Hogy mi okozza az endometriózis kialakulását, a mai napig nem tudni, de rengeteg nő szenved tőle világszerte. A krónikus nőgyógyászati betegség diagnosztizálása rendkívül hosszadalmas, a Semmelweis közleménye szerint átlagosan hét év – Magyarországon ez „csupán” négy év, de Nagy-Britanniában például kétszer ennyi: nyolc évig szenvednek a nők átlagosan, mire diagnosztizálják őket.

Mi az endometriózis?

Endometriózis esetében a méh nyálkahártyájához (endometrium) hasonló sejtek jelennek meg a méhen kívül is, például a kismedencében, a rekeszizmon, a hasüregben, de akár még a tüdőben is.

És amíg a peteérés után a megvastagodott endometrium a méhből távozik a havonta jelentkező menstruáció során, addig más szervekből nem tud kiürülni, felhalmozódik, majd összenövéseket, hegesedést okoz.

Az endometriózis fő tünetei a fájdalmas menstruáció, derékfájdalom, a kismedencei fájdalom, gyakori tünet az állandó fáradtságérzet és a szexuális aktusok során érzett kellemetlenség. Fontos, hogy komolyan vegyük ezt a betegséget, mert súlyos esetben meddőséghez is vezethet.

Mi a kutatás célja?

A nemzetközi kutatócsoport reményei szerint a kérdőívet kitöltőknek hála, „első kézből gyűjthetnek az endometriózis tüneteire vonatkozó önbevallásos adatokat az érintettektől. Emellett szociodemográfiai, mentális és fizikai egészségügyi információkra, valamint étrendi és egyéb életmódbeli tényezőkre is rákérdeznek, hogy gyorsabbá tegyék az endometriózis felismerését, és új, célzott kezelési lehetőségeket dolgozzanak ki”.

Dr. Balogh Dóra, a Semmelweis Egyetem tudományos munkatársa szerint tízezer érintett és tízezer egészséges résztvevőre van szükségük ahhoz, hogy minél pontosabb eredményt kapjanak.

„Kulcsfontosságú, hogy aki feliratkozik, minden hónapban szánjon pár percet a kérdőív kitöltésére, hogy követni tudjuk az állapotukat, és a már diagnosztizált pácienseknél a betegség fejlődését is”

mondja a kutató a Semmelweis közleményében.

„Szeretnénk olyan közös jellemvonásokat találni, melyek meghatározzák, hogy az endometriózis melyik formája alakul ki egy-egy páciensnél. Hipotézisünk szerint például a túlzott telített zsír-, vöröshús- és finomítottcukor-fogyasztás negatívan befolyásolhatják a betegség fejlődését” – mondja dr. Bokor Attila egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján működő Minimál Invazív Sebészeti Osztály vezetője.

A begyűjtött adatokat a svéd KTH Műszaki Egyetem és a Rigai Műszaki Egyetem szakemberei elemzik majd mesterséges intelligencia és gépi tanulás módszerével.

Így vehetsz részt a kutatásban

A Lucy alkalmazáson keresztül történő adatgyűjtés az úgynevezett Finding Endometriosis using Machine Learning (FEMaLe) multidiszciplináris kutatási program része. A Lucy ingyenesen letölthető a Google Play áruházból és az App Store-ból is, maga az applikáció és a kérdőív is magyar nyelvű. Nem kérnek sem e-mail-címet, sem más közösségi felülettel való összekötést, így biztosítják, hogy a kérdőívek teljesen anonimok maradhassanak.

Azzal pedig, hogy letöltjük az appot és részt veszünk a kutatásban, nemcsak egy jó ügyet szolgálhatunk, hanem ráadásként egy szuper menstruációs naptárat is kapunk az applikációban.

A naptár nem csupán a következő menstruáció várható időpontját mutatja, hanem azt is, hogy mikor vagyunk minden valószínűség szerint a legtermékenyebbek, – valamint a menstruáció során és azon kívül észlelt tüneteket is feljegyezhetjük benne, valamint naplózhatjuk, hogy mikor jártunk orvosnál.

A kérdőív kitöltése az app szerint körülbelül húsz percet vesz igénybe, de ennél szerintem jóval gyorsabban is kitölthető. A használata egyszerű és átlátható, a kérdések egyértelműek. 

Az applikáció letöltéséhez ITT minden segítséget megtalálsz, a kérdőív kitöltésének lehetőségét pedig automatikusan felajánlja a rendszer a regisztráció után.

A kutatásban résztvevő dr. Bokor Attilával készült interjúnkat IDE kattintva olvashatod el. EBBEN a cikkünkben arról írunk, honnan ismerheted fel, hogy érintett lehetsz az endometriózisban, ITT pedig érintett kolléganőnk, Kranyik Cintia vallomását éred el.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ SvetaZi

Dián Dóri