1. Kinek a pap, kinek a papné

Kezdjük az általános jótanácsokkal! Kísérletezni ér! Ha az egyik módszer vagy eszköz unalmas, körülményes számodra, vagy nem hatékony, akkor válts! Nincs üdvözítő megoldás, bármit harsogjanak is a reklámok, mindenki másképp tanul, más élethelyzetben, más körülmények között és más tanulási előzménnyel.

2. Mi a te miérted?

Ha nem szereted a nyelvet, amit tanulsz és az ahhoz kapcsolódó kultúrát, akkor sokkal kisebb eséllyel lesz sikerélményed. Motiváltság nélkül nem fog menni. Idetartozik az is, hogy pontosan tudd, mi a te miérted. Miért lesz számodra hasznos, ha jobban tudod majd azt az adott nyelvet. Legyen hosszabb és több rövidebb távú célod is! Ha mindig tudod, mit szeretnél elérni a megszerzett tudással, akkor elszánt tudsz maradni. Lehet a rövid távú cél olyan banális is, mint hogy a külföldi nyaraláskor meg tudd értetni magad egy étteremben, vagy távlatokban gondolkodva az, hogy például a munkában sokkal több lehetőség nyíljon meg. A lényeg, hogy legyen megfogalmazott, magadnak kimondott belső motivációd.

3.  Hozzáállás kérdése (is)

„Hányszor hallom azt a tanulóktól, hogy nekem ez úgysem megy, ebben béna vagyok stb. Ezek mögött a hiedelmek mögött számtalan ok lehet. Elképzelhető, hogy korábban szülők, tanárok annyiszor mondták valakinek, hogy nincs nyelvérzéke, hogy elhitte, de lehet nemcsak a nyelvtanulásban, hanem az élet más területén is alacsony az önértékelése. A nyelvi coaching lényege pont ez, hogy lebontsuk ezeket a korlátokat, amelyek komoly gátjai a fejlődésnek” – mondja Kovács Beáta.

Kovács Beáta

4. Sok kicsi sokra megy

Az időbeosztás, illetve a rendszeresség a nyelvtanulásban is kulcsa a fejlődésnek. Foglalkozz a nyelvvel rendszeresen – szándékosan nem a tanulás szót használjuk! Legjobb, ha mindennapi szokássá válik, hosszú távon már napi öt-tíz perc is számít.

Sokan abba a hibába esnek, hogy azért nem gyakorolnak, mert nincs rá összefüggő egy-másfél órájuk. Pedig például munkába menet is lehet, érdemes tanulni!

Igen, napi nyolc-tíz óra munka mellett bizony elszántnak, szorgalmasnak kell lenni, hogy valahogyan beleszorítsuk a rohanásba a nyelvvel való foglalkozást.

Tipp: segít, ha megfigyeled, és feljegyzed pár napig, mivel mennyi időt töltesz. Írj le őszintén a reggeli felkelés és az esti lefekvés között mindent! Majd nézd meg, hogy hol vannak az üresjáratok, hol tudtál volna némi időt szakítani tanulásra, akár perceket is. Nagyon hasznos ez a gyakorlat, sokszor ilyenkor döbbennek rá az emberek, hogy mennyi idejük folyik el itt-ott értelmetlenül.

5. Két legyet egy csapásra

Érdemes kiválasztani a napirendben egy fix tevékenységet, és ahhoz kötni a tanulást. Például, ha rendszeresen nézel sorozatokat esténként, akkor kitűzheted célul, hogy mielőtt lehuppansz a képernyő elé, húsz percet foglalkozol a nyelvvel. Vagy ha sportolsz, akkor edzés előtt vagy után mindig tanulsz egy kicsit. Tudod, ha harminc napon át rendszeresen az életed részévé teszel valamit, akkor az szokássá válik, és sokkal könnyebben fogod rászánni magad.

6. Take it easy!

Sok nyelvtanuló őrizget rémes iskolás emlékeket a nyelvtanulásról, szódolgozatokról, kikérdezésekről, és arról, hogy magolni kellett, ami unalmas, nemszeretem tevékenység, csak nyűg.

Tipp: felejtsd el, hogy csak a biflázás számít tanulásnak, mert nem! Ha idegen nyelven olvasol egy könyvet, vagy híreket egy honlapon, vagy filmet nézel, akkor is fejleszted a nyelvtudásodat. Nézd meg kedvenc dalaid szövegét, abból is tanulsz! Énekelj! Tölts ki kvízeket! Ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésre az internetnek hála, élj vele!

