A legújabb probléma: a vape-nyelv

Magáról a dohányzásról is lehet tudni általában, hogy csökkenti az íz- és szagérzékelést, de a hevített folyadékos e-cigik esetében ennél durvább a helyzet: hirtelen drasztikus csökkenés és akár teljes ízérzékelés-vesztés is lehet a következménye a használatuknak. Hogy mi a megoldás az úgynevezett „vape-nyelv” megszüntetésére, és az ízvesztésen túl milyen tünetet tapasztalhatnak még a felhasználók, arról dr. Stewart Beggs brit fogorvos készített videót a TikTokra: 

@drstewartbeggs Do you vape? You might have vaper’s tongue #vaperstongue #vape #vaping #drstewart #oralcare #vapetok #vapetongue ♬ Chill Vibes - Tollan Kim

A videó szerint 

extrém szájszárazságot is okozhat a rendszeres e-cigizés, és természetesen a folyadékpótlás, alapos száj és nyelvtisztítás (ez utóbbi nyelvkaparóval) mellett az e-cigi azonnali abbahagyása oldja meg a problémát. 

Szakemberek szerint különösen veszélyesek az ízesített liquidek, mivel azoknak az édességét gyakran a hozzáadott cukor vagy cukoralkohol adja, ami fogszuvasodást és ínybetegségeket okoz, ha ilyen formában a szájba kerül. 

A „vape-nyelv” problémája eljutott a folyadékos e-cigizést támogató oldalakra is, de természetesen itt nem veszélyes egészségügyi következményként tálalják, hanem megoldandó problémaként, amire vannak is ötletek. A legdurvább, hogy egy ilyen oldalon azt olvastam: lehet, hogy nem is a „vape” okozta az ízérzékelés elvesztését, hanem annak a kombinációja a hagyományos cigarettával vagy (kedvencem) a túl meleg ételek fogyasztása – mivel 

az ízvesztés hátterében az is állhat, hogy a forróság leégeti az ízlelőbimbókat. A sérült ízlelőbimbók egyébként valóban újranőnek (mint amikor forró étellel égetjük meg a nyelvünket), de ezt határozottan gátolja, ha továbbra is folyamatosan kiteszi őket valaki a hőhatásnak.

 A szakemberek eddig is óva intettek az e-cigiktől

Sajnos több tanulmány van, amit maguk a hevített dohánytermékek gyártói, forgalmazói készíttettek, és ezek azt hangsúlyozzák, hogy mennyivel kevésbé károsak (akár a folyadékkal, akár a dohánytöltettel működő) elektromos cigik, mint a sima dohányzás. A független tanulmányok viszont vitatják ezt a kijelentést, a hosszú távú káros hatásokról egyelőre nincsen elegendő információ, és még évtizedek kellenek hozzá, hogy legyen, így ezt semmiképpen nem lehet állítani. Az pedig már kiderült, hogy rövid távon is számtalan egészségkárosító mellékhatása lehet ezen termékek használatának, nem csak a vape-nyelv.

Az amerikai szívgyógyászok szövetsége (American Heart Association) szerint 

az elektromos cigik valószínűleg ugyanolyan károsak a tüdőre és a szívre, mint a hagyományosak. 

Egy másik nagy szervezet, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) jelentése szerint különösen az eldobható eszközök veszélyesek, amelyekben magas mennyiségű nikotin található. 

A magas nikotinkoncentrációjú e-cigaretták más vegyületeket is tartalmaznak, amelyekről laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy növelik a kísérleti állatok szív- és tüdőbetegségeit

(és amelyek pontos összetételéről egyébként a felhasználók sem tudnak szinte semmit, ami szintén nagyon veszélyes). Még több kutatásra van szükség tehát a hosszú távú hatásaikkal kapcsolatban, de az biztos, hogy a tüdőfelületen megjelennek azok az anyagok, amik a folyadékban ízesítőként vagy vivőanyagként vannak jelen. 

A szakértők azt is cáfolják, hogy ezek az eszközök segítenek a dohányzásról való leszokásban, ráadásul különösen veszélyesnek tartják a kombinációjukat a hagyományos cigarettával. 

Az ugyanis már biztos, hogy az ezekben található nikotin erős függőséget okoz. Ráadásul mivel a folyadékos elektromos cigiknek a legnagyobb kockázata az, hogy egyetlen töltéssel akár 600, vagy nagyobb méret esetében 1200 slukkot is szívhat a felhasználó, ezért megeshet, hogy végtelenítve használja. Ez akár rövid távon nikotinmérgezést is eredményezhet, hosszú távon pedig még a hagyományos dohányzás során kialakult függőségnél is erősebb függést. (Az AHA a szakmai szervezetek által jóváhagyott módszereket, például nikotinpótló rágót, filmet vagy tapaszokat ajánlja azoknak, akik abba szeretnék hagyni a dohányzást.)

Az interneten rendelt termékek esetében extra kockázat, hogy egy működési hiba folytán akár az akkumulátor felmelegedése során olyan anyagok is az elszívott folyadékba kerülhetnek, amelyeknek nem szabadna, és mindenképpen egészségkárosítók.

A különböző ízesítőanyagok is hordoznak extra kockázatokat, ezek mellett kerülhet a folyadékba adalékanyag, amely légszomjhoz, krónikus köhögéshez, asztmatikus tünetekhez vezet.

A tinik körében különösen népszerűek ezek a termékek

A legnagyobb probléma, hogy az e-cigik a tizenévesek körében igazán népszerűek, több rémisztő statisztika van erről (az USA-ban például körülbelül 2,5 millió tizenéves használ valamilyen e-cigit), miközben ma már csak 21 éves kortól lehet legálisan hozzájutni, mégis több európai országban is nyolc százalék körülire becsülik a használó tinik arányát. 

Magyarországon a folyadékos e-cigi teljesen illegális, ennek ellenére nagyon könnyen beszerezhető

(ha rákeresel a manórúdnak is nevezett márkájú termékre, akkor nagyjából az első tíz találat olyan oldal, ahonnan megrendelheted). Ezeknek a termékeknek a népszerűsége a Covid idején nőtt meg ugrásszerűen, 46 százalékkal ugrott meg a kereskedelmük mértéke (a statisztika az USA-ra vonatkozik, de valószínűleg máshol is hasonló a helyzet). Bár a legtöbb statisztika a „sima” ízesített e-cigikről szól, és az egészségügyi kockázatoknál sem térnek ki rá külön, de 

különböző szintetikus tudatmódosító folyadékok is kerülhetnek ezekbe az eszközökbe.

A liquides cigit használó tinik nagy része ízesített verziót használ, és folyamatosan nő az eldobható e-cigik aránya, amiket minden szervezet kiemelten problémásnak minősít. Milanovich Domi Kapitány-Föveny Máté addiktológussal készült interjújában is olvashattok az ecigizés kockázatairól. 

Ebben a nagyon hosszú tanulmányban részletesen vizsgálják az elektromos cigaretták egészségügyi hatásait, és a konklúzió az, hogy egyáltalán nem mondható ki: kevésbé károsak, mint a hagyományos cigaretták.

További információkat találtok még: ITTITTITT és ITT is

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Igor Ilkov

Tóth Flóra