Hetedik év, teljes sejtcsere, vízválasztó és a többi… de valójában nem ez történt. Egy teljesen organikus növekedési folyamat részeként növekedik velünk a 2016-ban, az első születésnapunkra alapított díjunk is. 

Mondom előbb azt, ami nem változik: az alapgondolat. A SzuperWMN-díj, ahogy az elmúlt években, idén is Magyarország legbátrabb nőit jutalmazza figyelemmel és támogatással.

bátorság – definíciója szerint – olyan érzelmi erőforrás, amely képessé teszi az embert, hogy az akaratereje gyakorlásával belső vagy külső akadályokkal szemben is elérje kitűzött céljait.

Nekünk az a célunk, hogy fénybe kerüljenek azok a nők, akik a fény minden lumenjét megérdemlik, mert bátrak.

Mert szólnak, amikor más csöndben van, mert cselekszenek, amikor ülve maradni biztonságosabb, mert hangot adnak azoknak, akikről mások inkább elfordítják a tekintetüket, mert kiállnak azokért, akik a társadalom perifériáján élnek, mert megtartják azokat, akiknek nincs erejük önerőből fennmaradni, mert harcolnak a jogfosztottak jogaiért, mert széllel szemben mennek előre az ügyük érdekében, mert utat mutatnak és támogatnak a közösségben, amelyben élnek és dolgoznak.

Felszólalni, képviselni, kiállni, fénybe kerülni, ügyért kiállni, vállalni az igazságodat, képviselni mások igazságát: bátorság.

Mert kockázatos, mert fárasztó, gyakran kilátástalan és sokszor nem biztonságos. Ezek a nők mégis adnak: az idejükből, az erejükből, a tudásukból, a figyelmükből. A SzuperWMN-díj ezeket a bátor nőket, és az általuk képviselt ügyeket szeretné a figyelem középpontjába állítani.

WMN civil díj közéleti SzuperWMN bátroság
D. Tóth András, Balázsi Katalin, Oltai Kata és D. Tóth Kriszta - Fotó: Kovács Tamás/WMN

És itt jöttök TI a képbe: jelöljetek SzuperWMN-t!

Idén az alábbi négy kategóriában várjuk a jelöléseiteket – a cikk végén azt is megtalálod, miként tudod elküldeni a nevezéseket (szóval köszi, ha végigolvasod). 

1. Civil SzuperWMN-Fődíj

Fődíjunkat olyan civil, a nagyközönség számára nem ismert nőknek szánjuk, akik egy fontos ügyet képviselnek, ezért az ügyért küzdenek, emelnek szót. Nincs a kezükben megafon, a leggyakrabban a háttérben dolgoznak – másokért. Ezektől a bátor nőktől élhető a világ, miattuk működik a civil szféra. Ha ismersz ilyen bátor magyar nőt, vagy együtt dolgozol vele, jelöld SzuperWMN-nek!

2. Közéleti SzuperWMN-Fődíj

Közéleti fődíjunk ismert embereknek, közéleti szereplőknek szól. Olyan híres nőknek, akik a nagy nyilvánosság előtt visznek ügyeket, akik nevüket, személyes márkájukat, befolyásukat, tehetségüket, ismertségüket és ismeretségeiket arra használják, hogy a náluk kevésbé privilegizált helyzetben lévők életét jobbá tegyék. És közben példát mutatnak mindannyiunknak abban, hogy társadalmi ügyeket képviselni, szót emelni, kiállni másokért állampolgári feladatunk.

3. SzuperWMN Higgy magadban! Különdíj

– az ERSTE Bank támogatásával

A „mentális egészség évtizedében” itt az ideje, hogy nagyobb figyelmet kapjanak azok a bizonyos belső akadályok. A szorongások, az internalizált előítéletek, a kishitűség, az imposztorszindróma, amelyek legyőzése gyakran a külső akadályoknál is nagyobb kihívást jelent. Ezért 2024-ben különdíjat alapítunk azon 35 év alatti nőknek, akik céljuk, küldetésük megvalósítása előtt, vagy annak elején tartanak, és szükségük van arra, hogy valaki ország-világ előtt azt mondja nekik: menj, csináld, higgy magadban, mi hiszünk benned! Ha magadra ismertél, vagy ismersz ilyen jelöltet, jelöld SzuperWMN-nek!

4. SzuperWMN Lámpás-Különdíj

– az OMV támogatásával

A bátorság azt is jelenti, hogy az ember képes és hajlandó új utakat keresni, felülírni a régi beidegződéseket és mintákat, utat mutatni, és ezen az úton úgy vezetni, hogy közben nem ural, hanem támogat másokat. Akkor is, ha a társadalmi-kulturális környezetben nőként irányítani (akár kis, akár nagyobb vállalkozást) még ma is kihívást jelent. Az Egyenlítő Alapítvány 2023. márciusában publikált kutatásából kiderül, hogy a magyarországi vállalkozásokban a felső vezetők aránya mindössze tíz százalék (a Visegrádi 4-ek többi országában ez az arány 25–28 százalék). Olyan nőket keresünk, akik közösségüket támogatva vezetnek (bármekkora) vállalatot. Akik példaképek, úttörők, bátrak. Lámpások. Ha ismersz ilyen vezetőt, jelöld SzuperWMN-nek!

Ha jelölni akarsz, ezt kell tenned

Jelöléseiteket a [email protected] e-mail-címre várjuk. Bármennyi kategóriában küldhetsz bármennyi jelölést.

Amit kérünk:

  • szükségünk lesz a jelölt nevére, egy rövid, de átfogó indoklásra, hogy miért érdemli meg szerinted a díjat (öt-tíz mondatban);
  • írd le egyértelműen, hogy kit melyik kategóriában jelölsz,
  • tüntesd föl a jelölted elérhetőségét, és a tiédet is!
  • A jelölési határidő: 2024. január 23. 

A hetedik SzuperWMN-gálát, amelyen kiderülnek a nyertesek, 2024. március 4-én tartjuk Budapesten.