1. Bizarr dolog beszélni egy hűtőhöz, de megéri

Mert megjegyzi, hogy mit pakolunk bele. Sőt, a szavatosságot is jelzi, és szokásaink alapján követi, hogy mi van fogyóban. Az interneten kommunikáló hűtővel már a kilencvenes évek végén próbálkoztak japán fejlesztők, piacra is került a V-Sync, de nem terjedt el. Mára több nagy cég is gyárt ilyet, az igény piaci rést talált. A mai darabok egy LCD-kijelzőn listázzák az információkat, de az okostelefonunkon is követhetjük a frizsider tartalmát. Így nem kell feleslegesen nyitogatnunk az ajtót, amivel nemcsak az izomzatunkat kíméljük, de az energiafogyasztást is csökkentjük.

2. És még bizarrabb hanggal vezérelni az otthonunkat, de ilyen is van

Sőt, válaszol. A free@home automatizált rendszer hangfelismerővel működik, és hatvannál is több funkciót enged irányítani. Ha besüt a nap, és inkább sziesztáznánk, azt mondjuk neki: a nappaliban a redőnyöket leengedni! Erre a rendszer azt feleli: a nappaliban a redőnyök leengedve. De ha nem érzed magadénak az utasítgató hangnemet, akkor udvariasan meg is kérheted (Kérem, kapcsolja fel a lámpát!). A hibrid beszédfelismerőt nem zavarja meg a váltás. Sőt mi több, még kérdezni is lehet, és a rendszer válaszol. Természetesen a megfelelő hangnemben.

3. A tükörben nem csak magunkat láthatjuk viszont

Hanem az aznapi teendőinket, az időjárást, vagy egy kedvenc fotónkat. Egy magyar fejlesztés, a tükörbe épített okosóra kijelzi a bevásárlólistát is, ha úgy állítjuk be. Máskülönben pedig dekorációnak sem utolsó. Vagyis majd lesz, ősztől. Az iReflektet várhatóan akkor dobják piacra. De addig is, vannak azért más hasonló fejlesztések. Például ez:

4. A fény energizál – vagy épp megnyugtat

És az okosvilágítással mi dönthetjük el, mikor, melyiket szeretnénk. A digitális LED-technológia elterjedésével lehetséges az alkalmazásvezérelt világítás, vagyis a távolból kapcsolhatjuk fel-le a világítást, akár nyaralás közben is, ha aggódnánk, hogy netán váratlan vendégünk akadna. A fény színét is mobiltelefonunkkal állíthatjuk be, de az IFFT-technológia („if this than that”) segítségével megoldható, hogy fény villogjon, ha emailt kaptunk vagy csengettek. Ez hallássérülteknek is hasznos lehet.

5. Itt egy szabad hely...

... és az autó beparkol magától. A parkolórendszerek már több autóban elérhetők, de az az alkalmazás csak segíti a parkolást, és nem csinálja meg helyettünk. Most viszont három nagy cég kooperációban dolgozik azon, hogy mi csak kiszálljunk a kocsiból, az pedig magától leparkoljon, majd amikor végeztünk, elénk jöjjön. Így már nem is olyan ijesztő egy szűk hely a bevásárlóközpontokban, ugye?

 Kiemelt kép: Unsplash/Sebastian Scholz (Nuki)