-

Anyu tanárként kezdte, tanított is egy darabig, de a szíve mindig a kozmetika felé húzta. 1989-ben, majdnem 30 évesen tanulta ki a mesterség alapjait, a tudását pedig azóta bővíti, megállás nélkül. Tíz éven keresztül tanított, vizsgáztatott, útjára engedte a szakma legújabb képviselőit, az utóbbi időben viszont már csak a szerelemnek él: saját kis világában aranyozza be a vendégei napját. Nekem ő A kozmetikus, akinek mindig, de mindig olyan puha a keze! Ezek az ő tippjei, mindenkinek:

1. Tonik, nem csak tiniknek

Sokan azt hiszik, hogy a pubertáskor átvészelésével a bőrnek már nincs szüksége tonizálásra. Ez tévedés, ugyanis az alapos tisztítás után a megfelelő tonik előkészíti a bőrt, és optimális közeget teremt az arckrém felszívódására. Nyilván a felnőttek bőrére más összetételű termék javasolt, mint a tinikére, sokkal inkább hidratáló, vagy érzékeny bőrre való termékeket keressünk!

2. Arclemosás, de nem vízzel

Nemcsak a sminket kell lemosni, hanem az egész napot az arcunkról, de nem vízzel! Sokan azt hiszik, hogy ha nem használnak sminkszereket, akkor elég csak leöblíteni az arcunkat, és kész is az esti tisztítás. A bőrünk egész nap koszolódik, a város porától, az izzadságtól, az arcunkhoz érő dolgoktól. A klóros, kemény víz lemossa, és egyben szárítja is, de nem tisztítja a bőrt.

3. És nem is szappannal

A túl lúgos közeg leoldja a bőr védőrétegét, ami után bármit is kenünk rá, az csak irritálja, tovább szárítja a felső hámréteget. Bőrtípusnak megfelelő arctej, micelláris lemosó sokkal jobb megoldás!

4. Egy hatóanyag nem old meg mindent

Ne dőlj be a reklámoknak, amelyek hangzatos szlogenekkel próbálnak vásárlásra csábítani: E-vitamin, hialuronsav, arany, kaviár stb… Zeng a fülünkben a csodaszer, pedig kor, bőrtípus és évszak szerint is más a bőr igénye, amihez hozzá kell igazítani az arckrémet.

5. A bőr nem felejt

Minden bőrt ért komoly sérülés (napégés, extrém hideg, otthoni nyomkodás) okozhat komoly bőrproblémát, akár évtizedek múlva is. Többet ér a megelőzés, mint a tűzoltás! Minden egyes otthoni maszekolás előtt inkább csapj a kezedre. Ha tényleg nagyon zavar az a ragya az orrod közepén, és nem akarod megvárni, amíg elmúlik, akkor irány a  kozmetikus. Egy rosszul sikerült nyomkodástól akár hetekig elnyúlhat a gyógyulási folyamat, vagy felülfertőződik, és elindul a pattanáscunami.

6. Óvatosan a bőrradírozással!

Nagyon kevés bőrtípus igényel rendszeres otthoni peelinget. Ha túl sokszor kerül elő a házi smirgli, akkor bizony elvékonyodik a felső hámréteg, amely irritációt okoz hosszú távon. Mindenképpen szakember javaslata alapján, bőrtípusnak megfelelően érdemes kiválasztani a legjobb terméket!

7. Tizenegy és három között ne napozz, és ez nem vicc!

Ezt sajnos sokan még mindig nem veszik komolyan. Pedig ebben az időszakban minden körülmények között kerülni kell a tűző napot. Gyereket pedig nagyon veszélyes ilyenkor játszótérre vagy strandra vinni, ha nincs megfelelő árnyékolás és bőrvédelem. A megégett bőr nem felejt, később nagyon súlyos következményei lehetnek a leégésnek.

8. A kozmetikus nem ciki – fiúknak sem

Bőre mindenkinek van, fiúknak, lányoknak, férfiaknak, nőknek, fiataloknak és időseknek, és egy szakember mindenkinek tud segíteni. Egy kamasz fiúnak ugyanúgy jár az ápolt bőr, mint egy kamasz lánynak! Nem ciki kozmetikushoz vinni vagy küldeni a nagymamát, a férjünket, vagy a pubertás fiunkat sem.

9. Ésszel sminkelj!

Nagyon jó kézügyesség kell ahhoz, hogy valaki újságokból vagy YouTube-videók alapján meg tudjon tanulni sminkelni. Ha szereted kifesteni magad, akkor érdemes tényleg megtanulni a legfontosabb trükköket. Több kozmetika kínál már smink- és stílustanácsadást is, javaslom, hogy akinek ez fontos, az szánjon erre időt, próbáljon ki több sminkest, és utána döntsön, hogy kitől kér személyre szabott tanácsot (ez a menyasszonyokra különösen érvényes).

10. Ésszel szőrteleníts!

Ma már nagyon sokféle alternatív gyantázási módszer van, közülük többet otthon is el lehet végezni. Ha magad állsz neki, akkor nagyon fontos az alapos előkészítés és utókezelés: gyantázás előtt a bőr zsírtalanítása, hintőporozás, utána pedig a hidratálás, nyugtatás. Intimgyantával nagyon óvatosan kísérletezz, mert magas a fertőzésveszély, és a herpesz, a begyulladt szőrtüsző nem éppen a vonzó simaság kellékei.

11. A kozmetikus sem varázsló

A kamaszkori bőrelváltozások és pattanások szakszerű kezelése, a szakember által javasolt rendszeres otthoni ápolás nem azért fontos, mert egyetlen kozmetikusi vizittől elmúlik az összes ragya, hanem hogy felnőttkorra nyom nélkül vészeljük át ezt az időszakot. Nagyon csúnya felülfertőződött, heggel gyógyuló bőrképek maradnak az otthoni maszekolás eredményeként, amit később szinte lehetetlen eltüntetni.

12. Beszéljünk a szemöldökről!

Egy rossz formára szedett szemöldök örökre ott marad. Egy rosszul megrajzolt tetoválás évekre elcsúfít valakit. Ha nem akarod megbánni, amit az arcoddal tettél, akkor mindenképpen alaposan tájékozódj, mielőtt kiválasztod azt az embert, akire rábízod magad.

13. Attól, hogy valami gyógyszertári vagy bio, még nem biztos, hogy tiszta és parabénmentes

Elég szennyeződés éri a bőrödet nap mint nap, legalább a tisztítás és ápolás során ne támadd újra kemikáliákkal és kőolajszármazékokkal! Például a gyógyszertári baba lemosó vazelinalapú krém, amely szintén kőolajszármazék. Elzárja a pórusokat, nem szívódik fel belőle semmi, de legalább nem allergizál – ezért olyan elterjedt. Nem kellenek csodaszerek, a természetben mindenre van hatóanyag és megoldás, ezért keress olyan termékeket, amelyek a lehető legtöbb tiszta, növényi hatóanyagot tartalmazzák!

+ 1. Nem lehet elég korán kezdeni

Tényleg nem. Az újszülött babák bőre nagyobb védelmet igényel. Életünk első 4 hónapjában még nem alakul ki a kifele irányuló védekezés, így ebben az időszakban különösen fontos a bőr védelme, leginkább természetes olajokkal. Kerüljétek a napi fürdetést, hisz a víz klórja szárítja a védtelen bőrt, és később nagyon sok probléma idáig vezethető vissza (például az ekcéma). Ebben az időszakban még a lehető legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki az ápolószereket. És itt se a hangzatos reklámszlogenekre hallgass, hanem kérd szakember, például aromaterapeuta segítségét!

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/