Lili (akit Erdős Lili zseniális játéka kelt életre) tizenhét év körüli lány. Szerelmes. Már a film első kockáiban megjelenő intim, telefonos felvételekből kiderül, hogy az első együttlétre készül a barátjával, aki azonban latexérzékeny. A lány ezért úgy dönt, fogamzásgátló tablettát írat fel – azzal azonban közel sincs tisztában, hogy mit vállal ezzel.

Látlelet a magyar egészségügyről

A rendelő csengőjén cirill betűs felirat áll, az (elvileg) automata ajtót kézzel kell kinyitni – így kerül Lili a romantikus idillből a masszív valóságba. Innen újabb és újabb mélységeit tapasztalja meg a magyar egészségügynek, amelynek dolgozói épp olyan ridegek és zordak, mint a helyszínek, amelyeken Lili megfordul.

fogamzásgátlás Beutaló nélkül sehova Schnabel Annabella Erdős Lili
Jelenet a Beutaló nélkül sehova című filmből - Forrás: Cartesian

A lány útját rendelőről rendelőre kísérheti végig a néző: a kórházból továbbküldik, mondván, beutaló nélkül nem tudják ellátni, a gyermeknőgyógyászaton megpróbálják rábeszélni az óvszerre, majd rektális vizsgálatnak vetik alá.

Lili engedelmeskedik, tűr és bizonytalanul bolyong a bürokratikus útvesztőben, miközben a mindössze negyedórás rövidfilmben úgy követik egymást a feszültebbnél feszültebb jelenetek, úgy szorul egyre összébb a gyomrunk, mintha mi magunk is innen várnánk a megoldást, mintha nekünk is végig kellene verekednünk magunkat az egészségügy bugyrain.

És amellett, hogy a film vitathatatlan érdeme, hogy nézőként könnyű hozzá kapcsolódni, a téma is olyan, ami mindannyiunkat érint. „Ez egy nagyon fontos téma, amiről beszélni kell mondta az RTL-nek Schnabel Annabella rendező, akit saját tapasztalatai is inspiráltak a film alkotása során. – Abszolút horror nőként belépni a nőgyógyászatra, ahol egy ismeretlen férfi vár, aki alig vált veled pár szót, aztán feldug neked valami hideg, fém műszert. Elképesztően kiszolgáltatott érzés.”

fogamzásgátlás Beutaló nélkül sehova Schnabel Annabella Erdős Lili
Jelenet a Beutaló nélkül sehova című filmből - Forrás: Cartesian

Kockázatos ma Magyarországon ilyen filmet készíteni

Schnabel Annabella az idézett interjúban elmondta azt is, hogy hiába a mindenkit érintő, rendkívül fontos téma, nem volt egyszerű helyszínt találni a forgatáshoz.

„Miután tíznél is több kórház visszautasított minket, az utolsó lehetséges helyre már úgy vittem be a forgatókönyvet, hogy kivágtam belőle a kockázatosabbnak tartott részeket.

Muszáj volt, mert különben nem lett volna vizsgafilmem. Így viszont rögtön átment a kórház vezetésén, meg is nyíltak a kapuk, forgathattunk” – emlékezett vissza.

fogamzásgátlás Beutaló nélkül sehova Schnabel Annabella Erdős Lili
Jelenet a Beutaló nélkül sehova című filmből - Forrás: Cartesian

Azóta azonban számos hazai és külföldi fesztiválon vetítették a filmet – Indonéziában és az Egyesült Államokban is –, és szép számmal hozott el díjakat. Közönségdíjat nyert az 51. Nashville Film Festivalon, és díjazták a chicagói Big Shoulders International Student Film Festivalon is. Magyarországon pedig a 65. Országos Független Filmszemlén és a 18. Pannonfíling Fesztiválon jutalmazták. 

És hogy sikerrel jár-e végül Lili?

Egyáltalán létezik-e ma olyan egészségügyi ellátás Magyarországon, amire nyugodt szívvel rábízná magát az ember? Amiben nemcsak páciensnek, de dolgozónak is jó lenni? Amihez nem a kiszolgáltatottság és a kényszer érzése társul – legyen szó a rendszer bármely szereplőjéről? Vagy maradnak a kapcsolatok és a trükközés? 

Olyan kérdések ezek, amelyekre elképesztő pontossággal világít rá a film, amiben Lili mellett elénk tárul az orvosok, egészségügyi dolgozók helyzete is: a betegközpontúság, az empátia, valamint a logikus működés teljes hiánya.

Ott vagyunk benne mind, üljünk a rendelőajtó bármely oldalán.

„Sok lánynak már egy hevesebb mozdulattól elszakad” – mondja az orvos érzéketlenül, rezzenéstelen arccal, miután megvizsgálta a lányt. Lili pedig, bár megszerzi végül a fogamzásgátló gyógyszert, olyan árat kénytelen fizetni ezért, olyan traumát szerez, aminek nyomát élete végéig viseli majd.

Beutaló nélkül sehova című film már elérhető a YouTube-on.

Kiemelt képünk forrása: Cartesian

Mózes Zsófi