-

Waiting for Obama, vagyis Obamára várva. Ezt a címet adtam anno annak a pop up fotókiállításnak, amely az új utazóblogom, a PetersPlanet.travel indulása apropóján volt látható Budapesten a Brody Studiosban. A kiállított portrék mindegyike azon a héten készült, amikor Kuba izgatottan és feszülten várta a történelmi pillanatot, hiszen 88 év után először lépett hivatalban lévő amerikai elnök a földjükre.

Sokat beszélgettem a fotókon látható kubaiakkal. Amikor kiderült, hogy Magyarországról érkeztem, mindenkit az érdekelt (a legapróbb részetekig), hogy pontosan mi történt a rendszerváltásnál nálunk, hogyan folytatódott az élet a változás után.

A portrék Havanna egykor elegáns sétányán, a Paseo del Pradón, a híres dohánytermő vidéken, a Viñales völgyében, a francia koloniál stílusú Cienfuegosban és a több száz év alatt a gyarmati építészeti remekeiből semmit nem veszített Trinidadban készültek. 

„Szerintem ebben az arcban benne van Kuba történelme – a rabszolgatartó ültetvényesektől Castro rendszeréig – legalábbis én ezt éreztem akkor, amikor megpillantottam."

„Ennek a szép kubai lánynak a stílusára figyeltem fel, miközben egy kávét kínáló kis bódéból hajolt ki. Saját maga készítette az ékszereit."

„A kép egy vasárnapi ismerkedési esten készült, ahová táncolni és zenélni járnak össze a kubaiak. Először azt hittem, egy esküvőbe csöppentem bele, de aztán kiderült, hogy erre az eseményre mindenki a legszebb ruháját veszi föl."

„A kertész fia. Abban a casa particular-ban (a hazai zimmer frei-hez hasonló rendszer) találkoztam vele, ahová legelőször vetődtem hátizsákos túrám során a híres kubai dohánytermő földeken."

„Ezt a fotót egy pártklub előszobájában készítettem Cienfuegosban. Fidel Castro portréjára figyeltem fel a falon, és arra az irigylésre méltó nyugalomra, ahogyan a portás a kép alatt ült."

„Az egyik legszebb kubai mosoly, amivel találkoztam. A hölgy mentás cukorkát árul, hogy valamiből megéljen..."

Az amerikai elnök érkezése utáni pár héttel Karl Lagerfeld és a Chanel Havannában, a Peseo del Pradón tartott divatbemutatót, amelyre a világ minden valamire való divatlapját és véleményvezérét meghívták. A Rolling Stones pedig becslések szerint félmillió ember előtt adott ingyenes koncertet Kuba fővárosában. Ahogy az énekes, Mick Jagger mondta a színpadon:

„új idők jönnek".

Nézd meg Szűcs Péter többi fotóját, és olvass az utazásairól a Petersplanet.travel blogon. KATT IDE!