Garfield az idők során több stílus- és háttérváltáson is átesett, és a barátai is váltakozva kerültek reflektorfénybe – így minden gyerekkornak megvan a maga Garfieldja. Bár több évtizede már, hogy a címben feltett kérdésre keresi a választ, az óriási, narancssárga macska karaktere mögött sokkal több érdekesség húzódik, mint amennyit a hétfőkkel kapcsolatos ellenérzés, a lasagne-ért való rajongás és a napközbeni szundítás szentháromsága sejtet.

Ugyanis Garfield tartja például a legtöbbet szindikált képregény világrekordját

Charles Schulz, a Snoopy rajzolója az egyik legjobban kereső, már nem élő híresség. A Superman minden idők legkelendőbb képregénye. Azonban ott ül mellettük Garfield, aki éppen lasagne-t majszol, miközben a legtöbbet szindikált képregény Guinness-rekordját tartja. Hogy ez mit is jelent pontosan? Azt, hogy különböző újságok megvásárolják egy képregény licencét, és a saját lapjaikban megjelentetik. 2002-ben a Garfield hivatalosan is több háztartásba jutott el, mint bármelyik elődje:

2570 újságban jelent meg, és több mint 263 millió olvasót boldogított világszerte.

És azt tudtátok, hogy Garfield gazdája, Jon Arbuckle is képregényeket rajzol?

A Garfield legelső kockáin Jon Arbuckle egy rajzasztalnál dolgozik saját képregényén – ezt azonban soha többet nem vetette papírra Jim Davis. Míg az animációs sorozat és a filmek konkrétabban utalnak Jon rajzolói karrierjére, Davis nem akarta, hogy vele azonosítsák a karaktert. Viszont megelőzendő, hogy az emberek kérdezősködjenek Jon munkája felől, már a sorozat legelején bemutatta azt – és egyúttal neki is adott egy okot, hogy utálja a hétfőket.

Odie eredeti gazdája Jon korábbi lakótársa, Lyman volt

Többféle változata is van annak, hogyan került Odie az Arbuckle-házba. Egyes verziók szerint egyszerűen csak a csapat állandó részévé vált, ugyanúgy, mint Garfield, míg mások szerint Liz, Garfield állatorvosa volt az, aki Odie-t odaadta Jonnak.

A képregény kezdeti részeiben már megjelenik Odie korábbi gazdája és a Garfield-világ egykori központi szereplője, Lyman, aki eredetileg lakótársként érkezett Jonhoz.

Garfield legnagyobb megdöbbenésére ez azt is jelentette, hogy Lyman kutyája, Odie is beköltözik, és ezzel kezdetét vette az évtizedes rivalizálás.

Lyman azonban később csendben eltűnt a képkockákról, és soha többé nem láttuk.

A macska Jim Davis nagyapjáról kapta a nevét

Ahogy a Snoopy-képregények kis vörös hajú lánya is valóban része volt a rajzoló, Charles Schulz életének, illetve ahogy a Calvin és Hobbes (Kázmér és Huba) Susie Derkinsét az alkotó, Bill Watterson a felesége kutyája után nevezte el, úgy Jim Davis központi karakterének is megvan a maga története: nagyapjától, James A. Garfield Davisről kapta a nevét –

akit az Egyesült Államok huszadik elnökéről, James A. Garfieldről neveztek el.

Garfield, a macska így a Garfield nevet büszkén viselő emberek (és ebben az esetben állatok) hosszú sorába állt be, hiszen valószínűleg bőven akadnak olyanok is, akik kedvenc képregényükről nevezték el saját háziállataikat – sőt, akár gyerekeiket is.

Garfield furcsa, közös metszete a Szellemirtókkal

Bill Murray-t és Lorenzo Musicot is érte már az a megtiszteltetés, hogy Garfield macskát és a Szellemirtók Peter Venkmanját alakíthatták. Bill Murray a Szellemirtók-filmeken belül Peter Venkmant, az élőszereplős animációs filmekben pedig Garfieldot testesítette meg.

De Lorenzo Music hangján szólalt meg Garfield az 1982 és 1991 közötti animációs különkiadásban, valamint a Garfield és barátai című animációs filmekben 1998 és 1994 között. Emellett ő szinkronizálta Peter Venkmant Az igazi szellemirtók című animációs sorozatban is.

Jim Davis már évekkel ezelőtt felhagyott a képregény rajzolásával

Bár egyes rajongók számára talán elkeserítő, sőt kissé kiábrándító lehet, Jim Davis az 1990-es évek második felétől már nem vesz részt a Garfield rajzolásában és gyártásában, bár a végső szó továbbra is az övé.

Vannak, akik szerint Davis háttérbe húzódása hatással volt a képregény minőségére, azonban senki sem hibáztathatja Garfield megalkotóját. A rajzfilm-, és képregénykészítés kemény munka, és ha valakinek lehetősége lenne egy kicsit korábban visszavonulni, miközben továbbra is rengeteg pénzt keres, miért ne tenné meg?

Garfield professzor segít a diszlexiával küzdő gyerekeknek

Annak ellenére, hogy Jim Davis egyre kevesebbet foglalkozik a képregénnyel,

továbbra is arra használja a Garfield köré épült brandet és a cégét, hogy egy kicsit jobbá tegye a világot.

Ennek egyik legmenőbb példája az alma materével, a Ball State Egyetemmel való nonprofit együttműködése. Olyan honlapot hoztak létre, amely által Garfield karaktere a diszlexiával küzdő gyerekeknek és tanáraiknak nyújt szórakoztató segítséget a tanulásban és az olvasás elsajátításában.

Garfieldnak van (legalább) egy testvérsorozata

Bár Jim Davis legismertebb műve kétségtelenül a Garfield, karrierje során több más képregényen is dolgozott. Az egyik legkorábbi a Gnorm Gnat (saját fordításban: Gnorm, a szúnyog), amelyet a bogarak népszerűtlensége miatt végül elvetett Davis. Valamivel nagyobb sikert aratott azonban a Garfield testvérsorozatával, a US Acres-szel (Orson vagy Orson Farmja), a tanyasi állatok kalandjait bemutató sorozattal. 

Garfield halhatatlan

A Garfield kilenc élete egy spinoff-képregény és rajzfilm különkiadás, amelyben Garfield mind a kilenc életét bemutatták az őskortól, az „eredeti Garfieldon” át egészen az űrkorig – különböző művészeti stílusokban. A sorozat végén Odie és Garfield elhasználják utolsó életüket is, és szemtől szembe kerülnek Istennel, aki egy számítógépes malőr miatt a mennyben további kilenc életet ad nekik.

Később azonban kiderül, hogy Isten is egy macska, aki viccesen megjegyzi: „Össze kell tartanunk, tudod”. Így hát valahol a világban létezik egy macskaisten, aki látszólag végtelen számú életet biztosít Garfieldnak – mi pedig őszintén örülünk ennek!


Források: ITT, ITTITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Wikipedia/ brandsoftheworld.com

Mózes Zsófi