Cynthia Lillian Powell egy háromgyerekes család legfiatalabbjaként született 1939. szeptember 10-én. Tizenhat éves volt, amikor nagy megrázkódtatás érte a családot: az édesapa tüdőrákban elhunyt. „Dohányzott, mint sokan mások, de nem volt azzal tisztában, mennyire pusztítja ezzel a szervezetét. Miután rákos lett, gyorsan legyengült. […] Egy idő után már csak arra volt képes, hogy a székében üljön. Miután hazaértem az iskolából, mindig leültem mellé”olvasható a visszaemlékezéseiben. Halála előtt a családfő arra kérte a rajztanárnak készülő Cynthiát, ne tanuljon tovább, hanem keressen valamilyen munkát, hogy segítsen a család anyagi terheinek mérséklésében.

Az édesanya viszont nem szerette volna, hogy gyereke búcsút intsen az álmainak. „Menj a főiskolára, drágám, majd valahogy megoldjuk”mondta neki, és kiadta a lakása hálószobáját, hogy Cynthia a liverpooli művészeti főiskola hallgatója lehessen. A lány elhatározta: apait-anyait belead a tanulásba, hogy az édesanyja fáradozásai ne legyenek hiábavalók. Viszont nemcsak a buzgóságával tűnt ki: a bájos arcú, feltűnően csinos, divatos tweedszoknyában járó Cynthia sok fiú tekintetét magára vonzotta.

John Lennon – aki szintén az intézmény hallgatója volt – is felfigyelt a lányra. „Szia, John vagyok!”szólította meg először egy „nevetséges grimasz” kíséretében, ami egyáltalán nem nyerte el a lány tetszését. A tanulmányait hanyagoló zenész a további találkozásokkor sem nyűgözte le a szorgalmas és mindig pedáns Cynthiát: a főiskolára gyakran felszerelés nélkül érkezett – ceruzát és ecsetet sokszor tőle kért kölcsön –, az órák alatt pedig jóformán csak bolondozott. A kinézete sem ragadta meg a lányt. „Amikor először ránéztem Johnra, azt gondoltam, pfuj, nem az én típusom. Teddy boy-külső, kacsaseggfrizura, szűk nadrág, ütött-kopott kabát, ami ráadásul hosszú is volt rá”emlékezett vissza Cynthia.

John az érdeklődésének gyakran gyerekes piszkálódásokkal is hangot adott. „Cynthia Powell a Mersey másik partján lakott, s már ez épp elég volt Johnnak, hogy ugrassa és gúnyolja. Amikor Cynthia elhaladt előttük, John hangosan, persze a lány füle hallatára kezdett kiáltozni: »Csend, nem szabad most itt disznó viccet mesélni, itt jön Cynthia.« És aztán persze nagy nevetések közepette mégiscsak elmondták a viccet” – írta Ungvári Tamás a Beatles-biblia című könyvében.

házasság válás John Lennon The Beatles Cynthia Powell
Cynthia Powell – Forrás: Getty Images / McCarthy / Daily Express / Hulton Archive /

Szex és veszekedések

A lány eleinte elutasította a hallgatótársa közeledéseit, de volt valami, ami mégis megfogta benne: a fékezhetetlenül tomboló igazságérzete. „Egy lázadó volt, aki mindenkit lenyűgözött. Nem lehetett neki ellenállni”emlékezett vissza. Cynthiát is megbabonázta egy idő után a békétlen és bohém zenész; már nem kerülni akarta, hanem még jobban felhívni magára a figyelmét. „Egyszer láttam, hogy John egy lányt bámul, aki szűk fekete szoknyát viselt, és hosszú szőke haja volt. John füttyentett neki. Hallottam, amint mondta az egyik barátjának: »Ez a lány úgy néz ki, mint Brigitte Bardot.«” Ezek után Cynthiának az első dolga volt, hogy szőkébbre festesse a haját. 

John és a lány nemsokára összejöttek. Vad szerelem tombolt köztük, mindenhol szeretkeztek, ahol csak lehetőségük adódott rá: barátaik albérletében, kapualjakban, sikátorokban. John lángoló szenvedélye időnként azonban féltékenységi rohamokba csapott át, egyszer meg is ütötte Cynthiát.

„Sok fájdalmat hordozott akkor magában. Bízni akart bennem. Amikor látta, hogy egy barátjával táncolok, úgy ítélte meg, hogy hűtlen vagyok hozzá, ezért megütött. De többször már nem járt el a keze.” A történtek miatt szakítottak, de John később bocsánatot kért a lánytól, ő pedig visszafogadta.

(A tettét nem indokolja ugyan, de a zenész valóban nehéz időket élt át akkoriban: az édesanyja nem sokkal korábban halt meg, miután elgázolta egy részeg, szolgálaton kívüli rendőr. Neki kellett azonosítania a holttestet.)

1962 közepén kiderült, hogy Cynthia terhes. „Cyn, egyetlen dolgot tehetünk ebben a helyzetben: összeházasodunk” jelentette ki John Lennon. Az esküvőt titokban tartották meg, mert a feltörekvő The Beatles menedzsere, Brian Epstein úgy gondolta, ha kitudódik, hogy az egyik tag nős, az ártani fog a banda imázsának.

házasság válás John Lennon The Beatles Cynthia Powell
John Lennon és Cynthia Powell 1960-ban – Forrás: Getty Images / Keystone-France / Gamma-Rapho

Viharfelhők az esküvőn, majd a házasság felett is

A szertartás napján az időjárás nem fogadta kegyeibe a megjelenteket, szürke és borús volt az ég. Lennont viszont valószínűleg egyáltalán nem foglalkoztatta, hogy bármikor eleredhet az eső, ugyanis a végletekig el volt ragadtatva a menyasszonyától.

