-

A Nobel-díjas fizikus 1951. március 14-én épp a hetvenkettedik születésnapját ünnepelte kollégáival és barátaival a Princeton Egyetemen. A társaság jókedvű volt, a buli remekül sikerült. Amikor Einstein egy idő után meglehetősen elfáradt, egyik barátja, az egyetemi tanár Frank Aydelotte felajánlotta, hogy hazaviszi a kocsiján.

Einstein kifelé menet még pózolt egy sort az ünnepségen részt vevő számos fotós előtt, majd a társaságával együtt beszállt az autó hátsó ülésére. Ekkor az egyik fényképész, Arthur Sasse, a UPI hírügynökség munkatársa odalépett a kocsihoz, és harsányan, németes akcentussal odakiáltott Einsteinnek. Így:

„Ya, Proffesor, schmile for your birthday picture, Ya?" Azaz (szabad fordításban): „Ja, professzor, mosolyogjon a születésnapi fotójához,  ja!"

Sasse beszámolója szerint Einstein ekkor odafordult, és játékosan kiöltötte rá a nyelvét. A fotós pedig kattintott.

A fénykép igazi mementójává vált Albert Einstein bolondozós, humoros személyiségének, és jelentősen hozzájárult a professzor rendkívüli, évszázadon átívelő népszerűségének.

Nem véletlen, hogy a tudós nemhogy nem sértődött meg rajta, de az előhívott kép annyira tetszett neki, hogy rendelt belőle kilenc példányt a fotóstól, amelyeket a buli után üdvözlőkártya formájában aláírva elküldött egy-egy személyes üzenettel a barátainak.

A nyelvkiöltős fotóval díszített kártyákból kapott egyet az akkoriban igen népszerű híradós műsorvezető, Howard K. Smith is. Ez a nyomat a mai napig fennmaradt, aminek köszönhetően az utókor is megtudhatta, hogy mit jelentett a professzornak az ikonikus fénykép. Einstein a következő szöveget írta a Smith-nek küldött kártyára:

„Biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog neked ez az arckifejezés, mert az egész emberiségnek szól. Egy állampolgár megteheti azt, amit egy diplomata nem. Hűséges és hálás hallgatód: A. Einstein, 1953."

A Smith-nek küldött fotót 2009-ben elárverezték New Hampshire-ben. A leütési ár 74.324 dollár volt, ami mai árfolyamon számolva több mint 21 millió forint. Mindmáig ez a legdrágábban elárverezett Einstein-fotó a világon.

Az aukciósház alelnöke, Bobby Livingston remekül összefoglalta a fénykép jelentőségét:

„Ez a fénykép Einsteinről felfoghatatlanul ikonikus. Most először Einstein maga magyarázza el a világnak, miért öltötte ki a nyelvét. A ráírt üzenetből kiderül, hogy a professzor pontosan tisztában volt e fotó erejével, és azzal, hogy ez a pimaszság annak idején akár bajba is sodorhatta volna őt, hiszen a kormányzat megfigyeltette a tudósokat, értelmiségieket."

Na, hát ezek után én már csupán az egyik kedvenc Einstein-idézetemet írnám ide a végére (a sok tucat közül). Csak úgy.

Íme:

„A kreativitás az, amikor az intelligencia jól szórakozik."

D. Tóth Kriszta

Fotó: Arthur Sasse, 1951.

Felhasznált források: The Guardian, Bigthink.com, RR Auction, Wikipedia