7. Aki mer, az nyer

Tanuláskor először a passzív tudásunk bővül. Ide kerülnek be az új szavak, nyelvtani tudnivalók. Nagyon fontos, hogy ne csak passzív tudásunk legyen, hanem aktívan is tudjuk használni a nyelvet, azaz szóban és írásban is képesek legyünk kifejezni magunkat. Ha nem aktiváljuk a passzív tudást, akkor szépen lassan elkopik. Sajnos, ami egyszer az aktív szókincsünk része volt, az is válhat passzívvá, ha nem foglalkozunk vele. Mit tegyünk, hogy ez ne következzen be? Hogyan legyen tartós a tudásunk és minél nagyobb az aktív, bevethető része? Csakis a használat segít.

Beszélj minél többet! Ha iskolában vagy nyelviskolában, csoportban tanulod a nyelvet vagy magántanárhoz jársz, ragadj meg minden alkalmat, és mondd bátran, amit szeretnél, kísérletezz! Nem baj, ha nem tökéletesek a mondatok, csak beszélj!

„Sokan csoportban nem mernek megszólalni, azt gondolják, hogy a többiek jobban tudnak. Pedig tapasztalatból mondhatom, hogy bizony nem feltétlenül a legbátrabban beszélők tudnak a legjobban, viszont hatékonyság szempontjából ők a nyerők” – mondja szakértőnk.

Fontos, hogy olyan környezetben tanulj, ahol támogató a légkör, és mersz megszólalni.

8. Aki keres, az talál

A tantermen kívül is van élet! Csatlakozhatsz például MeetUp csoportokhoz különböző témákban, és gyakorolhatod a nyelvet (zömében az angolt). Vannak a neten társalgási klubok, könyvklubok, „expatcsoportok”, ahol Magyarországon élő külföldiekkel találkozhatsz, beszélgethetsz. De hinnéd vagy sem, az is fontos, hogy gyakorold magadban a fogalmazást egy idegen nyelven. Például míg buszon utazol, mondjuk, vagy éppen iszol egy kávét, próbáld meg lefordítani a cikázó gondolataidat. Hogyan is mondanám azt el angolul (németül stb.), hogy…? Nem ciki, ámde hasznos szokás! (Szakértőnk meséli, hogy ő például iskolás korában rendszeresen „fordítósat” játszott a buszon, amikor nem volt útitársa, angolról oroszra vagy vissza fordított.)

9. Ökör iszik magában!

Kösd valamihez vagy valakihez a tanulandó kifejezéseket! Például, ha emberi tulajdonságokat tanulsz, akkor képzelj el valakit, akire jellemző az adott vonás.

Próbáld meg mindig szövegkörnyezetbe helyezni a tanulandó szót és egy vagy több másik szóval együtt gyakorolni, amelyekkel gyakran társul. „Én nagyon szeretem a szókártyákat. Ha a kártya egyik oldalára leírod a tanulandó szót, akkor a lap másik oldalára írhatod a magyar megfelelőjét. Ha nem vagy már kezdő, akkor a magyar szó helyett írd le azt a mondatot, vagy mondatrészt, amelyben láttad, hallottad a megtanulandó szót. A mondatot kezdőként is írd rá a kártyára, az idegen szó alá! – mondja Kovács Beáta. – Így

az agy már kapcsolja is valamihez az új szót, és könnyebb lesz majd előhívni.”

A szókártyák haszna azon túl, hogy amíg megírod őket, közben már memorizálsz is, az is, hogy a későbbiekben sokféle módon tanulhatsz velük. Játszhatod azt, hogy összekevered őket, és találomra húzol belőlük tizenötöt, mondjuk. Megnézed, mi van rájuk írva, és mondasz velük egy mondatot, majd megfordítod a kártyát, és ha hasonló mondatot mondtál, amiben ugyanaz a jelentése a szónak, akkor félrerakod. Ha nem tudtad a szót, akkor a pakli aljára kerül, és jöhet a következő szó. Addig játszod, míg mindet meg nem tanultad. A klasszikus szótárfüzetes módszernek az a hátránya, hogy sokszor sorban jegyzik meg a tanulók a szavakat, ami nehezíti a későbbi aktiválást (nem ugrik be éles helyzetben).

