelőzés a női egészség terén. A felmérés jelentősége nemcsak a végkifejletben van – olyan egészségügyi ellátás és betegségmegelőzési programok, melyek jobban figyelembe veszik a nőkre jellemző biológiai és lelki adottságokat – hanem az üzenetben is, melyet az ilyesmi közvetít; egy egyenlőségre törekvő társadalomban minden nő véleménye, egészsége, testi-lelki hogyléte számít.

Baló Sára

További forrás: ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Pexels/Laker

A tartalom megjelenését a Bayer Hungária Kft támogatta