Gyerekkel a Szigeten, avagy a sokkoló nappalok

Az első szigetünk duplán sokkoló volt, mert valahogy világosban és pia nélkül addig még nem töltöttem hosszú időt kint, főleg nem gyerek társaságában! Mit egyetlen kiskorú?! Sok kiskorú társaságában! Összeálltunk barátnők és egyben anyák, hogy legalább egyszerre legeltessük kint a gyerekeket. A másik sokk akkor jött, amikor ráébredtünk, hogy egytől egyig mindet lenyűgözte a hely. A belépés pillanatától, kikerekedő szemmel vizslatták a sokszínű cirkuszt, amit simán csak a vendégek, azaz a fesztiválozók jelentettek. Úgy tűnt, hogy nekik való programok nélkül is jól elleszünk, de idővel azért a különféle tornákon, táncokon és foglalkozásokon is annyira belefeledkeztek a buliba, hogy már-már úgy éreztük, otthagyhatjuk őket, és hajnalban értük megyünk egy ivásban közepesen erős bulizás után.

Nyugalom, maradtunk egy-egy sportfröccsel, és megtanultuk élvezni a gyerekéletet is a Szigeten. Mára pedig már azokhoz az időkhöz képest is felfoghatatlan mennyiségű program van a kicsik számára, ráadásul egyáltalán nem mellékesen tizenegy éves korukig ingyen élvezhetik azokat.

Akkor tartsunk egy kis előzetes terepszemlét!

Nem kizárólag gyerekeknek szóló helyszín, de mindenképp el fogja őket kápráztatni a Luminárium, azaz Daedalum, ami megannyi – egészen pontosan tizenkilenc – tojás formájú kupolából álló labirintus, ahol egy római Pantheont idéző teret és még szivárványszínű, óriási fákat is láthatunk. A Karzat Színházasoknál belefuthatunk egy múltidéző vidámparkba, ahol Németország legkisebb óriáskerekére is fel lehet ülni. Lesz Vándor Vurstli, vásári szórakoztatás, klasszikus célba dobás- és lövés. De aki bábszínházra szeretné vinni a gyerekeket, az is jó helyen jár majd náluk.

Tuti, hogy a felnőttek is simán sorba fognak állni a jósoknál és jövendőmondóknál, főleg, hogy az egyikük Farkas Franciska lesz. Azért próbáljuk meg a gyereket is szemmel tartani közben!

Sétálgatás közben belefutunk egy-egy mobil partiba vagy törzsi rituáléba, hiszen az utcaszínházak bárhol felbukkanhatnak egész nap, egész héten. 

A HangolÓra a zenei ihletettségű, vagy erősen kísérletező szülők és gyerekek terepe, ahol együtt zenélhet minden korosztály. Előtte persze segítőkkel ismerkedhetünk különböző hangszerekkel, hogy utána beindulhasson a családi trash metal!

Nép és művészet

A művészi vénával megáldott felnőttek, de leginkább gyerekek nemcsak a zenében, hanem különböző kézműves mesterségekben, népi játékokban, és ételek készítésében is kipróbálhatják magukat a Hungarikum Village-ben, ami általában a külföldi fiatalokat is erősen vonzza, így közben akár nyelveket is gyakorolhatnak a kicsik… ami persze az egész szigetelés alatt jellemző.

Nekem külön kedvencem volt svéd és francia lányokkal, na meg a gyerekkel néptáncolni. Esküszöm, hogy a külföldieknek jobban ment, bár lehet, hogy ők többet ittak, míg én a józan szülőt játszottam.

Idén számomra a legizgalmasabb művészeti helyszínnek az ArtZone ígérkezik, ahol különféle workshopok és kiállítások, valamint színházi programok is lesznek. Az alkotószellemű workshop-zónában teret kapnak a művészeti intézmények hallgatói, képzőművészeti csoportok és profi galériák is. Itt is lehet főzni különféle művészi, illetve művészeti ihletettségű vacsorákat, de családilag elkészíthető a kalózkonyha alapétke, a Hard Track is. Utána meg akár egyedi táskákat is varrhattok a gyerekkel. A részletes programot mindenképp érdemes átböngészni indulás előtt.

Az ArtZone Stage-en minden kora este jelentkezik a Táp Színház Utazz virtuálisan a modern technika helyett igazi színészekkel! című műsora, amire én tuti, hogy elmegyek, de talán még az éppen nagykorút is oda tudom csábítani egy órára – aztán hátha marad még egy jó interaktív animációs workshopra is…

A művészeti iskolák is képviselik magukat, így a MOME ízelítőt tart a suminagashi japán márványfestésből, de lesz náluk tape art művészet és seed-bomb készítés is a környezettudatosság jegyében. És ha véletlenül ránk sötétedik a gyerekekkel a Szigeten, akkor maximum maradunk a fényinstallációkat is megnézni.  A Kurszán kollázs műhelyében bakelitre, fára, molinóra lehet dolgozni régi és új magazinokból, tapétákból, vagy éppen a Szigeten elszórt és összegyűjtött tárgyakból.

Ha pedig bárkit is érdekel a csendélet, a portrék, vagy éppen a Bauhaus világa, akkor mindenképpen vigye el a gyereket és magát a Kisképző diákjai által adott rajzórákra is.

A Szigeten mellesleg mindenki újra gyerek lehet

Ugyan a Szigeten tizenegy éves korig számít gyereknek a gyerek, és addig érdemes fülvédőt adni rá a nagy zajhatás miatt, de amióta Sziget a Sziget, mindenki valamennyire gyerekké változik itt.

Éppen emiatt furcsa lehet annak, aki először viszi ki gyerekét, hogy „szigetelős” életében először lesz kénytelen felnőtté válni – legalább annyi időre, amíg vele van a rábízott egyed vagy egyedek. Kis szerencsével valamelyik anyuka az összeset időben hazaviszi, és legalább egy éjszakára ismét visszaváltozhat felelőtlen felnőtté mindaddig, amíg a gyerek meg nem nő annyira,  hogy onnantól már amiatt aggódhat, mikor ér majd haza, miután kicsiként szerencsésen be lett oltva igazi Szigetesnek. És akkor még a zenei felhozatalt el sem kezdtem sorolni, mert az „csak” nullahuszonnégyben, sokszor százhatvannyolc órán keresztül szolgál ki minden ízlést a gyerekétől egészen az idősebb korosztályig. Gyerekkel, vagy anélkül – a Sziget appja legyen veletek!

Marossy Krisztina

App-pok:

Google Play, App Store

Kiemelt képünk illusztráció