Mikortól menjünk szűrésre?

Magyarországon a mellrákszűrési program a negyvenöt és hatvanöt év közötti korosztálynak szervezetten és ingyenesen zajlik. Ebben az életkori sávban ugyanis a leggyakoribb a betegség kialakulása, de több szakorvos szerint ki kellene terjeszteni a szűrési életkort negyven és hetven év közé.

Akkor beszélünk szűrésről, amikor a nőknek nincs tünetük és panaszuk. A cél az, hogy a lehető leghamarabb megtalálják a betegeket olyan stádiumban, amikor ők maguk még nem érzékelik a betegség jeleit, amikor még nem lehet kitapintani egy esetleges csomót, de már jelen van a daganat.

Ha pedig mi magunk felfedeztünk valamilyen elváltozást a mellünkben, legyen az például egy tapintott csomó, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, aki eldönti, hogy milyen emlőképalkotó vizsgálatra van szükség.

Milyen gyakran járjunk szűrésre?

A kulcsszó a rendszeresség. A legfontosabb, hogy amikor megkapjuk a meghívót a szűrővizsgálatra, menjünk el! Ez a szűrési program keretében negyvenöt és hatvanöt éves kor között kétévente esedékes, vagyis ilyen gyakran kell kivizsgáltatnunk magunkat. Azaz kellene. Ugyanis évek óta nem emelkedik a szűrésre járó nők száma, és ez sajnos nem azt jelenti, hogy mindenki jár ellenőrzésre. Sőt.

Többet is tehetünk magunkért, mint kétévente egy vizsgálat?

Mivel a mellrák általában nem egy egyik napról a másikra kialakuló és áttétet adó betegség, így a két szűrés között is felfedezhetjük, ha rendszeresen vizsgáljuk magunkat.

Ezt legegyszerűbben öntapintással tehetjük meg. A néhány lépésből álló mozdulatsorral ellenőrizhetjük, hogy van-e például csomó a mellünkben.

Mikor és hogyan végezzünk önvizsgálatot?

Dr. Dank Magdolna szerint havonta, mindig szigorúan a menstruáció után végezzünk önvizsgálatot, ugyanis ilyenkor a legpuhább a mell, ráadásul menzesz előtt a vízvisszatartás miatt duzzadtabbak a mirigyeink. Ha pedig rendszertelen a menstruációnk, vagy változó korban vagyunk, akkor jelöljünk ki egy napot, és mindig ugyanakkor végezzük el a vizsgálatot.

Bár maga a mozdulatsor nem nehéz, ebben az esetben is gyakorlat teszi a mestert, így az első pár alkalom inkább csak arról szól, hogy megismerjük a mellünket. Meg kell tapasztalnunk, milyen a normális formája és tapintása, és ehhez tudjuk majd mérni a későbbiekben, hogy amit látunk és érzünk, az normális-e vagy sem.

Az önvizsgálatot ma már könnyen megtanulhatjuk, rengeteg piktogramokkal kiegészített leírás található a neten, de magyarázó videók és külön erre a célra fejlesztett applikációk is a segítségünkre lehetnek, amik a jelenlegi koronavírus-járvány miatt kifejezetten hasznosak.

Azonban a Covid utáni időkre azt ajánlja a szakember, hogy nyugodtan keressük fel háziorvosunkat, üzemorvosunkat, egy onkológiai gondozót vagy a nőgyógyászunkat, aki megtanítja nekünk az önvizsgálat helyes menetét. Ez azért is lehet jó megoldás, mert így közben fel tudjuk tenni a kérdéseinket egy szakembernek és könnyebben és gyorsabban megtanuljuk „olvasni” a saját mellünket.

Jó, de mi számít nem normálisnak?

Minden mell más, de ha ezeket a tüneteket veszed észre magadon az önvizsgálat során, mindenképpen fordulj orvoshoz:

  • a mell kontúrja nem sima, kidomborodás vagy behúzódás töri meg
  • ha csomót érzel a melledben vagy a hónaljadnál
  • ha megváltozik az emlőn a bőrfelület, olyan lesz, mint a narancshéj
  • ha tartósan behúzódik az emlőbimbód
  • ha váladékozik a mellbimbód, különösen, ha véres a váladék
  • ha ekcémaszerű elváltozásokat látsz a mellbimbód udvarán
  • ha bőrpírt látsz a melleden, melegséget érzel – ez gyulladásra utal

Több tünet jelezhet jóindulatú daganatot is, de erről csak alapos orvosi vizsgálat után lehet minden kétséget kizáróan megbizonyosodni, így bármelyik tünetet észleled magadon, irány a doktor!

Implantátummal is lehet, csak máshogy!

Először is nagyon fontos, hogy tisztázzuk: az implantátumtól nem lesz senki rákos! És még önvizsgálatot is lehet így végezni, igaz, kicsit másképpen zajlik a folyamat. Ez attól is függ, hogy izom alá vagy fölé került a szilikon. Akinek implantátuma van, mindenképpen konzultáljon a szakorvosával arról, hogyan tud így önvizsgálatot végezni. 

 

Biztos módszer nincs, de az esélyeinket arra, hogy időben észrevesszük a daganatot, jelentősen növelhetjük!

Természetesen még így sem garantált, hogy mindig, minden esetben, időben felfedezzük, ha baj van, ilyen például az ismerősöm esete. P.-nek úgynevezett intervallum carcinomája van, a mellráknak az a fajtája, ami nagyon gyorsan nő, és biológiai működésében agresszív daganat, ráadásul nem tapintható. Ezért válhatott ilyen gyorsan ilyen súlyossá a betegsége, de dr. Dank Magdolna hangsúlyozta, hogy ez nem gyakori eset. Ám azzal, hogy P. rendszeresen járt szűrésre, esélyt adott magának a gyógyulásra, aminek folyamatáról szerencsére nagyon jó híreket kapunk.

Tartsatok tehát rendszeresen önvizsgálatot és járjatok szűrésre, mert szó szerint életmentő lehet!

Dián Dóri

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images