1. Mondd ki sokszor: „Nem a te hibád!”

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, és nagyon fontos, hogy mint egy „alapkövet”, először ezt helyezzük le a beszélgetésben: az erőszak sosem az áldozat hibája. Mindig a bántalmazónak – annak, aki erőszakot használt – kell felelnie azért, ami történt. A bántalmazás (főleg az érzelmi, lelki erőszak és a szexuális visszaélés) az áldozatban azt az érzést kelti, hogy ő tehet a történtekről. De ez nincs így. Az erőszak mindig az erőszaktevőről szól – bárki lehet(ne) az áldozat.

2. A biztonság az elsődleges

Ha a bántalmazó kapcsolatban van gyerek, akivel együtt él az áldozat, akkor a gyerek és az áldozat együttes biztonságára kell odafigyelni. Fontos, hogy az áldozat maga dönthesse el, számára mi jelenti a biztonságot. Ha szeretne úgy eltűnni, hogy senki ne tudja hol van, akkor a 06 80 20 55 20-as ingyenes telefonszámon lehet érdeklődni azon lehetőségek, titkos menedékházak iránt, ahol védve érezheti magát az áldozat. Ma már több megyében működnek krízisközpontok is, ahol szintén lehet fizikai menedéket és egyéb (jogi, pszichológiai) támogatást kérni.

Elképzelhető, hogy az áldozat számára első körben az jelenti a biztonságot, ha van egy olyan telefonja, amiről csak ő tud, vagy esetleg egy barát kialakít egy szobát és ad hozzá egy kulcsot a bántalmazottnak, hogy oda baj esetén bármikor mehessen és menedékre találhasson. Van olyan áldozat is, aki távoltartást kér a biztonsága érdekében, és annak ideje alatt teszi meg a további biztonsági intézkedéseket.

3. A gyerekre akkor is hat a családon belüli erőszak, ha őt közvetlenül nem bántották

Sokszor az áldozat nem maga, hanem a gyereke miatt lép ki a bántalmazó kapcsolatból. A gyerek fontos „motiváló erő”, főleg akkor, ha az áldozatban tudatosodik, hogy a gyerekre közvetlenül és nagyon károsan hat az a légkör, ami az erőszak miatt kialakul a családban. Az erőszak mindenhol ott van, mert a feszültség, a félelem, a hatalmi játszmák mindenhova „beeszik magukat”, és a gyerek érzékeli őket. 

4. Beszélj olyannal, aki el tudja mondani, hogy ki segíthet, és kitől milyen segítséget kérhetsz

Fontos, hogy ne csak újságcikkekből és netes hírekből, vagy a közösségi médiában előadott történetekből szerezzük az információkat, amikor segíteni akarunk. Vannak olyan állami és civil segítők, akik hivatásszerűen családon belüli és párkapcsolati erőszak áldozatainak nyújtanak támogatást: meddigmehet.hu, bantalmazas.hu, nane.hu stb.

Te is tájékozódhatsz, de az még jobb, ha maga az áldozat keresi fel ezeket a segítő szervezeteket (akár a neten, akár telefonon).

5. Segítsd az áldozatot abban, hogy végiggondolja, kik vannak a környezetében olyanok, akik segíthetnek neki

Barátok, ismerősök, családtagok... A külső segítők fontosak, és jelenlétük, támogatásuk sokat jelenthet az áldozatnak, de azoknak a támogatása, akik közelebbről ismerik őt, akiktől a felajánlásokat (menedékre, átmeneti pénzügyi segítségre, gyerekvigyázásra stb.) könnyebben el tudja fogadni, talán még fontosabb. Jó gyakorlat lehet a rendelkezésre álló „erőforrások” feltérképezésére, ha az áldozat összegyűjti, hogy kikhez fordulhat, kikre számíthat, ha kilép a bántalmazó kapcsolatból. 

6. Légy tisztában a jogi lehetőségekkel

A kapcsolati erőszak büntetendő. Magyarországon mindenkit megillet a jog arra, hogy erőszakmentesen éljen. Annak számbavétele, hogy adott esetben akar-e / lehet-e büntetőeljárást vagy egyéb pert indítani, fontos információ az áldozat számára. Ahogyan az is, ha a gyerekkel kapcsolatos esetleges eljárásokban is tájékoztatást kap. A segítő szervezetek többsége jogi tanácsadást is biztosít az áldozatoknak.

7. Beszélj az anyagi lehetőségekről is

Azok a piszkos anyagiak ilyenkor is fontosak. Sok áldozatot visszatart attól, hogy kilépjen egy bántalmazó kapcsolatból, ha semmilyen saját jövedelme vagy vagyona nincsen. A bántalmazók számára ráadásul a pénz sokszor hatalmi eszközként is megjelenik.

Ezen a területen is a tájékozódás az elsődleges. A segítő szervezeteknél a tanácsadás ingyenes,  és az átmeneti otthonok, krízisotthonok, titkos menedékházak is ellenszolgáltatás nélkül vehetőek igénybe – a hosszú távú megoldás megtalálásában pedig az áldozatokkal együttműködve próbálnak segíteni az ott dolgozó szakemberek.

8. Bátorítsd az áldozatot abban, hogy foglalkozzon saját magával is

Ha valaki áldozat, akkor is kell a saját idő. Érdemes motiválni az érintettet abban, hogy találjon időt arra, hogy olyan dolgokba is fektessen energiát, amelyek csak róla szólnak. A rendszeres sportolás, egy új hobbi vagy a munka is lehet olyan, amiből erőt és energiát meríthet, ami sikerélményt ad és ezzel támogatja az áldozat önértékelését, önbecsülését, megerősíti őt abban, hogy képes változtatni.

9. Segítsd abban, hogy el tudjon képzelni magának egy szebb jövőt

A gondolatoknak teremtő erejük van, és ha vannak tervek, elképzelések, azokból erőt meríthet az áldozat ahhoz, hogy meg is valósítsa őket. Adjunk lehetőséget neki arra, hogy maga elé képzelje a jövőjét. Azt a jövőt, amit magának (és ha van gyereke, akkor neki) elképzel.

10. Erősítsd meg benne, hogy igenis joga van a biztonsághoz
Hangsúlyozd, hogy mindenkinek joga van olyan párkapcsolatban élni, ahol érzelmileg és fizikailag is biztonságban érzi magát. Joga van ahhoz, hogy erőszakmentes életet éljen. 

Az erőszak roncsolja az önbecsülést, kikezdi a magabiztosságot, a béka feneke alá tolja az áldozat önbizalmát. Minél súlyosabb a bántalmazás, és minél többet élt valaki ilyen kapcsolatban, a hatásai annál végzetesebbek.

Az áldozatok többsége nagyon nehezen hiszi el, hogy nem az ő hibájuk az, ami történt. Sok-sok beszélgetés, megerősítés, vita és persze elfogadás kell ahhoz, hogy az érintett el tudjon indulni azon az úton, ami távolabb viszi az erőszaktól. De azt nagyon fontos tudnia mindenkinek, aki megpróbál segíteni egy áldozatnak: minden tett és minden beszélgetés számít.

Dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/fizkes