Kult
Kult

„A tehetség csupán a fele a sztorinak, a többi kapcsolatépítés és önmenedzselés” – interjú Martin Wanda fotóssal

Kult – 2024.06.13. – FB

Martin Wandának, aki olyan nagy márkáknak fotóz, mint a Dior, a Louis Vuitton a Burberry, nemrégiben nyílt kiállítása a Mai Manó Házban, ahol édesapjával, Martin Gábor fotográfussal együtt mutatják be a 70-es évek békéscsabai, illetve a 2020-as évek londoni fiataljainak önfeledt pillanatait, rámutatva, hogy az emberi szabadságvágy kortól, rezsimtől, országtól független.

Anya Taylor-Joy: az egykor csúfolt kislány ma a filmipar csúcsán

Kult – 2024.06.12. – MZS

Modellből lett színésznő, aki dacból nem akart megtanulni angolul, és aki bátran felemeli a hangját a nemek közti egyenlőtlenségek láttán: íme, Anya Taylor-Joy.

A farm, ahol élünk – ötven éve a miénk

Kult – 2024.06.11. – SzAE

1974-ben, azaz ötven évvel ezelőtt kezdték sugározni az amerikai tévécsatornák a sokunk gyerekkorát meghatározó A farm, ahol élünk című családi filmsorozatot. Bár hozzánk csak évtizedekkel később érkezett meg, azonnal meghódította a nézők szívét, és az Y generáció tagjainak iskola utáni biztos programjává vált.

„Mindenhol jó, de a legjobb otthon” – tőle tanultuk, pedig Judy Garland sosem ért haza

Kult – 2024.06.10. – KAd

Judy Garland kivételes tehetség volt, ez nem vitás. Ahogyan az sem: embertelenül bántak vele azok, akik ezt a tehetséget megmutatni és kiszipolyozni akarták. Elvették tőle a komplett gyerekkorát, így fel sem tudott nőni igazából soha, és csak negyvenhét évet élhetett.

Az alkoholista Sherlock a Szezám utcában roppan össze – megnéztük az Eric című minisorozatot

Kult – 2024.06.09. – DD

Apa-fia kapcsolatról, családi krízishelyzetekről, rasszizmusról, homofóbiáról és prostitúcióról is van szó a Netflix Eric című minisorozatában, aminek Benedict Cumberbatch alakítja a főszereplőjét.

„Démoni sötétség áradt belőle” – Patricia Highsmith, A tehetséges Mr. Ripley űzött lelkű írója

Kult – 2024.06.07. – FB

A tehetséges Mr. Ripley írója, Patricia Highsmith olyannyira azonosult az általa kitalált szereplővel, hogy néha még a saját személyes leveleit is így írta alá: Pat H., alias Ripley. A Netflixen dübörög az új Ripley-feldolgozás, ami azonban nem biztos, hogy megszületett volna ebben a formában, ha a szerzőjének nem kell egész életében a démonaival küzdenie.

Csatahajó a fejeken: a Bridgerton-sorozat Sarolta királynéjának parókáiról

Kult – 2024.06.07. – LF

A parókák a XVIII. század közepe táján vészes mértékű növekedésnek indultak, hiszen átmenetileg még azt az eszményt is lefektették az ambiciózus párizsi hajszobrászok, hogy a női megjelenésben a száj felezővonalként szolgáljon: vagyis hosszban ugyanannyi legyen felette, mint alatta. Sarolta királyné parókáinak nyomában:

Miért akarna egy túlélő találkozni azzal, aki (szexuálisan) bántalmazta? – A helyreállító igazságszolgáltatásról

Kult – 2024.06.06. – MD

A módszer, ami a büntetés helyett a felelősségvállalásra, a jóvátételre irányul és a felek közti kommunikációnak ad teret, könnyen elképzelhető iskolai helyzetekben, vagy kisebb kaliberű bűncselekmények esetén. De mennyire használható akkor, ha valakit súlyos trauma ért, például éveken keresztül abuzálták, vagy egy fegyveres támadás során pisztolyt szegeztek a fejéhez?

< 1 2 3 4 5 6 7 >