Kult
Kult

„Csodatestednek nincsen Előttem titka már” – Móra Ferenc majdnem beleőrült, hogy a szerelme máshoz ment

Kult – 2024.07.19. – NP

Móra Ferenc Kalmár Ilonának tőle szokatlanul túlfűtött, erotikus költeményekkel udvarolt. A nála huszonhárom évvel fiatalabb nővel való szerelem, és annak emléke számos megpróbáltatást túlélt: a viharos politikai viszonyok, a zsidóüldözés és a személyes tragédiák sem akadályozták meg, hogy a síron túl is tartó szerelem bizonyítékául szolgáló írások fennmaradjanak.

A szöveged a Holdra repít, csak kérdés, melyikre – megnéztük a Vigyél a Holdra című limonádét

Kult – 2024.07.18. – DD

Bár ígéretes a témája és parádés a színészgárda, a Vigyél a holdra sajnos mégsem lett emlékezetes alkotás.

„A világ nem kell, de ezt a várost vittem” – Chappell Roan káprázatos világa

Kult – 2024.07.18. – CSA

Chappell Roan tavalyi lemeze most kezdi ostromolni a toplistákat, miután idei, Good Luck, Babe! című dalát felkapták a hallgatók. Sikersztori – furcsa iparági vargabetűkkel.

Egy magyar királylány, aki a lengyelek kedves szentje lett: Árpádházi Hedvig története

Kult – 2024.07.18. – MLM

Igazság szerint Árpádházi Hedvignek nem lengyel királynővé kellett volna válnia, ráadásul szentté is csak halála után hatszáz évvel avatták. Hogyan lett mégis a magyarországi királylány a lengyelek és a litvánok egyik legkedveltebb szentje?

Nem leszünk normálisak! – Az idei Ördögkatlan Fesztivál programjából válogattunk

Kult – 2024.07.17. – BG

Bár elvben csupán öt napig tart az Ördögkatlan Fesztivál, a hatása ennél sokkal hosszabb azok számára, akik belekóstolnak abba az érzésbe, hogy milyen is lehetne egy normálisabb Magyarországon élni. Hiába az a Katlan szlogenje, hogy „Nem vagyunk normálisak!” – valójában ilyennek kellene lennie egy normális világnak, mint amivel ott találkozunk.

Angol ladyből amazonkirálynő, majd sejkfeleség: Jane Digby kalandos élete

Kult – 2024.07.16. – LF

Egy arisztokrata nő különleges története, aki a XIX. században, dacolva a korlátokkal, királyok és egyéb nagyságok kedvese lett, végül pedig hozzáment egy húsz évvel fiatalabb beduin sejkhez.

Egy korszak vége: felfüggesztik a magyar művészet 70 éves fellegvárának a működését

Kult – 2024.07.16. – SzHA

A zsennyei Bezerédj-kastély az elmúlt hét évtizedben alkotóházként működött: egyfajta szigetként, ahol találkozhattak, inspirálódhattak és alkothattak az itt megforduló művészek. Számos mű születésének és sok alkotó nagy találkozásának volt tanúja az épület, amely most a Petőfi Kulturális Ügynökség tájékoztatása szerint „kihasználatlanság miatt felfüggeszti működését.”

„Nem végeztem még azzal, hogy éljek, szeressek és alkossak”– 53 évesen meghalt Shannen Doherty

Kult – 2024.07.15. – SzHA

Shannen Doherty egyszerre sikeres és hullámzó pályája mellett nem csak színésznőként hagyott nyomot: emberként is. Tabudöngető módon állt ki a nyilvánosság elé, adott hangot a betegséggel járó nehézségeknek és beszélt a benne munkáló élni vágyásról. Mi pedig, akik hallgattuk, egyszerre voltunk hálásak, jöttünk zavarba, tiszteltük a bátorságát – és kívántuk, hogy valami csoda folytán mégis meggyógyuljon.

< 1 2 3 4 5 6 7 >