Mi az endometriózis?

Az endometriózis egy krónikus betegség, amely a termékeny korú nők tíz százalékát is érintheti. A betegség során az endometrium jellegű (azaz a méhnyálkahártyát borító) szövet a méhen kívül máshol is jelen van a szervezetben. Leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén található meg, de érintheti a méh izomzatát, a petevezetéket, a hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet, a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, ritkán a tüdőt is.

Kialakulásának oka máig nem tisztázott, az egyik elmélet szerint a retrogád, azaz a hasüreg felé szivárgó menstruáció okozza. Ilyenkor a menstruáció során az endometrium darabkái a petevezetékeken keresztül a hasüregbe jutnak, a hashártyához tapadnak, és endometriózisos szigetekké alakulnak. Más elméletek a genetika szerepét is felvetik, ugyanis vannak családok, amelyekben több nőt is érint ez a betegség. Az endometriózis krónikus gyulladásos reakciót válthat ki, fájdalmat és összenövéseket, összetapadásokat, illetve meddőséget okozva.

Az endometriózis aktivitása és az általa okozott panaszok eltérők lehetnek egy menstruációs cikluson belül, különösen a havi vérzés alatt és előtte lehetnek erőteljesek. Mindamellett fontos tudni, hogy nem mindenki tapasztal erőteljes fájdalmat a havi vérzése során, akinek endometriózisa van.

Mik a tünetei?

Hogyan diagnosztizálják?

Az endometriózis hivatalosan elfogadott diagnózisa a laparoszkópiás (hastükrözéses) vizsgálat, és az azt követő szövettan után mondható ki. Emellett azonban bizonyos esetekben – például petefészekcisztánál – ultrahangvizsgálat, illetve manuális vizsgálat, vagy MRI, esetleg CT is nagy biztonsággal utalhat az endometriózis jelenlétére.

Hogyan határozzák meg a súlyosságát?

A betegséget a jelenleg leginkább elfogadott osztályozási rendszerben négy stádiumba szokták sorolni, azt figyelembe véve, hogy mely területeket és milyen súlyosan érint. A felszínes, nagyrészt csak a hashártyán jelen lévő, felületes endometriózist az I–II-es stádiumba sorolják. Ebben az esetben csak minimális, felszínes letapadások és csak kisebb léziók (sérülések, gyulladások) vannak. A III–IV. stádiumú endometriózis már mélyebb rétegeiben érinti a hashártyát, és közepesen vagy nagyobb mértékben kiterjedt összenövéseket is okozhat a méh és a belek között, vagy pedig endometriómát (endometrikus cisztát) okoz a petefészekben, mérsékelt vagy kiterjedt letapadásokkal a petevezetékben és petefészekben. A besorolás azonban nem határozza meg, hogy mennyire lesz bonyolult az endometriózis műtétje, illetve a fájdalom mértékéről sem feltétlenül nyújt információt.

Vannak nők, akik enyhe endometriózis esetén is nagy fájdalmat élnek át, míg másoknál egy súlyos stádiumú betegség sem okoz panaszokat.

Mindig meg kell műteni?

Az endometriózis műtéti indikációja függ az egyén preferenciáitól, a tünetek súlyosságától, a fájdalom mértékétől, az endometriózis stádiumától, illetve attól is, hogy a betegséggel érintett nő mikor szeretne gyereket vállalni. A fájdalmat különböző fájdalomcsillapítókkal, illetve hormonális kezelésekkel lehet csillapítani. A jelenleg javasolt irányelvek szerint, ha diagnózis céljából történt laparoszkópia, akkor javasolt az endometriózis eltávolítása a műtét során, mert bizonyítottan csökkentheti a panaszokat. Ha mélyen terjedő endometriózisról van szó, akkor is javasolt a sebészi beavatkozás, illetve egy endometrióziscentrum felkeresése, ahol egy orvoscsapat együttes munkája határozza meg, mi a beteg számára legmegfelelőbb kezelés. Ha a műtét jön szóba, akkor annak ideális időpontja közvetlenül a tervezett teherbe esés előtt van. 

Az eddigi eredmények

Az elmúlt tizenkét évben az Endometriózis Magyarország nagyon sokat tett azért, hogy javuljon az endometriózisban szenvedők életminősége. Többek között az ő munkájuknak és az egyre több, a betegség felismerésére és kezelésére szakosodott orvosnak hála ma Magyarországon átlagosan négy év telik el a tünetek megjelenése és a diagnózis között. Ez Nyugat-Európában is egyedülállónak számít, ahol sok helyen még mindig a korábban itthon is megszokott nyolc-tíz év az átlag.

Salamon Adriennéknek azt is sikerült elérniük, hogy 2019-től a krónikus betegeknek járó adókedvezményben részesüljenek az endometriózissal érintettek. A kedvezményt öt évre visszamenőleg lehet igényelni, amennyiben van a betegnek hivatalos, műtéttel igazolt diagnózisa.

Az Endometriózis Kisokos is az alapítvány nevéhez fűződik. A betegséggel kapcsolatban részletes tájékoztatást nyújtó füzet kórházakban, orvosi rendelőkben és gyógyszertárakban érhető el, és a védőnők az iskolákban is terjesztik ingyen, 2019 vége óta közel 250 ezer darabot juttattak el oktatási intézményekbe. Az alapítvány azt is elérte, hogyha valaki menstruációs fájdalomra keres gyógyszert, akkor mindenképpen hívják fel a figyelmét a betegségre, és kapja meg az Endometriózis Kisokost.

