Palacsinták a világ körül

Egyszerűen imádom, hogy szinte minden nemzetnek megvan a maga palacsintaverziója, ami a pofonegyszerű hozzávalók ellenére elképesztően sokszínű. Az orosz blininek, amit tejföllel, lila hagymával és kaviárral szoktam brunch gyanánt felszolgálni vasárnaponként (természetesen egy pohár pezsgő kíséretében), már nemcsak a barátaim, de az egész rokonságom nagy rajongója, anyák napi vendégség pedig nem is létezhetne nélküle.

A gyerekeim rendszerint amerikai palacsintát rendelnek hétvégén reggelire, juharsziruppal, természetesen, a vasárnapi húsleves után viszont kizárólag baracklekváros és nutellás palacsinta dukál, lapos-magyaros stílusban.

Ám mielőtt kikiáltottam volna magamat a palacsinták szakértőjének, elém bukkant az Instagramon egy roppant dekoratív, egzotikus darab, amiről még életemben nem hallottam: a maláj csipkepalacsinta, avagy roti jala (ejtsd: roti dzsala). A roti malájul nemcsak kenyeret, hanem palacsintát is jelent, a jala pedig hálót, ám van, ahol maláj csipkepalacsintaként utalnak rá – nem véletlenül, a kinézete valóban emlékeztet egy csipketerítőre, csak ezt ne a tévékészülék tetejére tedd, hanem csavard fel és tunkold bele a csípős currybe.

Roti jala – a csipkecsoda

A palacsinta tésztájához csomómentesre turmixoltam egy bögre lisztet, egy kiskanál kurkumát, egy kiskanál sót, két tojást, háromnegyed bögre vizet, és háromnegyed bögre konzervkókusztejet (tehát nem a felvizezett, dobozos verziót). A masszát egy szűrőn átcsorgattam, hogy még véletlenül se maradjanak benne göbök, amik eldugíthatnák a roti jala edényem kifolyóját.

És ekkor következhetett a kunszt! Felforrósítottam a palacsintasütőt, majd a roti jala edénybe beletöltöttem egy kevés tésztát és gyors mozdulatokkal szép köröket, karikákat öntözgettem a serpenyőbe. Ezt a palacsintát nem kell megfordítani, csak megvárod, amíg szépen megszilárdul, de nem szabad túlsütni, mert akkor túlságosan ropogós lesz és nem fogod tudni összehajtogatni. Amikor megsült, óvatosan egy deszkára csúsztattam a csipkecsodát, majd félbehajtva felgöngyölgettem. Ez a kanárisárga, dekoratív palacsinta lett aztán a csirke curry körete ezúttal. Legközelebb viszont a desszertet is hasonlóképp fogom csinálni, csak kurkuma helyett kakaóport teszek a tésztába, tölteléknek pedig mascarponét fogok felverni mandulaaromával és cseresznyével. Már előre látom, milyen gyönyörűen fog festeni!

Ha nincs türelmed kivárni, amíg megérkezik az online rendelt roti jala pohárka, akkor sem kell kétségbeesned. Az egyik módszer, hogy fogsz egy műanyag palackot, a kupakjára pedig szúrsz három lyukat. Nem kell túl nagynak lennie, mert akkor túl hamar kiömlik rajta a tészta, és nem lesz kellőképpen elegáns a paleszod. Ha viszont nem szeretnéd megkockáztatni, hogy a százas szög végül a praclidba fúródjon, akkor vegyél egy olyasmi tubust, mint amiben a ketchupot, mustárt kínálják a hamburgerezőkben – a Metróban pár fillérért láttam ilyesmit. Vagy fogj egy alaposan kimosott ketchupos flakont, és abba töltsd a tésztát.

Maláj csirke curry

Mindig jót tesz egy nemzet konyhájának, ha nem elszigetelődve fejlődik, hanem különféle inspiráló behatások érik. A maláj ételekre Kína, Európa, a Közel-Kelet, Indonézia és India is hatott, az eredmény pedig egy elképesztően izgalmas fűszerezésű, gyakran csípős, koriandertől, currytől, citromfűtől, kardamommagtól, csillagánizstól illatozó színes tál.

A curryhez felkockáztam a csirkemellet (de combfiléből is lehet készíteni), a hagymát, pár szem újkrumplit, felszeleteltem a csilipaprikát, megpucoltam négy fokhagymagerezdet és lereszeltem egy hüvelykujjnyi gyömbért. Olajon megpirítottam a hagymákat, majd rádobtam a fűszereket: egy-egy kiskanál fahéjat, szegfűszeget, két csillagánizst, három kardamommagot, egy evőkanál curryport, a csilipaprikát, a lereszelt gyömbért. Erre ment rá a csirkemell, majd amikor szépen lepirult, felöntöttem egy bögre kókusztejjel és egy fél bögre vízzel, ekkor kerültek bele a burgonyakockák is. A darabos fűszereket ezúttal egy teatojásba zártam, a finnyás gyerekekre való tekintettel. Amikor a krumpli is átfőtt, elzártam alatta a gázt.

A csirke curry és a palacsinta 40 perc alatt elkészült cakompakk, és kábé 10 perc alatt fogyott el. A roti jala ibrikem pedig fő helyre került a konyhámban, ha a kapcsolatunk továbbra is ilyen szépen alakul, egész biztosan én leszek majd a legnépszerűbb nagymama!

 

Fiala Borcsa

A képek a szerző tulajdonában vannak