„Amikor beléptem (a házasságkötő terembe), felugrott, hogy megöleljen és megcsókoljon, és elmondja, milyen gyönyörű vagyok” – emlékezett vissza Cynthia. 

A zenekarból George Harrison és Paul McCartney ment el a ceremóniára, akik csakúgy, mint a vőlegény, jól láthatóan feszültek voltak. Az idegességük azonban hamar elmúlt, ugyanis a szertartás meglehetősen komikusra sikeredett: egy közelben használt fúrógép fülsértő zajától szinte semmit sem lehetett hallani az anyakönyvvezető beszédéből, amikor pedig a vőlegényt megkérték, lépjen előre, a tréfás kedvű George állt ki a sorból helyette – a megjelentek alig tudták visszatartani a nevetésüket. A menyasszonynak és a vőlegénynek az anyakönyvvezető kérdéseire adott válaszait – köztük a boldogító igent – kiabálva kellett elmondania a fúrógép szűnni nem akaró csörömpölése miatt.

Senki sem ilyen esküvőt képzelt el, a megjelentek végig abban bíztak, hogy a lehető leghamarabb véget ér a kínos-mókás ceremónia.

Miután befejeződött a szertartás, az eső már esett, így a násznépnek rohannia kellett az ünnepi ebédre, amelyet abban az étteremben tartottak, ahol 1938-ban Lennon szülei is koccintottak az egybekelésükre. Az ifjú pár – minden kellemetlenség ellenére – felhőtlenül boldog volt.

„Egy extrákkal teletűzdelt templomi esküvőn sem lettem volna elégedettebb. Johnból büszkeség és öröm sugárzott, ami nagyon megérintett engem. Úgy éreztem, valami megváltozott benne: most már házas férfi, aki hamarosan apa lesz, és ez szemlátomást tetszett neki.”  

A házaspár gyereke, Julian, 1963. április 8-án született meg. Ekkortájt vette kezdetét az úgynevezett Beatle-mánia, a The Beatles világhódító útja, amely során a zenekar először Nagy-Britanniát tarolta le. Epstein mindent megpróbált, hogy továbbra is titokban tartsa a házasságot, de a próbálkozásai hiábavalónak bizonyultak. Először csak kósza híresztelések kaptak szárnyra, majd amikor a zenekar 1964. február 4-én fellépett a nagy népszerűségnek örvendő Ed Sullivan Show-ban, a televíziók képernyőjén a következő felirat jelent meg, miközben a kamera Lennont mutatta: „Sajnáljuk, lányok, ő házas.” 

Amikor fény derült arra, hogy ki a The Beatles frontemberének a felesége, a szerelmes rajongók tömegesen kezdtek tüntetni Cynthia ellen. A zenekar időközben Amerikát is meghódította, a kirobbanó siker azonban nem tett jót Lennonék házasságának. „Minél sikeresebb lett a The Beatles, John annál távolabb került tőlem” írta egyszer Cynthia. Bizonyos vélemények szerint Johnt csak a karrierje érdekelte, gyakorlatilag „háztartási alkalmazottnak” tekintette a feleségét, és miután a kábítószerek rabja lett, teljesen elvesztette érdeklődését iránta – és, ahogy nyíltan be is vallotta, folyamatosan csalta. 

házasság válás John Lennon The Beatles Cynthia Powell
1964-ben – Forrás: Getty Images / Daily Mirror / Mirrorpix / Mirrorpix

Az idő megszépítette az emlékeket

Cynthia számára az utolsó csepp a pohárban férje Yoko Onóval való viszonya volt. A zenész először 1966-ban találkozott a japán származású képzőművésszel, akivel egy idő után szerelmi kapcsolatba keveredett. Állítólag egyszer Cynthia Johnt és Yokót egy szál fürdőköpenyben találta a lakásukban, ami még jobban megerősítette benne azt, amire már egy ideje gyanakodott. Hamarosan közölte is a férjével, hogy el akar válni tőle. „Ezt túl kellett élnem Julianért. Nem engedhettem meg magamnak, hogy összeroppanjak: erősnek kell lennem, azt kell tennem, ami neki a legjobb. […] Hajnalban meghoztam a döntésem. A Yokóval való házasságtörésre hivatkozva beadtam a válókeresetet.”

Lennon később rendkívüli bárdolatlanságról tanúbizonyságot téve többször is hangoztatta, hogy el sem vette volna Cynthiát, ha nem esik teherbe, Julianről pedig azt nyilatkozta egy amerikai magazinnak, hogy „egy üveg whiskyből jött elő egy szombat este”.

A zenészlegendától való válása után Cynthia még háromszor férjhez ment. 2015. április 1-jén hunyt el mallorcai otthonában „a rákkal vívott rövid, de bátor harc után”.

  

Amikor az utolsó interjúi egyikét készítették vele, bevallotta, hogy volt egy másik oldala is a The Beatles frontemberével való házasságának. Arra kérdésre, hogy megbánta-e az együtt töltött éveket, a következőt válaszolta: „Megváltoztatta az életemet. Vagy inkább úgy fogalmaznék, egy másik életet kaptam általa. Isten tudja, mi lett volna velem (ha nem megyek hozzá). Valószínűleg egy három-négy gyerekes iskolai tanár lettem volna, és unalmasan élek.”


Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT; valamint Ungvári Tamás: Beatles-biblia. Zeneműkiadó Vállalat, Budapest, 1982.

Kiemelt kép: Getty Images / Daily Mirror / Daily Mirror / Mirrorpix

Nádudvari Péter