2015 óta szerveznek márciusban, az endometriózis világnap alkalmából országos rendezvénysorozatot szakértők bevonásával, ami egyúttal lehetőség is az érintettek számára a találkozásra és informálódásra is. Az Endometriózis Szakértői zárt Facebook-csoportban több mint hatezer endometriózissal érintett tag van. A fórum lehetőséget ad az érintettek és családtagjaik számára a tapasztalatcserére, de emellett a tagok rendszeresen hallgathatnak szakértői előadásokat, és kérdezni is tudnak kompetens személyektől. 

Tabu még mindig

„Az endometriózisról azért is nehéz beszélni, mert majdnem minden, amit érint, önmagában is tabunak számít – mondja Salamon Adrienn.

– Tabu a havi vérzés, a vetélés, a meddőség, a fájdalmas szexuális élet, hát még a véres vizelet vagy széklet. Ezekről sok nő még a hozzá legközelebb állókkal sem beszélget, ami egyfelől nehezíti a betegség felismerését, másfelől a társadalom továbbra is nagyon alulinformált marad az endometriózissal kapcsolatban.”

Az alapítvány egyik fontos célja tehát az érzékenyítés. „Az elviselhetetlenül fájdalmas havi vérzések, műtétek, meddőségi kezelések miatt sok, a betegségben érintett nő többet van táppénzen, gyakrabban esik ki a munkából, mint más társai. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy cégeknek is tartsunk érzékenyítő tréningeket. Ehhez az is hozzátartozna, hogy ne legyen tabu beszélni a betegségről, és akár adott esetben a menstruáció alatti napokra home office lehetőséget is kaphasson egy nő.”

Salamon Adrienn

Megelőzni nem lehet, de számít az életmód

Jelenlegi tudásunk szerint az endometriózis kialakulását nem lehet megelőzni, ám arra már vannak bizonyítékok, hogy az életmódváltás hatással van a betegség lefolyására és a tapasztalt fájdalom mértékére.

A cukor, a finomított szénhidrát és a vörös hús kerülése bizonyítottan javítja a betegek életminőségét, és enyhíti a tüneteiket.

Az általános egészséges életmód, különösen pedig a helyes stresszkezelés is nagyon jó hatással lehet a betegekre. Ez utóbbi esetén – illetve a betegség miatt fellépő krónikus fájdalom és a meddőség kezelésében – hasznos lenne, ha az érintettek igénybe vennék (egészség)pszichológus támogatását is.

Az endometriózissal érintettek jelenlegi helyzete

Salamon Adrienn szerint ma Magyarországon más európai országokhoz képest egyszerűbb eljutni szakértő orvoshoz, és az érintettek hamarabb kaphatnak diagnózist. Jelenleg egy konzultációs időpontra átlagosan egy-másfél hónapot kell várni, és ha valakinek tünetei vannak, legrosszabb esetben hat hónapon belül kap időpontot egy specialistához. Amit viszont lehetne fejleszteni, az a minőségbiztosítás, vagyis az, hogy egyértelmű legyen a beteg számára is, melyik orvos mennyire jártas az endometriózis kezelésében, hány műtétet végzett eddig.

Fontos lenne ugyanis, hogy minden érintett olyan orvoshoz menjen, aki valóban tapasztalt és tájékozott a betegséget illetően, és folyamatosan nyomon követi a kezeléssel kapcsolatos legfrissebb irányelveket. Az is fontos, hogy a fiatal orvosokat motiválják arra, hogy a betegség kezelésére szakosodjanak.

Az új barátnőnk, Lucy

Az Endometriózis Magyarország 2019 szeptemberében indította útjára a Lucy nevű termékenységi és menstruációs alkalmazást, amely helyes használat esetén hétféle betegség tünetére hívhatja fel a figyelmet. „Nagyon sok, a ciklussal és a női szervekkel kapcsolatos adatot vihet be ide a felhasználó, az applikáció összesítője pedig ezekből már több, fontos következtetést le tud vonni. Nőgyógyászati vizsgálat esetében is nagyon hasznos, ha a beteg megmutatja az orvosnak az összesített adatait” – mondja Salamon Adrienn. Az applikációval az alapítvány több díjat is nyert már, jelenleg pedig egy négyéves nemzetközi kutatásban vesznek részt vele. „Több országból gyűjtenek anonim adatokat a Lucyvel, emellett ultrahang-, MRI-, CT- és műtéti eredményeket is rögzítenek, amelyeket aztán összesítenek, és mesterséges intelligencia segítségével elemeznek, hogy fény derülhessen olyan jelenségekre és összefüggésekre is, amelyeket még nem tudunk az endometriózisról.”

  

Útravalóul

Adrienn szerint a legfontosabb üzenet, amelynek minden nőhöz el kellene jutnia, az az, hogy a havi vérzés normális esetben nem fájdalmas. Kisebb diszkomfortérzést lehet tapasztalni közben, de annak orvosilag kivizsgálandó oka van, ha valakinek rendszeresen fájdalomcsillapítót kell bevennie, akár csak az első napokban, ha megjön a havi vérzése. Ez az ok pedig az esetek felében az endometriózis. Ezért gondolja fontosnak, hogy már az általános iskolákban tartsanak ismeretterjesztő előadásokat. Sajnos ugyanis akár tíz-tizenkét évesek is szenvedhetnek endometriózisban, és minél hamarabb derül fény a betegségre, annál inkább elkerülhető, hogy drasztikusan romoljon a beteg állapota és meddőséghez vezessen az endometriózis.

Kerekes Anna

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / skaman306 

Bővebb információk: ITT