A Hoggett gazdát alakító színész nem repesett Babe-ért

Annak ellenére, hogy a kismalac kalandjai az egész világot rabul ejtették, a Babe gazdáját alakító James Cromwell Emmy-díjas amerikai színész kezdetben nem repesett a Dick King-Smith gyerekkönyvszerző története alapján készült forgatókönyvért. Sőt, egyenesen „butácskának” aposztrofálta azt egy nyilatkozatában.

„Számoltam a szövegkönyvben a sorokat, hogy lássam, mekkora szerepe van a gazdának” – tette hozzá. Ami azt illeti, nem kellett túlzottan megerőltetnie magát a számolásban, Hoggett gazdának ugyanis a film elő részében 171 szó jutott, ám ez is elég volt ahhoz, hogy James Oliver Cromwellt Oscar-díjra jelöljék érte. Talán ez végül segített neki valamennyire megbarátkozni a filmmel.

film mozi Babe kismalac
Jelenet a Babe című filmből - Forrás: UIP-Dunafilm

Babe-et nem egyetlen malacka alakította

Hanem egyenesen 48!

Mivel a malacok gyorsan növekednek, háromhetes váltásban cserélődtek a „szereplők”, akik közül végül 46 került képernyőre. És egyébként mindegyikük nőstény volt.

Ezt nem fogod elhinni a farmer feleségéről

A Hoggett gazdát alakító James Cromwell a film felvételeikor 55 éves volt, a feleségét játszó Esme megszemélyesítésére azonban az akkor 34 éves Magda Szubanski színésznőt választották. Ahhoz, hogy korban egymáshoz illő legyen a pár, a színésznőt mesterséges eszközökkel – leginkább sminkkel – hozzá kellett öregíteni partneréhez. Az eredmény magáért beszélt.

film mozi Babe kismalac
Jelenet a Babe című filmből - Forrás: UIP-Dunafilm

Malajziában betiltották a mozit

Az ország muszlim lakossága miatt – akiket nem akartak felzaklatni az alkotással – Malajzia kormánya azt a döntést hozta, hogy a Babe-et nem vetíthetik a mozikban. Egy évvel később azonban mégis elérhetővé vált az országban, VHS formájában.

Egyesek szerint hatással volt az amerikai sertéshúsiparra is

Négy hónappal a film amerikai premierjét követően a Vegetarian Times közölt egy cikket az amerikai sertéshúsipar nem túl rózsás helyzetéről, annak állapotát pedig a szerző összefüggésbe hozta a filmmel, melynek hatására érezhetően, több mint 20 százalékkal csökkent a sertéshús fogyasztása az USA-ban. Az erről szóló cikket ITT találod.

film mozi Babe kismalac
Jelenet a Babe című filmből - Forrás: UIP-Dunafilm

A „Babe-effektus”

A sertéshús fogyasztásának visszaesése mellett – amiről az előző bekezdésben írtam – megnőtt a vegetáriánusok száma is a mozi hatására.

Ez olyan elterjedt jelenség volt abban az időben Amerikában, hogy még külön nevet is kapott, a „Babe-effektusként” hivatkoztak rá, a film hatására „megtért” rajongókat pedig „Babe vegetáriánusnak” hívták.

Hogy mennyire voltak kitartóak az elhatározásukban, azt viszont már nem követte senki nyomon.

A film főszereplője is vegetáriánus lett a Babe kedvéért

Bár James Cromwellnek korábban már volt egy olyan szakasz az életében, amikor teljesen száműzte a húst az életéből, a Babe kedvéért újra visszatért a vegetarianizmushoz. Elmondása szerint ugyanis ahhoz, hogy meggyőződéssel tudjon beszélni a filmről, újra vegetáriánusnak kellett lennie.

film mozi Babe kismalac
Kép forrása: UIP-Dunafilm

Megnőtt a háziállatként tartott malacok száma

Kevésbé üdvös hatása volt a filmnek, hogy egyesek szerint érezhetően megnőtt a házi kedvencként tartott malacok száma is miatta – ám ezek nagy részétől később megváltak a gazdáik. A valóságban ugyanis egyikük sem maradt olyan hosszú ideig kicsi, mint Babe. 

Még a keménylelkű rendező is ellágyult tőle

Quentin Tarantino filmjeire mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy szívmelengetők lennének. A rendezőt a Babe mégis ellágyította, és egyenesen az egyik kedvenc filmjének nevezte 1995-ből, ami az ő rajongóit is enyhén szólva meglepte. Annál kevésbé a film kedvelőit, amit egyébként

a CGI és a beszélő állatos alkotások előfutárának tekintenek.

Nagy volt Babe állatkertje

A Babe egy nagyszabású munka az állatos filmek sorában. A forgatásához csaknem ezer állat statisztált, és több mint félszáz állattréner dolgozott a mozin. 

Források: ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: UIP-Dunafilm

Filákovity Radojka