Nagyon impozáns az elmúlt hat SzuperWMN közéleti díjazottjainak listája. Hozzájuk csatlakozik majd a szavazás után, március 4-én, a SzuperWMN-díjátadó gálán kihirdetett győztes: 

Oltai Kata, Farkas Franciska, L. Ritók Nóra, Szalai Kriszta, Al Ghaoui Hesna és Sándor Mária ápolónő.

Az idei közéleti jelöltek pedig:

Spitzer Gyöngyi Soma, a családsegítő

díj szuperwmn közéleti Udvaros Dorottya soma romani design
Spitzer Gyöngyi Soma – Forrás: Spitzer Gyöngyi Soma

Soma Mamagésát először énekesnőként, előadóművészként ismerte meg a közönség, de jó pár éve inkább íróként és spirituális tanítóként tesz azért, hogy fontos, elsősorban a nőket, de összességében minden embert érintő kérdésekről essen szó a nyilvánosság előtt.

Soma néhány évvel ezelőtt elindította a népszerű Segítek egy családot honlapot.

Az oldalon megismerhetők a segítségre szoruló családok történetei, és közvetlenné válhat a támogatás, tehát nem egy szervezeten keresztül történik.

Soma pedig, amellett, hogy az oldalt megteremtette, a saját felületein is folyamatosan felhívja a figyelmet a nehéz sorsú családokra és erre a támogatási lehetőségre.

Itt találjátok a Somával készült Elviszlek magammal epizódot:

Udvaros Dorottya, a zöld aktivista

díj szuperwmn közéleti Udvaros Dorottya soma romani design
Udvaros Dorottya – Fotó: Emmer László

Udvaros Dorottya a Nemzeti Színház művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzeti Színésze és a Halhatatlanok Társulatának tagja. Aktivistává a pandémia tette: a lezárások idején csatlakozott egy greenpeace-es sétához, és ennek köszönhetően a látóterébe került a szervezet Fertő-tavi munkája. Dorottya először a fecskék élőhelyének felszámolása ellen küzdött 2021-ben – ezért bíróság elé kellett állnia bűncselekmény vádjával (mivel anyagi kárt okoztak azzal, hogy leszedték a cölöpházakról az Afrikából visszatérő fecskék fészkelését megakadályozó hálókat). A színművész azóta csatlakozott a szervezet másik Fertő-tavi akciójához, amelynek célja az UNESCO világörökségi terület védelme, ugyanis az oda tervezett idegenforgalmi létesítmény óriási károkat okoz majd a helyi ökoszisztémában és a csodálatos tájban. 

Itt megnézhetitek Udvaros Dorottyát a négy évvel ezelőtt készült Elviszlek magammal adásában:

Varga Erika és Varga Helena, a társadalmi- és romaügyekkel foglalkozó divattervezők

díj szuperwmn közéleti Udvaros Dorottya soma romani design
Varga Helena és Varga Erika – Fotó: Kondoros Éva Katalin

Varga Erika és Helena 14 éve alapították a Romani Designt, amely sokkal több, mint egy divatmárka: közösségi vállalkozás, ahol a divat nem cél, hanem eszköz, a társadalmi diskurzus felülete. A Romani Design az aktivizmus elvei szerint működik: az egyedi, kézműves, prémium minőségű ruhák, ékszerek és kiegészítők a tradicionális roma viseleti kultúra szabásvonalait, stíluselemeit a modern kor igényeire formálják. Fenntartható és kortárs módon üzennek a társadalmi felelősségvállalásról, a krízishelyzetben élő roma közösségek helyzetéről, az alulreprezentált roma kultúráról, az eltűnőben lévő tradíciókról, a hit és identitás fontosságáról a többségi társadalom, a roma közösségek, a roma fiatalok részére is. 

Fontos célkitűzésük a fals sztereotípiák felülírása, a roma nők helyzetének új perspektívába helyezése. 

A Romani Design nem csupán a kortárs iparművészet, hanem a társadalmi egyenlőség víziójának és a roma kultúra kortárs művészeti térbe való pozícionálásának aktivistája, hanem egyúttal betölti a többségi társadalom és a roma kisebbségek közötti kulturális híd szerepét is.

ITT írtunk korábban a Romani Design munkájáról.

Számos hazai és nemzetközi múzeumi partnerség, önálló és csoportos kiállítás és összművészeti divatbemutató mellett két évvel ezelőtt indították el a veszprémi régióban, Berhidán az Együtt Berhidáért nevű művészetterápiás, közösségépítő projektjüket, melynek keretében a település 1500 fős roma közössége számára szerveznek saját pedagógiai módszertanuk szerint többek között zeneterápiás, tehetséggondozó és pályaorientációs, drámapedagógiai, divat,-varró,- és ötvös workshopokat, továbbá közösségi alkotásokat készítenek a program növendékeivel együtt. Az alkotópáros-testvérpár a tervezésben is kiegészíti egymást: Erika tervezi a kollekciókat, a hozzájuk tartozó üzenettel, illetve kommunikációs kampánnyal együtt. Helena készíti a kiegészítőket, az ékszereket, a táskákat és a Romani saját anyagmintáit is. Nagymamájuktól, Kender Mámitól örökölte énekhangját: saját maga által írt, cigány magyar nyelvű dalaiban megjelennek tradicionális hallgatóktól kezdve a jazz, a világzene es a pop műfaji sajátosságai is. Rendszeresen koncertezik saját, Varga Helena Band nevű formációjával. Erika és Helena a márka indulása óta tudatosan használják saját kommunikációs platformjaikat: nem csupán a társadalmi elit, de a roma közösségek felé is szólnak üzeneteik. Abban hisznek, hogy kisebbség és többség közötti társadalmi párbeszéd, a kulturális híd és a hitelesség a kulcs az általuk képviselt 

ITT tudtok szavazni az összes többi kategóriában is, egészen február 25-ig.

A SzuperWMN esemény támogatói:

Fő támogatója az Erste Bank, kiemelt támogatója az OMV.

További támogatóink: Bepanthen Derma, Curasept, Garamvári Szőlőbirtok, Jana, Korika, Novellista, Szamos

Színpad design: Torter e-Design

WMN szerkesztőség