A Nők a Tudományban Egyesület országos hálózat, tagjai női és férfi kutatók, egyetemi oktatók, mérnökök a tudomány és innováció minden területéről. Ami közös bennük, hogy mindannyian elkötelezettek a nemek közötti esélyegyenlőség ügyében a tudomány és a kutatás területén. Programokat, eseményeket szerveznek, és 2013-ban létrehozták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet a Magyar Tudományos Akadémia szakmai közreműködésével harmadszorra adtak át március 10-én. A céljuk az, hogy a mai középiskolás lányoknak megmutassák: a hagyományosan férfiak uralta technológia-orientált szakmák számukra is vonzók lehetnek. Szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a női innovátorok fontos szerepet töltenek be a gazdaságban és a társadalomban. De lehetne a mostaninál jóval nagyobb a szerepük is.

A díjat – melynek odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia által felállított tudományos szakmai bizottság dönt – minden évben olyan fiatal kutatónők nyerhetik el, akik kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel a szakterületükön, emellett aktív részesei a hazai tudományos életnek, és vállalják, hogy népszerűsítik a természettudományos, valamint a műszaki pályákat a fiatal lányok körében. Idén öt, a biotechnológia, az anyagtechnológia, az információs technológia és az űrtevékenység területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőnek ítélték oda ezt az elismerést. A nyertesek pedig alaposan rácáfolnak a tudósnő ma még eltávolító és hamis sztereotípiáira.

Dr. Jedlovszky-Hajdú Angéla

„Kisgyerekes anyaként a kutatásba történő visszatérés nagyon intenzív érzelmi és szakmai hullámvasutat jelent. A díj egy pozitív visszajelzés arra, hogy folytassam a kutatást, hiszen jó helyen vagyok, és továbbra is érdemes ezen a területen kamatoztatni a tudásomat.” Angéla a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet Nanokémiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa, a szakmai bizottság az anyagtechnológia területén elért eredményeiért díjazta.

Dr. Kapuy Orsolya

„Számomra a díj annak elismerése, hogy a családom és a mentoraim sikeresen szerettették meg velem a kutatást, és sikeresen támogatnak azon az úton, ahol egy nő szívvel-lélekkel és fáradhatatlan szorgalommal élhet a hivatásának.” Orsolya a Semmelweis Egyetem, Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi adjunktusa, a szakmai bizottság a biotechnológia területén elért eredményei miatt díjazta.

Dr. Nagy Szilvia

„Mindig öröm, ha nőket ünnepelnek, akkor is, hogy ha nem nőies dolog miatt ünneplik őket. A díj szerintem bátorítást adhat azoknak a nőknek, akik nőies pályán indultak el, mert a társadalmi normák, családi elvárások szerint ezt kellett tenniük, de nem érzik ott elég jól magukat. Vagy a lelkük mélyén mást szeretnének csinálni, és ez erőt ad nekik, hogy másba is bele merjenek fogni. Hiszen például az informatika logikus és egyszerű, mégis képes olyan komplex és gyönyörű dolgok modellezésére, amilyenek a fizikai, kémiai, biológiai rendszerek körülöttünk.” Szilvia a Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszékének egyetemi docense, az információs technológia területén végzett kutatói munkájáért díjazta a szakmai bizottság.

Korsós Marianna Brigitta

„A pályázatra való jelentkezésben a fő motivációm az volt, hogy esetleg az egyik példája lehessek azoknak a  kutatónőknek, akik a  fizika területén dolgoznak, illetve bátorítsam azokat a fiatal lányokat, akik ezen a tudományterületen szeretnének dolgozni a jövőben." Marianna csillagász, jelenleg PhD hallgató és a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet Debreceni Napfizikai Obszervatóriumának tudományos segédmunkatársa. A szakmai bizottság az űrtevékenység területén végzett kutatói munkájáért díjazta.

Strádi Andrea

„Fiatal kutatónőként nagy megtiszteltetés számomra a MANT különdíja, különösen azért, mert egészen más szakterületről indultam. Doktori munkámat zöldkémiai témában írtam, és csak néhány éve veszek részt az űrkutatásban. Fontosnak tartom a Nők a Tudományban Egyesület munkáját, a kiválósági díjjal jutalmazott nők példaképként szolgálhatnak a jelen generáció számára. A tudásvágy és az elhivatottság mindig meghozza a gyümölcsét.”

Andrea a Magyar Tudományos Akadémia, Energiatudományi Kutatóközpont tudományos segédmunkatársaként, kutatóként dolgozik. A szakmai bizottság a Magyar Asztronautikai Társaság felajánlásával az űrtevékenység területén végzett kutatói munkájáért különdíjjal jutalmazta.

Kárpáti Judit

Fotók: Szigeti Tamás