Isztambult most odavarázsolhatod az étkezőasztalodra – simit, a török bagel, recepttel
Rovattámogatás

A simit, a török bagel, amelyet 1525 óta készítenek Isztambulban, most a te reggelizőasztalodra is odakerülhet koronaként. Eheted vajjal, sajttal, mézzel, saláta mellé vagy szendvicsalapként. Fiala Borcsa írása.
–
Szezámmagos gyűrűt tessék!
Ha Isztambulban jársz, rögtön feltűnik: ebben a városban aztán nem kell sokáig kopogjon a szemed az éhségtől. Szinte minden sarkon van egy étterem, kioszk, büfé, ahová az üzlet elé kiállított urak igyekeznek buzgón beterelni – csak győzz nekik nemet mondani! Az utcákon pedig rengeteg a kis piros kocsi, amelyből sült gesztenyét, grillezett kukoricát vagy a helyi nevezetességet, a simitet kínálják pár fillérért.
Érdemes azonban ezért az utóbbiért betérni egy olyan helyre, ahol frissen készítik, mert a még meleg simit egészen pazar élményt nyújt. A pirított, sült szezámmagtól a tésztagyűrűknek kellemesen roppanós a héjuk, és enyhe diós aromájuk van – mennyei lakoma. Szinte még le sem nyeltem az utolsó falatot isztambuli turistáskodásom során, már azt vártam, hogy hazaérjek a konyhámba, és beteríthessem az otthonom a frissen kisült simit illatával.
Nem nagy ördöngösség elkészíteni, talán az egyetlen dolog, ami akadályt képezhet, a szőlőszirup (helyi barátainak csak üzüm pekmezi) beszerzése – főleg, ha nincs ázsiai vagy egyenesen török élelmiszerbolt a közeledben.
Lehet helyettesíteni datolya- vagy fügesziruppal is, vagy ha minden kötél szakad, egyszerűen egy kis mézzel. Ez esetben keverj össze két deci vizet öt evőkanál mézzel, és abban forgasd meg a karikákat, mielőtt a szezámmagba tennéd őket.
Simit recept
Fél kiló liszt (én 00-ás pizzalisztet használtam, de ha nem kapsz ilyet, csak sima búzalisztet, akkor sem kell a Dunának menni!) közepére mélyedést csináltam, és beleöntöttem 300 gramm langyos vizet, majd beleszórtam egy csomag szárított élesztőport, egy kiskanál cukrot, és picit összelötyböltem.
Amikor az élesztő felfutott, hozzákevertem még egy kiskanál sót, majd az egészből tésztát gyúrtam. Lefedve hagytam kelni két órát (ha sietsz, tedd be a mikróba a tálat letakarva, ott hamarabb megkel; ha meg van időd, akkor nagyon jót tesz a kelt tésztának, ha előző nap gyúrod be, majd szépen lefedve a hűtőben keleszted egy éjszakán vagy egy teljes napon át).
Mikor jó duplájára kelt, a tésztát először 12 egyenlő részre vágtam, majd az egyes gombócokat 30 centiméter hosszú kígyóvá hengergettem. Ezután fogtam két tésztakígyót, egymás mellé téve összenyomtam a végüket, majd a két tenyeremet ráfektetve a hátukra, ellentétes irányba simítva, összehengergettem őket, végül az ekként összefont tésztát gyűrűvé alakítottam, összenyomva a két végét.
Ha ez így bonyolultnak tűnik, akkor a másik módszer: csak hat részre vágod a tésztát, a gombócokból 40 centis kígyót hengergetsz, azt félbehajtod, megsodrod, majd a végét összecsippentve készítesz belőle gyűrűt.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Egy száraz serpenyőben pár perc alatt, közepes fokozaton megpirítottam 250 gr szezámmagot. Egy akkora tálban, amelyben kényelmesen elfér a tésztagyűrű, összekevertem 100 ml szőlőszirupot 50 ml meleg vízzel.
A tésztagyűrűt először megmerítettem a vizes szőlőszirupban úgy, hogy mindenütt fedje, majd megforgattam a szezámmagban – nagyjából úgy, mintha paníroznál. A lényeg, hogy mindenütt beborítsa a mag a gyűrűt. Ezután sütőpapíros tepsire fektettem. Ilyenkor lehet még egy kicsit igazgatni, kerekíteni a tésztagyűrűt, de ne feledd:
sütés közben meg fog nőni, úgyhogy hagyj neki helyet – ne úgy álldogáljanak egymás mellett, mint reggeli csúcsban az emberek a BKV-n!
Végül nagyjából 15 perc alatt készre sütöttem. A vége felé érdemes rajta tartani a szemedet a produkción, nehogy megégjenek a kenyérkék.
A legeslegjobb még langyosan enni, vajjal megkenve, ami szépen ráolvad a puha belsőre. De nagyon klasszul működik szendvicsalapként is: horizontálisan félbevágva vagy mindenféle zöldséges krémekkel – ajvárral, padlizsánkrémmel, rozmaringos-vajas-fokhagymás gombakrémmel – fogyasztva. Török módra ehetsz mellé sok sült zöldséget, salátát és sajtot is. Vagy elindulhatsz az édes irányba, és csorgathatsz rá mézet, kanalazhatsz rá lekvárt.
A sütőpapíron maradt, lepottyant magokat se dobd ki! Gyűjtsd össze, és szórd a másnap reggeli müzli vagy joghurt tetejére!
A képek a szerző tulajdonában vannak.