A jegeskávék történetéről Mózes Zsófi cikkében olvashattok részletesen, itt pedig izgalmas recepteket találtok, a konzervatívabbtól haladva az egészen bátor verzióig.

Frissítő kókuszos-sós karamellás kávékoktél

Ezt elsősorban azoknak ajánlom, akiknek fenntartásai vannak a vadabb, tonikos, szénsavas kávékoktélok iránt, és legalább félig-meddig maradnának a jól bevált tejes-jeges vonalnál.

kávé narancslé cold brew jegeskávé
Készül a kávé a koktélhoz

Hozzávalók 1 koktélhoz:

  • Nespresso Vertuo Tropical Coconut over Ice kávékapszula (vigyázat, ebből viszonylag sok kávé lesz, 230 ml)
  • 2 nagy méretű jégkocka (a jég méretének jelentőségéről ebben a korábbi cikkben találtok infókat)
  • 2 evőkanál házi sóskaramell-szirup*
  • 50 ml kókuszital
  • kókuszpehely a díszítéshez

kávé narancslé cold brew jegeskávé
Fontos, hogy a sóskaramell-szirupba tényleg sok sót tegyünk

Elkészítjük a kávét (külön pohárban, jégre főzzük le, nem csak a fotó kedvéért!), majd a tálalópohárba jégkockát teszünk, és meglocsoljuk a sóskaramell-sziruppal. Megy rá a kávé, arra a kevés kókuszital, ami hidegen habosítva akár még tovább bolondítható, és végül a roppanós kókuszpehely. (Ha megfordítjuk a sorrendet, és előbb a kókuszitalt öntjük a pohárba, majd csak aztán a kávét, rétegelt megjelenésű italt kaphatunk, érdemes ezzel is egy próbát tenni.) 

Egy nagyon fontos tálalási tipp: ha olyan alapanyag van a kávéban, amit nem lehet szívószállal elfogyasztani, akkor tegyünk bele kanalat is, 

máskülönben azt szívatjuk meg, aki issza (akár saját magunkat is beleértve), hiszen alkalmas eszköz híján csak bánatosan nézegetheti a pohárba helyezett finomságokat, ahelyett hogy könnyedén kikanalazná őket. 

kávé narancslé cold brew jegeskávé
Ugye, milyen hívogató?

* Így készítem a sóskaramell-szirupot: 10 dkg vajat, 1 dl tejet 130 gramm cukrot és 1,5 teáskanál sót elkezdek közepes lángon melegíteni – ha mindent egyszerre teszek bele, nem kell figyelgetni az olvadó cukor színét, hanem az orrunkra bízhatjuk magunkat: addig kell hagyni bugyborékolni, amíg a vajillat mellett megjelenik a kicsit piruló cukor karamellás illata is. Akkor le kell zárni, és kis hűlés után az egész mehet egy befőttesüvegbe (és ilyen melegben rögtön a hűtőbe). Ha hűtőben tároljuk, akkor kávékészítés előtt fél órával érdemes kivenni, vagy az egy-két kanálnyira szentségtörő módon rámelegíteni a mikróban, mert különben nem fog feloldódni. 

Kávékoktél piros gyümölcsökkel

Talán a piros gyümölcs + kávé kombó nem akkora szentségtörés a klasszikusabb ízlésűeknek sem, hiszen ott van például az epres tiramisu, amiben kávé is van, meg eper is…

…meg persze mascarpone. Na, ez utóbbit most kihagytam, és bevallom, a cukrot is, de aki kicsit édesszájúbb, az a gyümölcspürébe tegyen egy keveset, mert abban oldódik fel a legjobban. Én csak pürésítettem egy botmixerrel epret, málnát és áfonyát, és szerintem így is nagyon finom lett. 

kávé narancslé cold brew jegeskávé
Piros gyümölcsök és kávé? Szuper párosítás!

