1. Az óvszert elég csak az aktus vége felé felhúzni, és akkor is teljes védelmet nyújt.

„Fontos tudni, hogy az óvszernek végig fent kell lennie az együttlét alatt. Az előváladék is tartalmaz spermiumokat, amik fel is tudnak jutni a méh üregébe – mondja Bartha Tünde. – Az óvszerrel, amellett, hogy több szempontból is nagyon hasznos védekezési módszer, sokszor történik »baleset«, akár a nem megfelelő méretválasztás miatt, akár »csak úgy«, ilyenkor viszont nagyon fontos, hogy az érintett merjen segítséget kérni. Akár arról van szó, hogy simán elszakadt, akár esetleg nem is került elő teljesen, mind a védekezésben, mind a bent maradt darabok eltávolításában tud segíteni a nőgyógyász.”

2. A fogamzásgátló tabletták egyik mellékhatása a hízás.

„Tizenöt éves életkor előtt nem írunk fel fogamzásgátló készítményt, csak nagyon indokolt esetben, elsősorban terápiás céllal (vérzészavar, endokrinológiai problémák, például PCOS miatt). De a mai tabletták – legyen az kombinált, vagy csak progeszterontartalmú – már nagyon kevés hormont tartalmaznak. 

A hormonális fogamzásgátlással kapcsolatban nagyon gyakran merül fel a kérdés, hogy okoz-e súlynövekedést, tőlem is sokszor kérdezik a pácienseim.

A tabletták hízást okozó hatása sem állja meg a helyét ma már, sőt az egyik legújabb generációs készítménnyel még egy kis »fogyás« is elérhető a vízvisszatartás csökkentő hatása révén.”

3. A nők csak a ciklus félidejében eshetnek teherbe, ha abban a pár napban nem él valaki szexuális életet, tulajdonképpen védve van./Menstruáció alatt nem lehet teherbe esni, így akkor szabad az út a védekezés nélküli szex előtt.

„Huszonnyolc napos ciklusok esetén, ha minden rendben van, a ciklus közepén, a tizennegyedik napon van a peteérés/tüszőrepedés. Ha ekkor van együttlét, akkor is csak huszonhárom százalék körüli a teherbe esés valószínűsége. De az ovuláció lehet máskor is, főleg, ha nem pontosan huszonnyolc naponta jönnek a menzeszek.

Akár a vérzés alatt is teherbe lehet esni,

ekkor fél százalék a valószínűsége egy terhesség létrejöttének. Éppen ezért, aki olyan típusú természetes fogamzásgátlást szeretne választani, amiben követi a ciklusát, annak nagyon oda kell figyelnie a teste jelzéseire, nem lehet arra hagyatkozni, hogy nagyjából félidőben van a tüszőrepedés” – mondja a doktornő.

4. Aki túl hosszan szed fogamzásgátló tablettát, annak a sok hormontól később nem lehet gyereke.

„Ma nagyon sokan keresnek természetes, hormonmentes módszereket, annak ellenére, hogy a mai hormonos lehetőségek nagyon alacsony hormontartalmúak. 

Nem csak a tabletta létezik mint hormonos fogamzásgátló módszer, van méhbe helyezhető eszköz (ami éveken át ottmarad, és adagolja a hormonokat), hüvelygyűrű (amit 21 nap után ki kell venni, majd 7 nap szünet után be kell tenni az újat). Természetesen az, hogy kinek melyik módszer passzol a legjobban a helyzetéhez, egészségi állapotához, személyiségéhez, nagyon egyedi. Bár sokan keresnek hormonmentes tablettát, az nincs, ösztrogénmentes lehetőségek vannak, ez az úgynevezett minipill. A mai hormonos készítményekről elmondható, hogy három hónappal az utolsó használat után ugyanolyan valószínűséggel lehet teherbe esni, mint nélkülük. Ráadásul sok esetben pont a tabletta az, ami segít a hormonális eltérések rendbe hozatalában, így inkább hasznos a tartósan szedett készítmény.” 

5. A szoptatás során a nők fogamzóképtelenek, így nem is kell védekezni. 

„Szoptatás alatt is lehet ovuláció. Az emelkedett prolaktinszint elvileg gátolhatná a peteérést, gyakorlatilag nem mindig teszi. Így nagyon fontos a megfelelő védekezés! Ez mindig ösztrogénmentes készítménnyel történjen! Gondolhatunk tablettára (minipill), itt is több lehetőség van már a hatóanyagot tekintve. De a méh üregébe is felhelyezhető egy csak progeszteront tartalmazó eszköz. És ajánlható még az óvszer vagy a pesszárium.”

6. Ha beveszed a fogamzásgátló tablettát, azonnal lehet más védekezési módszer nélkül szexelni a teherbe esés kockázata nélkül.

