Polihisztor a konyhában

Talán nem is tudtad, hogy Anthony Burgess, a Gépnarancs írója milyen sokoldalú fickó volt. Nemcsak regényeket írt, de mellette költő, zeneszerző, műfordító, újságíró, zongorista, nyelvész és lelkes főzőember is volt!

A második világháború után öt évet töltött Malajziában és Brunei Szultanátusban, ahol a brit gyarmati szolgálatnál oktatási tisztviselőként dolgozott. A főzést illetően e területről is szívesen inspirálódott. Most az ő egyik receptjét alapul véve hoztam neked egy könnyen elkészíthető délkelet-ázsiai fogást: a nasi gorenget. Az étel Burgess tolmácsolásában a következőképp fest: „Még a gyerekkoromban, a munkásosztálybeli Lancashire-ben is tudták, hogy létezik a Brit Birodalom, és hogy a jó ételek Keletről származnak. Már jóval azelőtt, hogy Malajziába mentem, ismertem a curry-t és a nasi gorenget, és még mindig ezeket tartom a legjobb ételnek egy olyan vacsorapartin, ahol nem osztják a valódi lancashire-i ízlésemet. 

A nasi goreng sült rizst jelent, és egyszer, egy Djakartába tartó holland óceánjárón pont ezt kaptam: sült rizst, tetején egy pimasz tükörtojással. A malájok nem ennyire szó szerinti emberek.

Először megfőzzük a rizst, és (…) félretesszük. Olajban, lehetőleg wokban megpirítjuk az apró darabokra vágott marhahúst. Hozzáadjuk a szeletelt zöld csilit és a csípős piros csilit. Hozzáadjuk a hámozott garnélarákokat. Egy külön serpenyőben omlettet készítünk. Nagyobb darabokra vágjuk és hozzáadjuk a marhahúshoz és a garnélarákhoz. Ezután beletesszük a főtt rizst a serpenyőbe, és fakanállal erőteljesen keverjük.”

Diagnózis után megtáltosodott írói karrier

Egyébként 1959-ben, épp Bruneiben történt egy sorsfordító dolog Burgess életében: itt tudta meg (mint utólag kiderült, valószínűleg tévesen), hogy agydaganata van, és kevesebb mint egy éve van hátra. A feleségével gyorsan vissza is tértek Angliába. Az írót azonban a hamarosan bekövetkező végen kívül leginkább az aggasztotta: mi lesz szegény nejével az ő halála után, hogyan fog anyagilag boldogulni. Hogy biztosítsa számára a megélhetést, elkezdett írni (korábban egy regénye jelent meg, öt évvel ezelőtt), abban a reményben, hogy a jogdíjakból majd valahogy elboldogul az asszony.

Turbó tempóra kapcsolt: az 1960-as esztendő végére öt (!) könyvet fejezett be, és még kettő volt úton, köztük a széleskörű ismertséget hozó Gépnarancs is. 

Összesen 33 regényt, 25 nem szépirodalmi művet, televíziós forgatókönyveket, egy kétkötetes önéletrajzot és több mint 200 zenei kompozíciót írt. A Gépnarancs gyakran szerepel minden idők 100 legjobb regényének listáin. Ahhoz képest, hogy milyen sötétnek és rövidnek tűnt a jövő 1959-ben, Burgess végül 1993-ban, 76 évesen hunyt el Londonban.

A maláj sült rizs receptje

A nasi goreng Délkelet-Ázsia egyik jellemző étele, ami igen népszerű a világ fűszeresétel-rajongóinak körében, hiszen jól meg lehet küldeni csilivel, ha épp arra szottyan kedved!

A rizst érdemes előző nap elkészíteni, mert kissé kiszáradva szebben-jobban pirul.

Első lépésként tehát alaposan mosd át a rizst. (Bevallom, ezt a lépést én szégyentelenül sokáig átugrottam, de csak azért, mert nem tudtam, milyen meditatív erő van abban, ahogy az ember a fátyolfelhőszínű vízben ázó rizst kavargatja az ujjaival. Gyakorolni akarod a jelenben létet? Moss rizst!) Majd főzd is meg.

Forrósítsd fel az olajat (én szezámolajat használtam, egészen odavagyok az illatáért!) egy nagy serpenyőben vagy wokban erős lángon. Dinsztelj meg üvegesre egy felkockázott hagymát, majd dobj rá pár csilipaprikát. Süsd pár percig, majd visszavehetsz a hőből. Nyomj rá fokhagymát – ízlés szerint, ugye, ahogy a gasztroközhely tartja. Én imádom a fokhagymát, úgyhogy három gerezd alatt szóba sem állok semmi étellel!  

 

Add hozzá a főtt rizst és egy csokor felszeletelt zöldhagymát (ha szeretnéd elvinni a zöldségsúlyosabb irányba a történetet, akkor most tehetsz bele felkockázott répát, esetleg csíkokra vágott kínai kelt), két-két evőkanálnyit szójaszószból és édes szójaszószból. Ez utóbbi a délkelet-ázsiai konyha egyik kedvelt hozzávalója. Az én környékemen levő ázsiai élelmiszerüzletekben sem egy ördöngősség őket fellelni, de ha elakadsz, akkor simán használj csak sima szójaszószt, és keverj bele az ételbe egy kis barnacukrot, és kész, passz, slussz!

Tegyél még hozzá rákpasztát (én vegetáriánusan készítettem az ételt, úgyhogy az umami ízek kedvéért miso pasztát használtam, ami szintúgy remek választás). Kevergesd, pirítsd a rizst, vigyázz, nehogy leégjen.

Amikor elkészült, tehetsz a tetejére friss kígyóuborkát felszeletelve, és paradicsomszeleteket is!

Igazi nyári étel, nem terheli meg a gyomrot forróságban sem, de közben az ízek terén nem kell kompromisszumot kötni!

A tetejére én egy tükörtojást készítettem, de mehet rák, csirkemell, hal, sertés… amit csak a szíved óhajt!

Fiala Borcsa

A kiemelt kép forrása: Fiala Borcsa