Hozzávalók 1 koktélhoz (de érdemes vendégségre időzíteni, és egyszerre legalább négyet csinálni, mert egy adag gyümölcspürét úgysem tud készíteni az ember):

  • 1 Nespresso Vertuo Ice Leggero kávékapszula
  • 4 evőkanál piros gyümölcspüré
  • ízlés és pohárméret szerint 100-200 ml szénsavas víz
  • 3 jégkocka
  • 4-5 evőkanál zúzott jég

kávé narancslé cold brew jegeskávé
Ha ügyesebben öntöm, megmaradt volna kétszínűnek

A zúzott jeget késes aprítóban szoktam elkészíteni, ami ebben az esetben mehet akár együtt a gyümölcspürével. Az így kapott egyveleget összekeverjük a kávéval. (Ha nincs kimondottan a receptben említett kávéd, akkor ehhez inkább presszó hosszúságút készíts.) Ha van shakered, akkor abban mixeld őket, de egy befőttesüvegben is simán össze lehet rázni. A pohárba menjen három jégkocka, rá a szénsavas víz, és óvatosan öntve a tetejére a gyümölcsös-kávés-jeges mix. Ha jól csinálod, akkor nem keveredik össze, mint nálam, hanem szép kétszínű kávéd lesz. Díszítheted gyümölccsel, de akár egy-két mentalevelet is elbír. 

Nagyon frissítő, nem klasszikus kávéra, inkább limonádéra hasonlít, amikor iszod, de éppen ezért szuper ebben a melegben.

kávé narancslé cold brew jegeskávé
Igazi nyári frissítő, de tényleg!

És akkor jöjjön a legizgalmasabb: narancs és kávé

Nem olyan régen olvastam egy bulvárcikket arról, hogy Ashton Kutcher „undorító módon” issza a kávét. El is csodálkoztam, hogy miről lehet szó: szürcsöli talán? Persze, nem erről szólt a cikk, hanem, hogy narancslével issza. És ezt a nagyon fontos információt ezzel a címmel szerették volna minél több emberhez eljuttatni. Én azon az állásponton vagyok, hogy aki még nem próbálta, az ne undorítózzon, és egyébként se koptassuk ezeket az erős kifejezéseket ételekre, italokra, mások ízlésére. És ha már témánál vagyunk, 

nem, ez a kombó nem okoz azonnali vagy későbbi emésztési problémákat: én nyáron naponta legalább egy ilyen kávét iszom, és a saját tapasztalatomon felül több ember megkérdezésével állíthatom, hogy pont ugyanúgy halad végig a szervezeten, mint bármilyen más kávés ital. 

A narancsos kávét, ha van rá lehetőségetek, kifejezetten cold brew-val* ajánlom, de jégre készített hosszabb kávéval sem okoz csalódást.

kávé narancslé cold brew jegeskávé
Tudom, hogy furcsán hangzik a narancsos kávé, de érdemes kipróbálni

Hozzávalók 1 narancsos kávéhoz (ezt még koktélnak sem nevezném):

  • 2 + 3 jégkocka
  • 1 Nespresso Vertuo Cold Brew Style Intense
  • 200 ml narancslé
  • opcionálisan narancs és narancshéj a díszítéshez

kávé narancslé cold brew jegeskávé
A cold brew-t célszerű jégre elkészíteni

Az ötből két jégkocka arra kell, hogy a kávé jégre érkezzen, további hármat pedig a pohárba helyezünk, majd ráöntjük a narancslevet, és igyekszünk nagyon óvatosan, a jégre célozva ráereszteni a kávét. Bár nekem is sikerült szép rétegelt kávét varázsolnom, de fogyasztás előtt azért érdemes összekeverni. Aki már nagypályás mind kóstolásban, mind készítésben, az hozzácsaphat egy harmadik, extra réteget: a tonikot. Ettől még frissítőbb lesz az egész. Ne higgyétek el, próbáljátok ki! És írjátok meg kommentben, hogy milyen volt.

kávé narancslé cold brew jegeskávé
Itt végre sikerült a kétszínű, hát nem gyönyörű?

*Mi az a cold brew?

A cold brew eredetileg egy analóg eszközökkel, többféle módon elkészíthető hideg kávéital, ahol magán a kávén nem forró víz folyik át kioldva az ízeket, hanem hidegen áztatott módon jutunk szintén kávéízű, ám valamivel lágyabb italhoz. Bizonyos kávékoktéloknak – éppen a lágysága miatt – kifejezetten jól áll a cold brew alap. Ehhez a kávétípushoz hasonlót lehet készíteni a Nespresso Vertuo Cold Brew Style Intense kapszulából.

Képek: Kerepeczki Anna / WMN

Tóth Flóra