Használj gumit, és ne ess teherbe!

Az iskolai felvilágosítás nagyjából a következőkben merül ki már évtizedek óta: megtudjuk, mennyi betegséget kaphatunk el nemi úton – ezért figyelmeztetnek, hogy mindig használjunk óvszert –, ezen túl pedig a kezünkbe nyomnak egy menstruációs kalendáriumot, és a fejünkbe vésik, hogy a női ciklus huszonnyolc napos. Nagyjából ennyi. Aztán ha a ciklusunk rövidebb, vagy épp hosszabb az „előírtnál”, aggódhatunk, hogy valami nagy baj van velünk – pedig sok esetben semmi ok nem lenne rá. 

A lányoknak soha senki nem beszél arról, mi is zajlik a testükben, hogy például a hüvelyváladéknak is funkciója és jelzésértéke van, vagy hogy a „bármikor teherbe eshetsz” szólam igazából mit is jelent. Ezekre a kérdésekre azonban mind választ találhatunk a természetes termékenységtudat által. 

Fogamzásgátló és babatervező módszer

Nagyobb publikumnak Magyarországon először Cserháti-Herold Janka kezdett el beszélni a természetes termékenységtudatról (a róla szóló riportunkat ITT olvashatjátok el). Ő a YouTube-csatornáján és közösségi felületein rendszeresen publikál női egészséggel, szexualitással, ciklustudatossággal kapcsolatos informatív anyagokat, és mindezen felül egy nagyon komoly tanfolyamot is kínál, amelynek segítségével mélyrehatóan megismerkedhetünk a módszeren keresztül önmagunkkal is. 

„A termékenységtudat-módszer a testünk biológiai jelzéseinek, elsődleges termékenységi jeleinek megfigyelésén alapszik – mondta a követői körében csak Hormonmentes Jankának nevezett szakértő. – A módszer komplett tudásanyagának elsajátítása és a ciklusunk alapos megismerése révén pedig pontosan megállapítható, hogy mely napokon vagyunk termékenyek.

Ezt a tudást nemcsak fogamzásgátlásra alkalmazhatjuk, hanem babatervezéskor is óriási segítséget jelent. Sőt, az egészségi állapotunk, hormonháztartásunk nyomon követésére is alkalmas.”

Mindezeken felül a módszer alkalmazása például abban is segíthet, hogy képbe kerüljünk azzal kapcsolatban, mikor mit érdemes – és nem érdemes – csinálnunk, mikorra nem javallott maratonfutást időzítenünk, vagy mikor lenne nagyobb szükségünk energiadúsabb ételek fogyasztására. 

De pontosan mit is takar a természetes termékenységtudat? 

A módszer alapja a rendszerbe foglalt megfigyelés, amelynek során az elsődleges termékenységi jeleket kell mindennap feljegyeznünk. 

Hogy miket kell vizsgálnunk?

  • Az ébredés utáni alap-testhőmérsékletet.
  • A méhnyaknyákot.
  • Opcionálisan a méhnyak pozícióját.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy minden reggel ébredés után megmérjük az alap-testhőmérsékletünket kéttizedes jegyig mérő hőmérővel, illetve mindennap megfigyeljük a méhnyaknyákunk állagát, mennyiségét. 

A nyákot a köznyelvben folyásnak szokás hívni, és gyakran társul hozzá szégyenérzet, pedig nagyon fontos információkat hordoz.

A termékeny napokon például az ösztrogénszint jelentős emelkedése miatt drasztikusan megnövekszik a méhnyaknyák mennyisége, átlátszóvá, folyóssá, vízszerűvé, aztán tojásfehérje-szerűvé válik. Ez a folyamat szükséges és jótékony, hiszen így nyújt a hímivarsejtek számára akadálymentesebb, gördülékenyebb utat és élhető környezetet. 

Nem véletlen, hogy 

a módszer megismerésével sok nő arról számolt be, hogy jobb viszonyt ápol már a testével,

és ezt én is csak megerősíteni tudom.

A tudás hatalom, és ha tisztában vagyunk azzal, mire képes a testünk, és hogy mi mit jelent, kevésbé válunk kiszolgáltatottá – és még a szorongásunk is csökken. 

Megismerni a termékenységi ablakunkat

Amikor a lányommal voltam várandós, gyakorlatilag percre pontosan tudtam, mikor fogant. Az utolsó menstruáció első napja félrecsúsztatta volna a terminus napját, hiszen nem minden hónapban volt ugyanolyan hosszú a ciklusom. Szóval eszerint kalkuláltam, és az a helyzet, hogy napra pontosan született meg a kislányom – pont akkor, amikorra a számításaim alapján belőttem. Az orvosom nyitott volt szerencsére, nem vitatta a módszert, de sajnos nem ez mondható általános hozzáállásnak. (Akkor még lehetett választott orvosnál szülni, és sejthetitek, hogy nem véletlenül hozzá jártam.) 

Ma már egyre több nőgyógyász kezeli nyitottsággal a módszert, de ehhez az kell, hogy először megismerjék, és megtudják, hogy nem egy ezoterikus humbugról van szó, hanem valamiről, aminek tudományosan bizonyított háttere van. 

Az egésznek a lényege pedig pont az, hogy megismerjük a termékenységi ablakunkat. 

Az említett három termékenységi jel napi szintű feljegyzésével megállapíthatjuk, hogy mikor lépünk a termékeny időszakba, sőt azt is, ha már megtörtént az ovuláció, azaz: lezárult a termékeny időszak.

Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóként még nem találkozott olyan nővel, aki a megfelelően vezetett ciklusgörbéje mellett teherbe esett volna olyan időszakban, amikor a módszer szerint nem kellett volna, azaz a terméketlen időszakban. 

Az szerinte egy

széles körben elterjedt tévhit, hatalmas félreértelmezése a ciklusunk működésének, hogy bármikor teherbe eshetünk.

„Nem eshetünk akármikor teherbe a ciklusunk során, hiszen ez egy összetett hormonális folyamatok által vezérelt, komplex rendszer – mondja a szakértő. – Ilyen, hogy spontán ovuláció, ahogy a köznyelv érti (például orgazmus hatására bármikor), nincs, ez most már tudományos álláspont. Hogy miért él mégis ez a tévhit, annak összetett magyarázata van, például az az elavult nézet, hogy a ciklus egy kiismerhetetlen misztérium.”

Ez nem a naptármódszer!

Épp ezért nem szabad összekeverni a természetes termékenységtudatot a naptármódszerrel, ugyanis az csupán statisztikai adatokra épít, nem pedig a biológiai működésünkre.

2007-ben készítettek egy tanulmányt, melynek során kilencszáz – a módszert (helyesen!) alkalmazó – párt vizsgáltak egy éven keresztül. A kutatás 99,4 százalékos hatékonyságot mutatott. A termékenységtudat Pearl-indexét így 0,6 és 1,8 közé tették, ami gyakorlatilag megegyezik a hormonalapú fogamzásgátlókéval, és a WHO oldalán is ez az adat szerepel.

A WMN Viasat3-mal közös, Ki vele! című talkshow-jának következő (június 3-án, hétfőn, 21 órakor kezdődő) epizódjában erről is lesz szó. Igen, jön a női vér és a női test a tévéképernyőre, főműsoridőben, a témáról pedig nők és férfiak beszélgetnek majd egy nagyon izgalmasat. Érkezik dr. Benkovics Júlia nőgyógyász, Nyáry Luca író, modell, Tapasztó Orsi mentálhigiénés szakember, Kovács András Péter humorista-író, moderál Csepelyi Adrienn. 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Denis Novikov

Szabó Anna Eszter