Mi ez a díj?

Négy évvel ezelőtt alapítottuk a SzuperWMN-díjat azért, hogy azokat a bátor nőket állítsuk reflektorfénybe, akik hisznek abban, hogy a rosszat jóvá lehet tenni, és sokat tesznek azért, hogy ez meg is valósulhasson. Nem kímélik magukat, bátran vállalják döntéseik következményét, van bennük kurázsi, kitartás, erő.

A SzuperWMN-díj a lélek erejéről és a bátorságról szól.

Azokat a nőket jelöltük, akik nem alkusznak meg, nem kötnek olyan kompromisszumokat, amelyekkel mindannyian nap mint nap találkozhatunk a magyar közéletben, és ha elfáradnak is, mennek tovább és dolgoznak másokért. 

Van hitük, reményük, és elég szeretet él bennük ahhoz, hogy ne adják fel azokat a célokat, amelyekért annyit küzdöttek.

A SzuperWMN-díj azokról a nőkről szól, akik a mélyen bennük lévő empátiát fontos ügyek szolgálatába állítják, és töretlenül dolgoznak azért, hogy munkájuk nyomán másokban is felélesszék a tüzet. Ezektől az emberektől egyszerűen jobb lesz a világ, amelyben élünk. 

Annyiszor félrenézünk, belenyugszunk, hitegetjük magunkat, ha elesett embert látunk: „Ez nem az én dolgom, élem a saját életemet, mindenki a saját sorsának kovácsa.” Pedig sokszor egyetlen apró gesztus elég ahhoz, hogy egész életek és sorsok más irányt vegyenek.

Mint minden évben, idén is két kategóriában osztjuk ki a SzuperWMN-díjat

A civil kategóriában megkaptuk a jelöltjeiteket, ezúton is nagyon köszönjük! Mi, a WMN szerkesztőségének tagjai már ki is választottuk közülük azt a hármat, aki jelen lesz a díjátadó gálán, de egyenként is bemutatjuk majd nektek őket néhány napon belül.

A közéleti kategória esetében ez a folyamat megfordul. A szerkesztőségi zsűri állította össze a listát, és ti, az olvasók dönthetitek el, hogy a három döntős közül ki kapja meg az elismerést november 26-án, a Müpában.

Most röviden bemutatjuk három jelöltünket, a cikk végén pedig megtalálod a linket, amelyen te is leadhatod a szavazatod.

Egy ember egy IP-címről egy darab szavazatot adhat le. A szavazás eredménye titkos, csak a díjátadó gálán derül ki, melyik jelölt kapta a legtöbb szavazatot tőletek.

A SzuperWMN-díj közéleti jelöltjei 2019-ben:

Balla Eszter színművész

Fotó: Dobos Tamás

Eszter első gyereke, Emma, Down-szindrómával született. Ez indította el azon az úton, amelyen évek óta jár, és amelyen felkarolta a fogyatékkal élők ügyét. Az út végtelennek tűnik, hiszen ha valaki Magyarországon fogyatékosnak születik, jelentősen csökkennek az esélyei arra, hogy alanyi jogon megkaphassa ugyanazokat a jogokat és lehetőségeket, amelyek elvben minden embernek járnának.

Eszter is szembesült ezzel az áldatlan állapottal Emma születése után, ezért rengeteg karitatív fórumon megfordult, és nyíltan beszél arról, milyen nehézségekkel jár egy sérült gyerek nevelése az egész család számára. A Jószolgálat-díj nagykövete lett, és kuratóriumi tag a Salva Vita Alapítványnál.

Úgy érzi, muszáj használnia a jó ügyekért a színésznői mivoltából fakadó előnyöket. „Most erre vezet az utam” – mondta a WMN-nek egy nemrég készült interjúban.

Legutóbb kitalálta és megszervezte a Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány megsegítésére szánt jótékonysági estet, amely hozzájárult ahhoz, hogy súlyosan sérült gyerekek számára napközi nyílhasson. Így az őket ápoló szülők legalább a nap néhány órájában dolgozhatnak, vagy intézhetik azokat az ügyeket, amelyekre a huszonnégy órás szolgálat alatt nem lenne esélyük. Eszter nemcsak beszél arról, hogy jónak kell lenni, hanem sokat tesz azért, hogy vele együtt mások is jót tegyenek.

Jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy a többségi társadalomban a fogyatékkal élőket kevesebb megbélyegzés és kirekesztés érje.

L. Ritók Nóra művész, pedagógus, esélyegyenlőségi szakember

Húsz éve lépett ki a – már akkor is tarthatatlannak tűnő – közoktatásból, akkor hozta létre az Igazgyöngy Alapítványt. Azóta is töretlenül végzi – sokszor széllel szemben – sziszifuszi munkáját, amellyel a Berettyóújfalui kistérségben élő hátrányos helyzetű gyerekek és családok életlehetőségeinek bővítését célozta meg.

Nóra eredetileg képzőművészként végzett, majd a vizuális nevelés felé fordult, és folyamatosan képezte magát. Ma már ő adja tovább szervezett formában húszéves tudását azoknak a szakembereknek, akik szintén a szociális pedagógiai szférában dolgoznak.

Az alternatív pedagógiai módszerekkel és művészeti neveléssel

nemcsak új távlatokat nyitott a hátrányos helyzetű gyerekek számára, hanem családjaikat is segíti a mindennapi nehézségek kezelésében, legyen szó tüzelő beszerzéséről, élelmiszerekről, gyógyszerekről vagy meleg ruhákról.

A kistérségben élő roma nők számára is munkalehetőséget teremtett a SZUNO-program segítségével, amelyben az ottani asszonyok kézműves termékeit értékesítik. A nyomor széle blogjában feltárta, mennyi nehézséggel kell megküzdeniük az ott élő családoknak. Folyton új, innovatív megoldásokat keres a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelemben.

Pataki Zita műsorvezető

Az utolsó lombik címmel, férjével együtt bátor, formabontó vlogot indított, amelyben kilencedik – sikertelen – lombikkezelését dokumentálta. Zita soha nem titkolta, mennyi nehézséget okozott számukra ez az élethelyzet, ezzel a vloggal pedig a társadalom számára még mindig tabunak számító meddőség témáját emelte a közbeszéd szintjére.

Számtalan hasonló helyzetben lévő párt szabadított föl azzal, hogy közismert emberként őszintén a nyilvánosság elé állt, hiszen a tabukkal szembemenve vállalta ország-világ előtt esendőségét és meddőségét.

Műsora nyomán derült ki, mennyi párt érint ez a nehéz helyzet, akik Zita és férje erejére támaszkodva végre nyíltan merték vállalni meddőségüket és az ezzel való küzdelmüket.

A vlog egyben edukációs feladatokat is betöltött, hiszen Zita a hosszú évek procedúrái alatt valóságos szakértőjévé vált a témának. Missziója pedig ezzel nem ért véget: a műsorvezető és férje saját alapítványt indít, amely egy ingyenes információs központ keretein belül a meddő pároknak nyújt széles körű tájékoztatást és segítséget, hiszen ők is tapasztalták, milyen jelentős az információhiány ezen a területen. Bár saját maguknak nem tudtak segíteni, mégsem kedvetlenedtek el, hisznek abban, hogy munkájuk nyomán nagyon sok meddő pár sikerrel jár majd.

Köszönjük, ha végigolvastad három közéleti SzuperWMN-jelöltünk bemutatását. Szavazatodat EZEN A FELÜLETEN adhatod le. Ne feledd, egy helyről csak egyszer tudsz szavazni! 

Ha kíváncsi vagy korábbi jelöltjeinkre és díjazottainkra, akkor kattints IDE, IDE és IDE!

Nagyon köszönjük a 2019-es SzuperWMN-díjátadó támogatóinak, amiért lehetővé teszik, hogy méltó módon megünnepeljük Magyarország legbátrabb nőit! Gálaestünk támogatói: Magyar Telekom, Douglas, Jana, Andrea Gere Skin Care, Erste Bank, Torter e-Design.