SzuperWMN 2023 Közönségszavazás!

Kik kapják az idei SzuperWMN-díjakat? Szavazz négy kategóriában!

SzuperWMN 2023 Civil Fődíj

Fialla Marianna
szociális munkás, a Menhely Alapítvány programvezetője

Szociális munkásként 30 éve dolgozik a hajléktalan emberek otthonhoz jutásáért, körülményeik, mentálhigiénés állapotuk javításáért. A Menhely Alapítvány programjaiban részt vevő, sokszor súlyosan traumatizált emberekkel végzett megterhelő, jelentős nehézségekkel járó munkájában kifogyhatatlan türelem és emberség jellemzi. Marianna fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy krízishelyzetben lévő ügyfelei visszaszerezzék emberi méltóságukat, és saját lábukra állhassanak. A hajléktalan emberekkel végzett közvetlen munkája mellett képzéseket tart egyetemistáknak, és társadalmi érzékenyítő játékokat fejleszt.

Somogyi Tímea
a Hajnalcsillag Tanoda társalapítója, a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület vezetője

Diplomás szociológus, kutató és közben gyakorlati terepmunkás. Tímea 37 évesen, hatgyerekes anyaként ment középiskolába, majd szerzett diplomát. Az életét arra tette fel, hogy kutassa: miért és hogyan határozza meg egy ember sorsát, útját és élettartamát az, ha cigánynak született? No meg hogy lebontsa a meghatározottság által emelt falakat. Ehhez hét éve tanodát nyitott, amelybe jelenleg 75 kecskeméti cigány gyerek jár, volt tanulóik közül van, aki már gimnazista. Tímea meggyőződése, hogy a nyomort és a sokszor vele együtt járó droghasználatot csak megelőzni lehet – méghozzá tudással és megtartó közösséggel.

A szavazás nem aktív.

SzuperWMN 2023 Közéleti Fődíj

Spitzer Gyöngyi Soma előadóművész, a Segítek egy családot Alapítvány létrehozója

A közönség elsősorban előadóként, műsorvezetőként és spirituális tanítóként ismeri őt, karitatív munkájáról kevesebben hallottak. Pedig Mamagésa három éve elindított Segítek egy családot Alapítványa már több mint 300 rászoruló családon segített. Az egyedülálló programban a segíteni vágyók közvetlenül összekapcsolódhatnak a hátrányos helyzetű családokkal, és nyújthatnak célirányos segítséget. Az alapítványhoz olyan mélyszegénységben élő családok kerülnek, amelyekben legalább egy kiskorú gyerek él, vagy olyan nagykorú, aki tartós gondozásra, ellátásra szorul. Az önkénteseket a Nők 2000 Nyitott Kapu Alapítvány fogja össze, amelynek a megálmodója és vezetője szintén Soma.

Udvaros Dorottya színművész, környezetvédelmi aktivista

A pandémia idején, egy erdei séta közben találkozott a Greenpeace független globális környezetvédelmi szervezet magyar csapatával, azóta vesz részt aktívan a megmozdulásaikban. Helyszíni demonstrációkban és videókban emel szót a természetkárosítás ellen. 2023-ban bíróság elé állt, miután a rendőrök 2021-ben őt is bevitték a Fertő tavi fecskementés miatt, majd a beruházó vádat emelt ellenük rongálásért. Kossuth-díjas színművészként, a Nemzet Színészeként mutat példát, hogy semmilyen rang és cím nem akadályozhatja meg az embert abban, hogy kompromisszumok nélkül képviseljen egy fontos társadalmi ügyet.

Varga Erika és Varga Helena divattervező-iparművészek, a Romani Design alapítói

Az idén tizenötödik születésnapját ünneplő Romani Design a világ első roma divatstúdiója. Társadalmi vállalkozásuk egyben kultúrmisszió is, Erika és Helena rengeteget tesz a roma kultúra és közösség társadalmi elfogadásáért, a cigány–magyar párbeszéd elősegítéséért és a roma nők edukációjáért. Rákospalotai varrodájuk nyitott műhelyként működik, folyamatosan fogadnak roma és nem roma nőket, egyetemistákat, akik fejlődni, tanulni szeretnének. Erika emellett saját mentorálási módszertannal segíti roma gyerekek kulturális identitásának, önbizalmának erősödését és pályaválasztását. Helena pedig tradicionális énekelőadásokkal viszi el a roma kultúrát különböző hazai és külföldi a divatesemények és kulturális programok színpadára.

