Az 52 évvel ezelőtti első találkozásuk is a mítosz része

Olvasom a nemrég megjelent, biografikusan szerkesztett Lennon-levelezést (John Lennon levelei és feljegyzései, Partvonal kiadó), és a Yokóval előzetesen kooperáló szerkesztő úgy meséli a sztorit, hogy

a zenész beleharapott egy almába, ami voltaképpen kiállítási tárgy volt, Yoko meg úgy emlékszik, kiakadt, hogy milyen bunkó ez a fickó.

(Szerintem nem akadt ki, legalábbis el nem tudom képzelni, hogy volt nő a világon 1966-ban, akit kiborított volna, ha John Lennon beleharap bármijébe. Mondjuk, Yoko azt állította, hogy nem ismerte fel Lennont. Ennek ellenére később megkereste, írogatott neki, és hogy-hogy nem, a következő kiállításának szponzorálását már Lennon vállalta.)

De akkoriban még mind a ketten házasok voltak
John Lennon egy Cynthia Powell nevű nővel élt, gyerekük is született. A hét évvel idősebb Ono pedig a második férjével járta a világot. A Tony Cox nevű filmestől kislánya született, de amikor megromlott a kapcsolatuk, a bíróság az apának adta a felügyeleti jogot Yoko Ono „szabadelvű életstílusa” miatt, és a férfi gyakorlatilag eltüntette a gyermeket, Ono és Lennon később éveken át kutatott utána, és pereskedett a láthatásért Amerikában.

Yoko Ono, John Lennon és Yoko gyeremeke - Fotó: Getty Images/Votava/Imagno

De előreszaladtunk, 1968-ban, két évvel a galériás epizód után kezdődött el igazából Yoko Ono és John Lennon közös története. Akkor már nem cicóztak, rögtön össze is költöztek. Először abban a lakásban tanyáztak, amiben ott lakott még Lennon felesége is.

A legenda úgy szól, hogy egy nap arra ment haza Powell, hogy egy japán nő teázgat a kanapén az ő kedvenc köntösében.

Elváltak
Lennon és Yoko Ono pedig ettől kezdve elválaszthatatlanok voltak, nem kevéssé irritálva környezetüket, a médiát és a közvéleményt, amely kimondhatjuk, mindvégig ellenséges volt velük. Nem javított Yoko Ono megítélésén a fordulat, ami millióknak felért egy különösen pusztító természeti katasztrófával: 1970-ben feloszlott a Beatles.

A mai napig sokan úgy vélik, a manipulatív és agresszív Ono ármánykodása vezetett a szakításhoz, de azért azt is sokan tudják, hogy a menedzserük halála, a pénzügyi zűrzavar és a tagok közti – Yoko Onotól független – feszültség (is?) komoly szerepet játszott abban, hogy végül szétmentek a „fiúk”.

Lennon nem búslakodott, életében igen aktív időszak következett, Yokóval megállás nélkül ötleteltek, játszottak, kísérleteztek, zenében, képzőművészetben, performanszban, happeningben, filmben is alkotótársak lettek.

Fotó: Getty Images/R. Brigden/Daily Express

Botrány botrányt követett

Meztelenül pózoltak a lemezük borítóján, nászútjukon hotelszobájukba invitálták a sajtót, és az ágyból szónokoltak a békéért, valamint a háború-, a papok- és a politikusok ellen, néha kissé összefüggéstelenül, de mindenképpen elszántan. „Yoko és én hajlandók vagyunk arra, hogy a világ bohócai legyünk, ha így valami jót cselekedhetünk”– idézi a biográfus Lennont a már említett könyvben.

Üzeneteiket azonban sokszor nem éppen szándékaiknak megfelelően dekódolta a közvélemény, sok gúnyos, ellenséges kritikát kaptak minden irányból. 

Habár Yoko még él (85 éves), igen aktív, és négy évtizeddel férje halála után is elszántan kampányol fontos ügyek mellett (a békéért, a feminizmusért, a fegyvertartás korlátozásáért stb.), még ma is sokan nem veszik komolyan - finoman szólva.