10. Szakértőnk kiválasztotta neked a legtutibb internetes nyelvgyakorló oldalakat, íme

Videókereső

Kezdő szinttől a felsőfokúig vannak itt feladatok. Kereshetsz az általad fejleszteni kívánt szókincs vagy nyelvtani terület szerint is tananyagot. A videók hossza mindössze pár perc. Ide lelkes tanárok által készített anyagokat töltenek fel, és mostanában, a járvány miatt, az online oktatás előtérbe kerülésével rengeteg klassz anyaggal gazdagodott az oldal. Vicces és komoly témák egyaránt találhatók rajta.

Hasznos gyakorlatok ömlesztve

Itt három szint szerint választhatsz gyakorlatokat. Jó kis feladatok vannak, de nincsenek rendszerezve, kicsit nehezen áttekinthető. Ha olyan kedvedben vagy, hogy bármi jöhet, akkor látogass el ide is.

Hírek nyelvgyakorláshoz 

Angol három szinten. Amikor először látogatsz el az oldalra, feldob egy háromperces egyszerű szintfelmérő szókincstesztet (nem kötelező kitölteni), ami megmutatja, hogy melyik szintű feladatot válaszd majd. Mindennap két új hírt raknak fel az oldalra, rengeteg anyag van már az archívumban. Minden hír három szinten is olvasható és meghallgatható, a kezdőknek egyszerűbb nyelvezettel, lassabban mondják el ugyanazt a hírt, mint amit a középfokú vagy a haladó tudással bíró tanulóknak.

Nyelvi készségek külön fejlesztése

A honlap címe szerint tinédzsereknek készült ez az oldal, de felnőtteknek is abszolút ajánlom. Mind a négy nyelvi készséget, azaz az írást, olvasást, hallás utáni szövegértést és a beszédet is gyakorolhatod itt. Utóbbit interaktív videók segítségével teheted, ahol például egy előzőleg bemutatott párbeszédet tudsz eljátszani. Szókincsfejlesztésre kezdőknek képes feladatok vannak, ahol egy-egy tárgy képét kell párosítani a helyes szóval, haladóknak meg különféle szövegkörnyezetekben tanít szavakat, kifejezéseket.

Hatvan nyelv egy helyen! 

Itt hatvan nyelv közül választhatsz, az angoltól kezdve a szlovénon át az izlandi nyelvig van itt minden. Az oldal feldob egy mondatot a gyakorolni kívánt nyelven, amiből egy szó hiányzik. Kapsz négy lehetséges választ, és ki kell választanod a helyes szót. Magyarul is megadja a mondat jelentését. Ami klassz, hogy rögtön kontextusban tanulod a szót. Fel is olvassa az oldal a helyes mondatot, így a kiejtést is hallod, és ismételheted utána gyakorlásként. Ha rossz választ adsz meg, akkor kijavít, megmondja a helyes választ, és újból feldobja a tévesztett szót.

Állítsd össze a saját tananyagodat! 

Ide te magad töltöd fel a szavakat akár számítógépen, akár telefonos applikáción keresztül. Az unalmas szótárazgatás helyett különböző feladatokkal gyakoroltatja az általad megtanulni kívánt szavakat.

Hat perc angol a BBC-vel 

„A BBC honlapján több angoltanulást segítő feladat is van, nekem ez a 6 perc angol a kedvencem. Ha csak öt-tíz perced van, akkor kiváló gyakorlás. Hallás utáni szövegértés és szókincsfejlesztés a fókusz. Érdekes hanganyagok, kizárt, hogy ne találj számodra érdekes témát. Minden hanganyag előtt kiemel pár szót, kifejezést, amit fontosnak tart a megértés szempontjából, azaz előtanítja. A hallott szöveget írott formában is megnézheted, és van egy rövid feladat is, amellyel tesztelheted, hogy jól értetted-e.”

Filmrajongóknak

Itt filmek segítségével tanulhatsz szórakoztató módon kezdőtől egészen felsőfokú szintig. Pár perces filmrészletek megtekintése után jönnek a feladatok.

Beáta személyes kedvence, a Ted 

Motiváló öt-, tíz-, tizenöt perces beszédek, bármilyen témában találsz izgalmas előadást. Szinte mindig van hozzá angol felirat is, és van, hogy magyar is. Aki nagyon kezdő, kezdje magyar felirattal, és szép lassan érdemes áttérni az angol feliratra, majd azt is elhagyni. „Íme, a nyelvtanulásról az egyik kedvenc videóm (Hogyan alakítja a nyelv a gondolkodást). Arról szól, hogy egy idegen nyelv tanulásakor meg kell tanulnunk az adott nyelv logikája, gondolkodásmódja szerint gondolkodni.” 

Kurucz Adrienn 

 

 Kiemelt kép: Getty Images