A szavazás nem aktív.

SzuperWMN 2023 Lámpás Különdíj – az OMV támogatásával

Dudás Erika szervezetpszichológus, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége elnöke

Ő a 116-123-as számon hívható Lelki Elsősegély Szolgálat (LESZ) őrangyala Magyarországon, valamint a határainkon túl is. Azon kívül, hogy önkéntesként is teljesít, fogadja a segítségre szorulók hívását a salgótarjáni szolgálatnál, kiváló szervező és menedzser, és emberileg is rendkívüli a hozzáállása a munkatársaihoz. Mindent megtesz mindenkiért. Emberileg és szakmailag is összetett munkát végez: a szövetséghez tartozó 28 szolgálatot koordinálja, továbbképzi, motiválja, támogatja.

Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány vezetője

Több évtizedes, vállalatoknál (Google, EMI, Sláger Rádió) vezetőként eltöltött év után Edina az elmúlt évtizedben vállalati közösségépítéssel, vezetői és üzleti tanácsadással, a nők és férfiak valódi munkaerőpiaci esélyegyenlőségének megteremtésével foglalkozik. Az Egyenlítő Alapítványban rendkívüli emberséggel fogja össze az erős egyéniségekből álló közösséget. Jelentős erőforrásokat fektet abba, hogy a hozzá hasonlóan befolyásos női vezetőket és közszereplőket motiválja, bevonja az esélyegyenlőségi munkába. Vezetőként korrekt és empatikus, ugyanakkor asszertív és hatékony.

Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a FÜGE és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház alapítója

Független színházi és más kulturális alkotóknak segít eligazodni a bürokrácia útvesztőiben, támogatja az alkotói szabadságukat, menedzsment- és szervezési hátteret nyújt. Mindemellett a Jurányiban befogadó működési teret ad alkotócsoportoknak és civil kezdeményezéseknek. Megoldásközpontú, prokatív teremtőerejével számos díjnyertes produkciót és megannyi maradandó kulturális értéket hozott létre és mutatott meg a nagyközönségnek.

A szavazás nem aktív.

SzuperWMN 2023 Higgy magadban! Különdíj – az Erste támogatásával

Bognár Zsófia etológus, PhD-hallgató

Az ELTE Etológia Tanszékén kutatja a kutyákat, fő területe a fejforma és a viselkedés kapcsolata. A témában készített tanulmányáról nemzetközi lapok is beszámoltak, ösztöndíjat nyert érte, és megkapta a Pro Scientia Aranyérmet és Az év ifjú viselkedéskutatója címet. Fiatal tudósnőként igazi úttörő.

Lengyel Zsófia, Mindenki Képes Egyesület

Látássérültként egész eddigi életében azon dolgozott és dolgozik a munkahelyein és a magánéletében, hogy a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadása minél szélesebb körben kerüljön a nyilvánosság elé. Az általa alapított Mindenki Képes Egyesület célja élményeket nyújtani a fogyatékossággal élőknek, jelenleg a programok szervezésén, kialakításán dolgozik, szeretné igazán beindítani a projektet. Zsófi vakvezető kutyájával, Mokkával közlekedik.

Varga Vivien, Vivawell

A Vivawell márka megálmodója, aki környezettudatos vegán ruhákat készít. Vivient korábban a terhessége miatt rúgták ki a munkahelyéről, a bíróság azonban neki adott igazat. Ezután egyéni vállalkozóként váltotta valóra álmát. A body shaming ellen nap mint nap felszólaló, bátor, önazonos nő, anya, aki social felületeken lévő jelenlétével inspirál és motivál. A Vivawell által tervezett termékek nemcsak fenntarthatók, hanem a divatipar fősodrával szembemenve inkluzívak is.

A szavazás nem aktív.

A SzuperWMN 2023 díjátadójának kiemelt támogatói:

További támogató: