-

A WMN magazin első születésnapját méltóképpen szerettük volna megünnepelni. Ezért hívtuk életre a SzuperWMN pályázatot, melyben az ország legbátrabb nőit kerestük. Olyan nőket, akikben óriási adag kurázsi lobog. Olyan nőket, akik túl tudtak lépni saját magukon, hogy valami olyasmit hozzanak létre, ami másokon segít, ami inspiráló, példamutató mindannyiunk számára. És amihez bátorság kell, erő és áldozatvállalás.

Rengeteg pályázat érkezett be a szerkesztőségbe, és bizony nagyon nehéz volt ennyi fantasztikus nő közül csupán néhányat kiválasztania a WMN-zsűrinek. Nem is sikerült teljesen, ezért civil kategóriában végül nem egy, hanem rögtön négy nőt jutalmaztunk, egy győztest, két második helyezettet és egy különdíjast is.

Dr. Szőke Judit, a Polgár Alapítvány igazgatója, SzuperWMN civil különdíjasa, a díjat átadta Kormos Anett és D. Tóth Kriszta

A civil kategória különdíjasa, dr. Szőke Judit kisebbségi jogvédő, a Polgár Alapítvány igazgatója, és a Kiút program vezetője egy négy fő részére szóló családi pihenés kapott a Várgesztesi Villapark felajánlásával. Judit dolgozta ki a Józsefváros komplex roma programját, létrehozta az első Tanodát, amely ma már országos hálózatként működik. Neki köszönhető, hogy cigány gyerekek százai nem az utcán kallódnak iskola után, hanem otthonos körülmények között tanulnak, játszanak, olvasnak, újságot írnak, a hagyományaikat erősítik. A Tanoda programnak ma már 180 tagintézménye van Magyarországon. Amikor nem volt iskola, összekaparta a pénzt, hogy nyári tábort szervezhessen nekik – sok gyerek vele látta először a Balatont, sőt, vele lépett ki először a „gettóból”. Bátorsága példaértékű, kitűzött céljától semmi nem tántoríthatta el, fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy elérje: cigány gyerekeket egyetlen iskolában se lehessen elkülönítve oktatni.

A civil kategóriában két második helyezettet is díjaztunk, fejenként 30 ezer forint értékű vásárlási utalvánnyal a Marks&Spencer felajánlásával.

Fodor Ágnes, Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elnöke, SzuperWMN civil második helyezett. A díjat átadta: Galamb Eszter, a Marks&Spencer marketing vezetője, Both Gabi a WMN olvasószerkesztője és D. Tóth Kriszta.

Fodor Ágnes, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elnöke. Ágnes, aki maga is látássérült, a magyarországi látássérültek érdekvédelmi harcának állt élére. Kitartó munkával elérte, hogy jelentősen javuljanak az esélyeik és az életminőségük: legyen az Braille-írással feliratozott népszavazási ívek és gyógyszeres dobozok, látássérült fiatalok képzése, vagy a hasonló sorsú gyerekeket nevelő szülők mentorszülői hálózatának kialakítása.

Nagy Mariann, szociálpedagógus, a medgyesi gyermekotthon vezetője, SzuperWMN-díj civil második helyezettje. A díjat átadta: Galamb Eszter a Marks&Spencer marketing vezetője, Fiala Borcsa a WMN felelős szerkesztője és D. Tóth Kriszta.

A másik nyertes Nagy Mariann szociálpedagógus, a medgyesi gyermekotthon vezetője. Önkéntes munkája Böjte Csaba szovátai gyermekotthonban annyira meghatározó volt számára, hogy úgy döntött: feladja addigi biztos és jól fizető állását Berlinben, és Erdélybe költözik. Jelenleg a medgyesi Adolf Kolping gyermekotthon vezetőjeként dolgozik fáradhatatlanul, édesanyjukként neveli annak lakóit. Újabb és újabb nehéz sorsú gyerekkel bővíti a „családot", napról-napra küzd, hogy ezek a gyerekek a körülmények ellenére mégis boldog felnőttekké váljanak.

Dr. Both Emőke, a BAGázs Közhasznú Egyesület alapítója, a SzuperWMN 2016-os civil fődíjasa

A civil SzuperWMN fődíjával, Nyoszoli Kinga iparművész által tervezett WMN brosssal, illetve a szerkesztőség által felajánlott 200.000 forint adománnyal dr. Both Emőkét díjaztuk. Emőke öt évvel ezelőtt alapította a BaGázs Közhasznú Egyesületet, amely a bagi romatelep leszakadó lakóinak kínál új életet, esélyeket és lehetőségeket. Emőke áldozatos munkájának hála Bagon sokan visszaültek az iskolapadba, munkához jutottak, és a településen felére csökkent a bűnözés. Elképesztő bátorság és önfeláldozás kellett mindehhez. Amikor belevágott, nemcsak ismerősei, de még a telepiek is őrültnek tartották. „Ha oda bemegy, nem jön ki élve,” – figyelmeztették. De ő bement, látott és győzött. Célja egy olyan Magyarország születésénél való bábáskodás, ahol jó cigánynak lenni és jó nem cigánynak lenni. És ehhez segély helyett esélyt nyújt.

