A kávé iránti szeretetemnek már több ízben hangot adtam: ITT írtam rajongásom tárgyáról, és van egy ennek szentelt Instagram-oldalam is. Tejjel vagy feketén, hidegen-melegen, presszóként vagy filteresként elkészítve, nincs kivételezés, mindenhogyan jöhet. Jobban szeretem az újhullámos irányzatot, ahol a szemeket csak világosra vagy közepesen sötétre pörkölik, de az olaszos sötétebb kávébabot sem vetem meg. Itthon egy kedves kis kotyogóssal főzök magamnak a frissen, kézzel őrölt kávéból, amit általában igyekszem hazai pörkölőktől megvenni.

Ha nincsenek ilyen eszközeid, egy pillanatig se aggódj, mert a következő receptek tökéletesek a kedvenc kávédból is, legyen az bármilyen. Géppel lefőzött vagy előre megőrölt, sötét vagy világos, a lényeg, hogy szeresd.

Klasszikus jeges latte

Hozzávalók:

  • 3-4 db jégkocka
  • 2-3 dl tej
  • egy eszpresszónyi kávé
  • opcionálisan vaníliafagyi

Ez a tipikus „tejes kávé jéggel” esete. Fogj egy nagyobb poharat, tedd bele a jégkockát, és öntsd fel a tejjel (mehet bele sima, laktózmentes vagy bármilyen alternatív tejital is, erről is írtam ITT). Ezután következik a kávé, ami jöhet egyből a gépből vagy kotyogósból öntve, és megkockáztatom, instant kavarósból is jól fog esni, ha épp az van kéznél. Ha úgy irányítod a kávét, hogy a jégkockákat találd el, szépen el fog válni a két réteg, és pont olyan lesz, mintha egy kávézóban szolgálták volna föl. Remek látvány utána, ahogy kevergetés közben kavarog a fehér és a barna szín.

Az édesszájúak, vagy akik extra hűsítésre vágynak, megspékelhetik az egészet egy kis vaníliafagyival, amit szintén a kávéöntés előtt érdemes belekanalazni a pohárba, arra jöhet a fekete nedű.

Meghökkentő E.T., azaz eszpresszó tonik

Sokáig nem tudtam értelmezni a tonikot, azt meg végképp nem, hogy emberek összeöntik a kávéval, és még ízlik is nekik. Aztán egyszer az egyik kedvenc baristám bátorítására kipróbáltam én is az E.T.-t és nagyon kellemesen csalódtam. Azóta már nemcsak hogy értem a tonik műfaját, de szeretem is. Este hat után például kávé helyett ginnel, de erről az életérzésről Szentesi ITT írt már.

Hozzávalók:

  • 3-4 db jégkocka
  • 1,5-2 dl tonik
  • egy eszpresszónyi kávé
  • opcionálisan narancs-, grapefruitkarika

Szerintem úgy jó, hogy amikor tehetjük, adunk a látványra, így ehhez is jöhet valamilyen csinosabb pohár, amibe beledobáljuk először a jeget, majd ha szeretnénk a kinézetet tovább fokozni, egy-két szelet narancs vagy grapefruit is kerüljön rá. Amúgy is, ez a háromféle különböző keserűség, fanyarság, savasság együtt nagyon tuti ízkombinációt eredményez. A jégágyra öntsük a tonikot, és csodálatos hanghatások kíséretében várjuk meg, míg „kipezsgi” magát. Ha elég óvatosan öntjük a tetejébe a kávét, gyönyörűen el fog válni a két réteg, ha viszont nem vagyunk elég óvatosak, akár ki is futhat. („Been there, done that”.)

Kamu cold brew

Ha valami szokatlanra vágysz, a cold brew egészen új árnyalatot hozhat a napjaidba. Az ital egy egészen különleges eljárással készül, hiszen nem a hagyományos főzést kell alkalmazni, hanem már alapból hideg vizet használunk. Azért kapta tőlem a kamu jelzőt, mert a kávézókban jóval gyorsabban és technikásabban készítik a megfelelő eszközökkel (például french press-szel vagy filteres kávéfőzővel), de az ízélmény egyszerű, otthoni körülmények között is hozható.

Hozzávalók:

  • 5 dl-es üveg
  • 50 g durvára őrölt kávé
  • kábé fél liter víz
  • opcionálisan jégkocka, narancskarikák

A durvára őrölt kávészemeket öntsd az üveg aljára, majd töltsd tele vízzel. A túl finom vagy puha őrlemény majd a szűrésnél fog nehézséget okozni (illetve az ízek sem úgy oldódnak ki belőle), ezért lehetőség szerint próbálj meg tényleg durvább szemcséket használni. Rázogasd meg, hogy elkeveredjen az őrlemény a vízzel. Hagyd pár percig ülepedni, aztán újra rázd föl, és mehet is a hűtőbe. Hagyd ott állni és ázni legalább egy teljes éjszakát, akár 12–15 órát is, és fogyasztás előtt szűrd át egy filterpapír vagy egy lazább szövésű konyharuha segítségével.

Szervírozásnál mehet bele néhány jégkocka, ha extrán hidegen szeretnéd. Meglepően jól illik ehhez is a narancs, mindamellett, hogy mennyire mutatós! Már-már majdnem egy kávékoktéllal kedveskedhetsz a barátaidnak.

Mutatós Dalgona kávé

Ez az őrület, a híresen hírhedt Dalgona Coffee a TikTokon hódított tavaly tavasszal, de hátha még nem találkoztál vele. Pont úgy néz ki, mintha a Starbucksban otthagytál volna érte 2000 forintot, pedig nagyjából öt perc melóval, sokkal kevesebb pénzből összehozható.

Hozzávalók:

  • 2 teáskanál instant (!) kávépor (tényleg csak ez jó hozzá)
  • 2 teáskanál cukor vagy más édesítő (de akár el is hagyható)
  • 2 teáskanál forró víz
  • 2-3 dl tej
  • 3-4 db jégkocka

Az egységnyi (más mértékkel is jó, a lényeg, hogy mindenből ugyanannyi legyen) hozzávalókat (instant kávépor, cukor, víz) összeöntjük, és eszeveszett módon elkezdjük összekeverni egy kézi habverővel, amíg el nem fárad a karunk, vagy legalábbis addig, amíg szép és viszonylag kemény hab nem válik belőle. A sötét massza folyamatosan világosodik ki, kábé öt perc intenzív keverés után érjük el a kívánt állapotot. Természetesen robotgéppel is lehet csinálni, de abban hol a poén? Legalább a napi karedzés is letudva, és így még a bevitt cukormennyiség miatt sem kell aggódni.

Egy pohárba beletesszük a jégkockákat, beleöntjük a tejet, és szépen rákanalazzuk az elkészült kávéhabot. Díszíthetjük a tetejét fahéjjal, kakaóval vagy kávéőrleménnyel, de a végeredmény már így is magáért beszél.

Ha kipróbáltátok, fogyasszátok örömmel őket!

Deli Csenge

A képek a szerző tulajdonában vannak