Jégre pörkölt kávék

A jegeskávé-kultúra mostanra igazi megatrenddé nőtte ki magát, és szerencsére magunk mögött hagytuk a „kávék lángosát”, azaz a régi vágású vendéglátásra jellemző kalóriabomba jegeskávékat, amiben volt minden: cukorszirup, tej, tejszínhab, fagyi, zizi, roletti, cukordrazsé, szinte csak a kávé maradt ki belőle. Ma már szerencsére kezdenek előtérbe kerülni azok a jegeskávétípusok, amiket melegben jólesik fogyasztani, és nem dúlják szét az ember diétáját.

Mielőtt azonban belevágunk a kávékészítésbe, egy nagyon fontos dolgot tisztáznunk kell: nem minden kávé jó jegesen. Márkosi Balázs, a Nespresso kávészakértője megnyugtat:

vannak kifejezetten jégre fejlesztett kávék, amelyeknek más a pörkölési görbéjük és az összetételük. 

Azért is nagyon fontosak a kifejezetten jégre pörkölt kávék, mert nem minden kávé finom, ha jégre engeded. Olyan ízjegyeket vesz fel ugyanis, amiket melegen nem is éreznél, hidegen viszont nem feltétlenül kellemesek, és közben elrejti azokat, amik melegen kifejezetten kellemesek lennének. Ezért kell a másfajta pörkölés, amely során a kellemes ízjegyek hangsúlyosabbá válnak, a kellemetlenek pedig egyáltalán nem jelennek meg, ettől lesz igazán finom a jegeskávénk.

nyaralás Vietnám eszpresszó tonik jegeskávé affogato

A jégnél tényleg nem mindegy, mekkora!

És végül az aranyszabály: ami a jeget illeti, igenis fontos a méret és a mennyiség! A jégkockából érdemes a kávé mennyiséghez mérten több, nagyobb méretű – egyenként kb. 30 g-os – darabot használni, hogy meglegyen a hőellenállás, azaz

a jég „hősokkolja” a forró kávét, majd maradjon még benne annyi tartalék, hogy megmaradjanak a kockák a folyadékban anélkül, hogy felolvadnának.

nyaralás Vietnám eszpresszó tonik jegeskávé affogato

Napszaktól függő kávéfogyasztás

Reggel legtöbben egy jó ütős kávéra vágyunk, ami felébreszt, élénkít. Nyaraláskor kezdhetünk egy csésze iced eszpresszóval vagy egy shakeratóval (ami forró kávé, jég, kevés cukorszirup koktélshakerben összerázva – innen jön a neve is). Itt a kávé a hangsúlyos, a többi összetevő (tej, cukor, hab) nem dominál. Az ebéd utáni, délutáni kávé egyfajta jutalom, hasonlóképpen a desszerthez. Addigra már valószínűleg túl vagyunk a munkánk nagyobbik részén, és úgy érezzük, ennyit igazán megérdemlünk. Vagy épp nyaralunk, akkor pedig az én jelszavam: ami jár, az jár! 

A harmadik: kora esti, késő délutáni kávé az első kettőnek a keveréke szokott lenni, de sokan előszeretettel isszák meg a kora esti kávéjukat magáért az ízélményért. Ilyenkor lépnek színre a különféle kávékreációk, de a bulikávék is jobban fekszenek.

Nyaralós reggelikre vietnámi jeges kávé, azaz: Cafe Sua Da

Tavaly nyáron, amikor Vietnámban nyaraltam, ami a francia gyarmatosítás mellékhatásaként igazi kávénagyhatalom lett, felfedeztem, hogy eszméletlenül sokfajta kávét meg lehet kóstolni, és mindegyik igazán jó minőségű, amellett, hogy őrületesen finomak. Csináltam is egy kávékihívást: a kéthetes vakációm során mindennap (reggel és ebéd után) megkóstoltam két új kávékoktélt, és még így sem értem a nagy klasszikusok végére. Ittam tojáskávét, sós kávét, sűrített tejre szűrt vietnámi kávét… és persze jegeskávét is dögivel, amit volt, hogy gyümölccsel (mangóval, licsivel, naranccsal) ízesítettek. Ezt is szeretem a jegeskávé-kultúrában:

sokszor olyan ízek hatnak együtt eszméletlenül jól, amikről elsőre talán nem is gondolnád!

Na de receptet ígértem, úgyhogy íme.

A kókuszos kávét nagy méretű jégkockákra és 100 milliliter kókuszkrémre csorgatom, amit előtte felkevertem két kiskanál porcukorral. 

A kávékapszulát dupla gombnyomással készítettem el, így a ’kávékészítési mód receptekhez’ funkciót kihasználva egy koncentrált 80 milliliteres mennyiséget kaptam. Ennél a receptnél figyelni kell a kávé és a jég arányára is, ez ideális esetben 1:2,5-hez (azaz 80 ml kávéhoz 180 g jég, ami a 30 grammos Nespresso jégből épp 6 db).

nyaralás Vietnám eszpresszó tonik jegeskávé affogato

Desszert helyett: mandulás, vaníliás affogato

Ehhez egy csinos tál közepére gombócoztam egy keményebb típusú vaníliafagylaltot (ez fontos, hiszen egy puha fagyi azonnal megadja magát a forró kávénak), köré öntöttem a mandulás, vaníliás jegeskávét, majd a tetejére roppanós sós karamellát tettem, hogy meglegyen a textúrák játékossága is. A karamellához egy serpenyőben 150 gramm cukrot két evőkanál vízzel megolvasztottam (ez türelemjáték, és nem szabad magára hagyni, kevergetni kell), majd amikor gesztenyemézszínűvé vált, megszórtam egy kevés Maldon sóval, majd sütőpapírra öntöttem, és megvártam, míg megdermed. Természetesen ez egy nagyobb adag sós karamella kréker lesz, de kisebb mennyiséggel nem igazán éri meg csinálni szerintem, és sokáig eltartható.)

Érdemes ezt a jegeskávé-kapszulát is dupla gombnyomás segítségével, 40 ml-es mennyiséggel használni a recepthez. A kávét először egy külön kiöntőben jégre készítettem, majd a lehűtött kávét öntöttem a fagyi köré.

nyaralás Vietnám eszpresszó tonik jegeskávé affogato

Este, buli előtt, vagy a nap lezárásaként: eszpresszó tonik 

Bevallom, az eszpresszó tonik (barátainak csak E. T.) az idei nagy kedvencem. Amikor először hallottam róla, értetlenül vonogattam a szemöldökömet, sőt még az első kortynál is volt bennem bizonytalanság. Ám mire az italom feléig jutottam, már annyira elvarázsolt, hogy legszívesebben kértem volna még egyet – ha nem féltem volna, hogy azt kockáztatom, aznap már nem tudok elaludni. 

A pohárba 3-4 nagy méretű jégkocka kerül, egy deci tonik, majd arra Ice Leggero kávé, amelynek gyümölcsösebb ízvilága nagyon jól harmonizál a naranccsal, amiből egy cikkely szintén megy a pohárba. 

nyaralás Vietnám eszpresszó tonik jegeskávé affogato

Te is szereted a jegeskávékat? Van kedvenced?

Fotó: Kerepeczki Anna és Lőrincz Emma / WMN

Fiala Borcsa