„Azt gondolom, ez az elismerés annak is szól, hogy az ügy, amit képviselek fontos, és örülök, hogy nyilvánosságot kap. Nagyon hiszek abban, hogy azzal, ha minél többen foglalkoznak a roma integrációval, és hallanak arról, hogy vannak megoldások egy fontos üzenetet is közvetítünk aminek minél több emberhez el kell jutnia" – mondta dr. Both Emőke a díj átvételekor.

Emőke nyereménye: egy Nyoszoli Kinga iparművész által tervezett egyedi SzupeWMN-bross és az oklevél mellett egy a WMN szerkesztőség által felajánlott 200 ezer forintos pénzadomány az Egyesület részére. A díjat átadta: Szentesi Éva és D. Tóth Kriszta.

Csaknem 10.000 szavazat érkezett be hozzánk a különböző fórumokon a SzuperWMN közéleti pályázatának öt jelöltjére. Ezeknek pedig körülbelül a 40 százalékát Sándor Mária, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság alapítója kapta. Ezzel ő lett a közéleti SzuperWMN fődíjasunk, kitartó munkáját mi Nyoszoli Kinga iparművész által tervezett különleges WMN-brosssal jutalmaztuk. A „feketeruhás nővért” talán nem kell senkinek bemutatni. Épp egy évvel ezelőtt lett végképp elege a magyar egészségügyi rendszer két évtizede tartó leépüléséből. Kétségbeesését, elkeseredését hihetetlen bátorsággal harccá tudta kovácsolni. Saját egzisztenciáját is beáldozta az ügyért. Közel egy évig munkanélküliként, de ellentmondást nem tűrően vezette a mozgalmat. A fekete pólóból szimbólum lett, ő maga pedig az ellenállás ikonja. Ahogy az egyik olvasónk írta róla: „megy, megy előre, talpig vasban.” Mellé álltak ezrek, sőt, tízezrek – de azok, akik valóban változtatni tudnának a rendszeren, kihátráltak mögüle.

Egyszerre kellett szembesülnie azzal, hogy túlnőtte saját magát, és azzal, hogy egy év alatt nem sikerült kézzelfogható változást kiharcolnia. Miközben ő néhány napja e kettős prés szorításában kimondta, hogy kész feladni a harcot. Egy ország kiáltott neki vissza, hogy: maradjon, ne tegye. Akárhogy is dönt, bármerre is viszi az útja, nincs ma nála bátrabb nő Magyarországon. Közönségszavazásunkon ő kapta a voksok 40 százalékát.

2016 SzuperWMN-díjasa közéleti kategóriában: Sándor Mária ápolónő, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Társaság alapítója. A díjat átadta: Pásztory Dóra paralimpiai bajnok úszó és D. Tóth Kriszta.

Mária könnyeivel küszködve vette át a díjat, szavakat is nehezen talált, végül egy Szent-Gály Kata idézettel mondott köszönetet: „Szeretnék méccsé lenni, mely bevilágít egy szobát, csak egy szál deszkahíddá lenni, ami szakadékot ível át, csak egy kanálka mézzé lenni, hogy legyen az élet édesebb, csak egy segítő kézzé lenni, ami teheti azt, amit tehet."

A másik négy közéleti SzuperWMN-jelölt is temérdek megérdemelt szavazatot kapott. Köztük:

Hosszú Katinka úszónő, aki szembeúszva az árral őszintén a nyilvánosság elé állt, hogy elmondja, milyen problémákat lát az úszószövetségben.

Ámon Ada, az Energiaklub vezető tanácsadója, aki két évtizede küzd azért, hogy ne a civilek és a szakértők tájékoztatása nélkül történjenek olyan állami döntések, mint például a paksi atomerőmű bővítése, vagy a Tolna megyei uránbányászati beruházás.

Pataki Ági producer, aki 2015 nyarán egy pillanatig sem hezitált, hanem azt tette, amit a szíve diktált: gyűjtést indított, adományozott, önkénteskedett a Budapestre érkező menekültek megsegítésében.

Péterfy-Novák Éva író, aki az Egyasszony című könyvvel áttört egy kőkemény falat. Saját tragédiáját írta meg tabudöngető módon, hibátlan irodalmi érzékkel. Ezzel pedig nők ezreinek adott erőt ahhoz, hogy megtörjék a saját csendjüket.

A SzuperWMN-díj közéleti kategóriájának jelöltei (balról jobbra): Sándor Mária ápolónő, Ámon Ada környezetvédő, Péterfy-Novák Éva író, Pataki Ági producer. Igazoltan hiányzik (külföldi edzőtáborozás miatt): Hosszú Katinka úszó

Nézd meg Csiszér Goti többi képét is a díjátadóról (kattints a fotókra, és nagyobb méretű, lapozható galéria nyílik!):

Képek: Csiszér Goti/WMN; Goti Photography