A fogamzásgátló tabletta nagyon jó védekezési módszer, de nem azonnali hatású. 

Precíz, mindennapi szedést igényel, lehetőleg ugyanabban az időben. Ha a menzesz első napján kezdi el szedni valaki, akkor már abban a hónapban védettséget okoz a menzesz elmúlását követően (ezután az alkalmazásnak megfelelően kell szedni huszonegy napig hét nap szünettel, és így tovább, vagy folyamatosan huszonnyolc napig szünet nélkül, attól függ, milyen típusú tabletta). Ha valaki a második-ötödik ciklusnapon kezdi el, akkor minimum két hét kiegészítő védekezés szükséges. De bármikor el lehet kezdeni a ciklusban, csak akkor az első levél alatt érdemes óvszert használni. Fontos mindenkinek végiggondolnia, hogy tudja-e precízen szedni a tablettát. Ha nem, akkor érdemes egyéb megoldást választani, hogy ne legyen hamis a biztonságérzet” – mondja Bartha Tünde.

7. Ha a nő van felül, és utána le is zuhanyzik, akkor minimális a teherbe esés kockázata. Ha pedig a férfi az ejakuláció előtt kihúzza a péniszét a hüvelyből (megszakított közösülés), akkor tényleg semmi esély rá.

„Alapvetésként elmondhatjuk, hogy 

ha történik együttlét, ott van esély a teherbe esésre, 

és teljesen mindegy, hogy milyen volt a pozíció. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő védekezés történjen (ne megszakított közösülés), ha valaki nem szeretne teherbe esni.”

8. Ha egy nő fogamzásgátló tablettát szed, néhány évente szünetet kell tartania, hogy ne legyen trombózisa miatta.

„Jelen adatok szerint nincs szükség szünet tartására tablettás védekezés mellett. Ha megfelelő kivizsgálást követően történt a tabletta felírása (például trombózishajlam-szűrés), nincs ok az aggodalomra. Én tablettás védekezés nélkül is javaslom az alapos kivizsgálást. Ez áll egy ultrahangból (ha még nem volt szexuális kapcsolata a páciensnek, akkor ez hasi ultrahang), egy alapos anamnézisből (amikor kikérdezem a családi és személyes előzményeket) és egy olyan vérvételből, ahol egy APC-rezisztencia-vizsgálatot és egy Leiden-mutáció-szűrést kérünk. Ezek amúgy nemcsak a fogamzásgátlásnál, de például egy törés esetén is nagyon hasznos információk. 

Akinek akár ismert családi hajlam, akár a vérvétel eredménye alapján hajlama van a trombózisra, nem kaphat ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót. 

De szerencsére már létezik ösztrogénmentes, kizárólag progeszterontartalmú is, így neki is van lehetősége a nagy hatékonyságot nyújtó tablettás védekezésre. Időről időre azonban érdemes felülbírálni a korábban meghatározott fogamzásgátló módszert, még akkor is, ha nincs panaszunk. Sok oka lehet a módszer újragondolásának: például egy hosszabb ideig tartó fekvés vagy ülőmunka, esetleg Covid–19-fertőzés, előrehaladott életkor, vagy egy betegség, amire nem is gondolnánk (hosszabb ideje fennálló cukorbetegség, magas vérnyomás).” 

9. Az óvszer minden nemi úton terjedő betegséggel szemben védelmet nyújt.

„Az óvszer egy kifejezetten jó védekezési módszer: nemcsak a spermiumok hüvelybe jutását akadályozza meg, de több kórokozónak is megálljt parancsol. Viszont csak a nemi váladékkal terjedő kórokozókkal szemben nyújt védelmet. Például a HPV-fertőzés ellen nem tud száz százalékban védeni, mert ez a vírus bőr–bőr kontaktussal is tejed. Ez nem jelenti az, hogy nem indokolt az óvszeres védekezés, mert csökkenti azért a HPV-vírus bejutásának esélyét, csak nem védi ki teljesen.” HPV ellen van védőoltás felnőtteknek is, érdemes élni vele!

10. Az esemény utáni tabletta is jó védekezési módszer, akár 3 nappal a közösülés után is bevehető, vény nélkül kapható, és a bevétel után a következő napokban is véd.

„Az esemény utáni tabletta egy nagyszerű találmány, »balesetek« esetére. Receptköteles, és egy évben egyszer-kétszer javasolt csak a használata – és ezt természetesen a gyógyszert felíró szakemberek is tudják. Van olyan tabletta, ami három, és van, ami öt nappal az együttlét után bevéve még megakadályozza a terhesség kialakulását. De ez nem a megfelelő módja a fogamzásgátlásnak, nevezzük inkább tűzoltásnak. Senkinek nem javaslom a rendszeres használatát!”

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / grinvalds