Hogy szabadságmániás vagy felelőtlen, hisztérikus vagy szenvedélyes, zabolázhatatlan vagy bolond, vagy mindez így együtt? Lényeges kérdések ezek igazából?

Fotó: Getty Images/Central Press

Ami nekem igazán érdekes és példaértékű vele kapcsolatban, hogy mekkora utat tett meg saját magához képest ez a nő, amíg japán császári leszármazottként egy befolyásos bankárcsaládból indulva az lett, aki.

Ne feledjük, egy olyan országban született, ahol a fegyelmezettség évezredek óta az egyik legfontosabb erény, és a társadalmi élet szigorúan a hagyományok tiszteletben tartása köré szerveződik!

Igaz, Yoko Onót apja tinédzserkorában Amerikába vitte – odaköltöztek a háború után – megmutatva neki egy másfajta kultúrát, de a távolság akkor is hatalmas lehetett a honnan és a hova között. Legalábbis én így képzelem.

Egyébként egyetemista korában szabadult fel

Illetve szabadította fel magát a kényszerű, számára terhes kötöttségek alól, ekkor került kapcsolatba különféle művészeti csoportokkal.

Rajongott a dadaizmusért és Warholért, verseket írt, lázadt, ami ellen csak lehetett, dacolt a szüleivel, végül megszökött egy zenésszel. (Azzal a férfival, aki az első férje lett később.)

Amikor Lennonnal találkozott, már nem a lázadó csitri volt, hanem egy nő, aki nem leadott a kamaszkori álmaiból, hanem a végletekig fokozta azokat.

És ez Lennontól sem volt éppenséggel idegen.

Fotó: Getty Images/ Anthony Cox/Keystone

Játszottak, mindig játszottak

Inspirálták egymást és gátolták is, ahogy más alkotótársak és szerelmespárok is teszik. A szabadság volt a jeligéjük, de közben erősen kapaszkodtak is egymásba. Elvesztettek magzatokat. (Yoko Ono többször is elvetélt, míg végül 42 évesen megszülte Sean Lennont.) Letartóztatták őket drogfogyasztás miatt. Lennon alig kapott vízumot Amerikába. Támadta őket a sajtó. Egy éven át külön éltek – illetve John Lennon egy másik nővel: Ono „engedélyezte” a kitérőt.

Volt tehát egy csomó krízishelyzetük, nem csupa mézeshétből állt ezt a szerelem (sem) de együtt maradtak, nem bírták egymás nélkül.

1975-ben újra összeköltöztek, megszületett a kisfiuk.

Yoko Ono és Sean Lennon - Fotó: Getty Images/ ADN-Bildarchiv/ullstein bild

Ezután új fejezetet kezdtek

Lennon otthon maradt, nem dolgozott, Seant nevelte, egészséges táplálkozásra és életmódra váltott, vigyázott magára, hogy vigyázhasson a családjára. Csak aztán öt év múlva, épp amikor a zenei visszatérésén dolgozott, jött december nyolcadika, és jött Chapman, aki immár 38 éve börtönben ül, mert lelőtte John Lennont a felesége szeme láttára.
Meghalt egy legenda, született egy legenda.

***

És Yoko? Ment tovább az úton, amin addig együtt haladtak, csak már egyedül. A Seasons of Glass című albummal búcsúzott a férjétől a nyilvánosság előtt. Később még több lemezt is létrehozott. Nemrégiben sikerült elérnie, hogy hivatalosan is elismerjék az Imagine társszerzőjének, és így átvehette Az évszázad dalának járó díjat is. 2011-ben  (78 éves korában) a Move On Fast című dala slágerlistás lett, ez világrekord a kora miatt. A képzőművészettel sem hagyott fel soha, fényképezett, volt egy csomó kiállítása. Igen aktív közösségi média szereplő, Lennon emlékére pedig békedíjat alapított, hagyatékát gondozza, és nemsokára megnézheti a szerelmükről készülő játékfilmet a moziban. Nem ment újra férjhez.

Kurucz Adrienn

Forrás: ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Susan Wood