Világuralomra törekvés

A háromtest-probléma című sorozat a Netflix egyik legdrágább projektje, a nyolc epizód költségvetése állítólag 160 millió dollár volt. A társalkotók között szerepelnek a Trónok harca készítői, David Benioff és D. B. Weiss, valamint a könyv szerzője, Liu Ce-hszin (Liu Cixin) kínai sci-fi író, illetve a játékmogul Lin Csi (Lin Qi) is – az utóbbi posztumusz executive producerként.

Őt ugyanis négy évvel ezelőtt szakmai féltékenységtől és haszonleséstől tüzelve megölte Hszü Jao (Xu Yao) ügyvéd, akit most e tettéért halálra ítélt a sanghaji bíróság.

Lin Csi cége, a Yoozoo Games birtokolja a nagy sikerű kínai sci-fi regény filmadaptációjának jogait. A játékmágnásnak pedig nem kisebb célja volt A háromtest-problémával, mint hogy Star Wars méretű kultművet hozzon belőle létre úgy, hogy a globális piacra készít belőle sorozatot a Netflix segítségével. Ehhez pedig semmi pénzt nem sajnált: becslések szerint 2019-ig 150 millió dollárt költött arra, hogy felvásárolja a könyvhöz kapcsolódó szerzői jogokat. 

A streamingcsatornával kötött szerződés megszerzésében Hszü Jao vállalt kiemelt szerepet, ám miután sikerrel járt, Lin Csi egyszerűen félreállította őt. Az ügyvéd úgy érezte, ezt nem nézheti ölbe tett kézzel, ezért – ahogy a bíróság fogalmazott – „előre megfontolt, és rendkívül aljas szándékkal” megmérgezte a játékmágnást.

Pedig kapcsolatuk igen harmonikusan indult: az ügyvédet egy évvel azután nevezte ki a The Three Body Universe nevű leányvállalat élére Lin, hogy kockázati igazgatóként csatlakozott a Yoozoohoz, és szorosan együttműködtek abban is, hogy a trilógiát a Netflix számára sorozattá adaptálják. 

Az élet írta

Az eset némiképp összecseng a sorozat cselekményével, ami ad egyfajta kísérteties (vagy szenzációs) felhangot az ügynek és a sorozatnak is. A háromtest probléma a kínai író, Liu Ce-hszin A Föld múltjának emléke című trilógiájának első kötetéből készült. A regényt – amelyből 2023-ban készült kínai sorozat is – közel 30 nyelvre fordították le, és e művének köszönhetően Liu Ce-hszin lett az első ázsiai szerző, aki elnyerte az amerikai Hugo-díjat a legjobb regény kategóriában – írta meg a Telex.

A cselekmény középpontjában Ye Wenjie asztrofizikus áll, aki, miután szemtanúja lesz annak, hogy apját agyonverik a kínai kulturális forradalom idején, úgy érzi, az emberiségnek nincs jövője, nem képes magát megvédeni, a régi rendszert tehát el kell törölni. Ezért, miközben egy titkos katonai projekten dolgozik, olyan döntést hoz mindenki nevében, ami halálos veszélybe sodorja az embereket. Tudósok egy kis csoportja aztán évtizedekkel később azon dolgozik, hogy megtalálják a módját, hogyan lehet elkerülni a jóval hatalmasabb és fejlettebb technológiával bíró idegenek felülkerekedését. 

Méregkeverő ügyvéd

A mágnás és az ügyvéd kezdeti egyetértését azonban megtörte, hogy Lin úgy döntött, más vezetőkre bízza az üzleti tevékenységet – számolt be róla a BBC. Hszü pedig bosszút forralt. Nem bízott semmit a véletlenre. Állítólag

létrehozott egy céget Japánban, amin keresztül halálos mérgeket tudott vásárolni, ezeket aztán kutyákon és macskákon is tesztelte.

Amikor úgy érezte, készen áll a végső csapásra, a mérgekből tablettákat készített, amelyeket odaadott Linnek azt hazudva, hogy azok probiotikus pirulák. A játékmágnás a méreg bevétele után rosszul lett, kórházba került, ahol higanymérgezéssel kezelték, 40 liternyi vérátömlesztést is kapott. Egy darabig úgy tűnt, stabilizálható az állapota, de a kórházba kerülése után tíz nappal – 2020 karácsonyán, 39 éves korában – meghalt. A halálát állítólag a gömbhalban található idegméreg okozta. Rajta kívül, azt mondják, négy másik ember is fogyasztott a méregből, ám ők életben maradtak. Hszüt napokon belül őrizetbe vették. 

Lin halála megrázta a kínai szerencsejáték- és technológiai ágazatot, és széles körű találgatásokat gerjesztett, de a részletekre csak most derült fény.

„Legalább tudjuk, hogy Hszü és Lin alaposan elolvasta A háromtest-problémát” – írta az eset kapcsán egy kommentelő a kínai Weibón. „Ha elveszíted az emberségedet, sokat veszítesz; ha elveszíted az állati természetedet, mindent elveszítesz.”

Kiemelt kép: YouTube / English News

Fiala Borcsa