WMN: Véleményed szerint hol van az önazonosság és az önfeladás határa egy kapcsolatban?

Pataki Zita: Számomra egy kapcsolatban nincs ilyen. Én mindenkor én maradok. Mondjuk, ez azt igényli, hogy tudjam, milyen vagyok én! Ezért is fontos az önismeret. Ezek után jön a másik ember megismerése. Sokkal nagyobb gond, amikor azt látom, hogy sokan nem értik az önazonosságot. Az önnön értékünk, elveink szerint élni nem könnyű! Mégis elég gyakran megtesszük, és akkor még nem beszéltünk a párunk értékeiről, elveiről…

WMN: Tapasztalataid szerint, amikor valaki igent mond egy elkötelezett párkapcsolatra (akár házassági, akár élettársi formában), akkor valójában mire mond igent?

P. Z.: Arra, amit ő gondol egy házasságról. És ez lehet teljesen más, mint amit a párja gondol róla. Én ezt a kérdést feltettem a férjemnek! Mire mondtunk igent? Mi a gazdasági közösségre éppúgy, mint az állandó szexuális partnerségre. De a boldog pillanatokra, a közös álmok, vágyak megvalósítására is.

WMN: Egy-egy hosszú távú kapcsolat mennyi változást hoz a felek személyiségében?

P. Z.: Épp annyit, mintha egyedül élnék. Egy hosszú távú párkapcsolatban a változást én a boldogságban mérem, a közösen megélt élmények hatásában. Élmény minden: a főzés (már változatosabban teszem miatta), az öltözködés (én vásárolok neki is).

WMN: Mit jelent számodra a szó: alkalmazkodás?

P. Z.: Amikor igazodom valakihez, valamihez. Azt hiszem, ebben jó vagyok! A férjemhez való alkalmazkodás természetes folyamat, szeretem őt, tisztelem őt, vele élek!  Igényli egy párkapcsolat az igazodást: időegyeztetést, feladatokhoz, élethelyzetekhez való alkalmazkodást. Ha ez terhes lenne, nyűg vagy bosszantana, megenné a fene az egészet!

WMN: „A szerelemnek múlnia kell…” – énekli Zorán. Egyetértesz vele?

P. B.: Nem… de csak a kell szó miatt! Ezt ő sem gondolta komolyan…

 

Almási Kitti pszichológus szakmai válaszait ITT olvashatjátok.

Figyelem! Új helyszínre költöztünk, így mostantól a MOMkultban, és 18:30-tól várunk titeket szeretettel – ezúttal április 25-én.

És közben már a májusi Hello, WMN! estünkre is lehet jegyet vásárolni, EZEN A LINKEN megtalálsz minden fontos információt.