Az első és legfontosabb szabály lakásfelújításkor, hogy egy megfelelő szakembert válassz, aki segít az alapoknál. Ez pedig baromi nehéz. Én már a második lakásfelújításnál tartok, az egyiket szakemberrel csináltuk, a másikat anélkül. Mindkettőnek megvan a maga bája, de egyvalami ugyanolyan: rengeteg időt, energiát és agysejtet veszítesz vele. Vagy azért, mert baromi sok meló megtalálni ár-érték arányban az embered, vagy azért, mert te magad csinálod nyolcórás munka mellett a szabadidődben. Ebbe érdemes már most belenyugodni. Ha túl vagy már a tisztasági festésen, és végre a lakberendezéshez érsz, akkor a következő alkalmazások, blogok lesznek segítségedre.  

1. Színválasztás a Google arts and culture Art Palette közösségi oldal segítségével

Ha szeretnéd, hogy a lakásod a kedvenc festményed hangulatát tükrözze, akkor ezt az alkalmazást neked találták ki. A Google Arts and Culture Art Palette segít az izgalmas színválasztásban, amivel meghatározhatod a lakásod hangulatát, vagy éppen abban, hogy milyen alkotásokkal dekoráld az otthonod.  

Korábban ez az alkalmazás egy arcfelismerő programmal gurított nagyot, amikor is mindenki megtudhatta, hogy melyik történelmi, művészeti alkotáson találja meg a hasonmását. Természetesen mi is megcsináltuk, itt meg is nézhetitek, hogy sikerült. Az alkalmazás fejlesztői ezúttal a lakberendezést könnyíthetik meg.  

Az oldal több mint harmincezer művészeti alkotáshoz – festményektől – a street artig – fér hozzá világszerte, és ezen alapszik az algoritmusuk is. Kiválaszthatod a kedvenc képedet vagy feltölthetsz sajátot is, amit az alkalmazás öt fő színre bont. Ezek az egymással harmonizáló fő színek lesznek segítségedre a lakás berendezésekor. Útmutatóul szolgálhat arra, hogy milyen színben válassz bútorokat, párnákat vagy épp képeket a falra.

A fő színekre egyenként rákattintva ajánl neked ebben a tónusban különböző alkotásokat. Én a képen látható kanapétól nem voltam hajlandó tágítani, és ehhez rendeltem mindent a lakásban, úgyhogy nagy segítségemre volt az alkalmazás. Amit elrontottam, az a kanapé fölötti Fiat 500-as képe, a dekorációkat viszont már egész szépen sikerült összeválogatni:  

A cikk a hirdetés után folytatódik!

2. Az IKEA virtuális valóság konyhatervező alkalmazása

Aki hozzám hasonlóan pocsék térlátással rendelkezik, az igen hálás az IKEA két alkalmazásának is. Az egyik a virtuális valóságon alapuló katalógusuk, a másik pedig a konyhatervező-alkalmazásuk. Az előbbi segítségével elhelyezheted a lakásodban a katalógusban található bútorokat (nem mindegyiket lehet sajnos, de így is jó párat kipróbálhatsz), illetve a konyhatervező-alkalmazásuk használatával összepattinthatod a látványtervét álmaid konyhájának.

Annak idején, amikor elkezdtem a lakásomat berendezni, én Photoshopban pakolgattam össze a választott bútorokat, hogy jól néznek-e ki egymás mellett. Amíg persze bírtam türelemmel, mert elég sok idő és energia, főleg, ha az ember lánya YouTube tutorialokból tanulja meg használni a programot. Az IKEA fejlesztése számomra nagy segítség volt, rengeteg időt és energiát spórolhat az, aki szeretné szépen, hosszú távra berendezni a lakását.

3. Egyedi stílus a Society6-szel

#abovemybed Week 3 Winner: @swthomps (first pic!). How would we describe this...maybe "woodland magic??" _____________________ LAST week to win a $500 shopping spree! Use #abovemybed and tag @society6 on your shares. _____________________ Honorable mentions this week (in order): @thea_gimard (just blue-tiful), @theimajanaetion (the great indoors), _5iv_ (simple, clean and modern), @emidoesit (artwork created by painter's tape!)

Ha mindig azon agyaltál, vajon honnan szerzik be a nagyon kúl tapétákat a pinterestes lakberendezők, akkor nagy eséllyel a Society6-et keresed. Itt ugyanis mindent megtalálsz ahhoz, hogy egyedi stílusa legyen az otthonodnak. Minden van itt, ami szem szájnak ingere, csodaszép függönyöktől párnákon át a tapétákig. "I don't care" Throw Pillow by Jess Tales ... shop link in bio @Society6 ... 25% off today with code: IGFAM25  A program különlegessége, hogy különböző grafikusok, művészek feltöltik alkotásaikat, amikből később függöny, telefontok, táska, bögre és egyéb merchandising termékek készülnek. Legalábbis ez volt az oldal eredeti koncepciója, ez ma már kibővült a lakberendezési termékekkel is. A művészek pedig maguk is részesednek az eladásokból.

4. Személyre szabott bútorok a Dekoria.hu és IKEA Hack mozgalommal

Ektorp, Kivik, Klippan kanapéd van, de már a létező összes huzatot kipróbáltad, és variálnál egy picit rajta? Akkor a Dekoria bolt lesz a legjobb barátod. Itt ugyanis a legnépszerűbb IKEAs kanapékra különböző anyagú, színű huzatokat találhatsz. Noha újdonságnak hangzik, de az IKEA bútorainak meghackelése nem újkeletű dolog.

A svéd bútorgyár maga is bátorítja a vásárlóit az alkotásra, akár a textilrészlegükkel vagy a bútorfestéssel. De vannak olyan vásárlók, akiknek ez nem elég, és még nagyobbat álmodnak, ők az IKEA-hackerek. A közösség 2006-ban indult, a világ különböző pontjairól érkeznek sztorik, ki, hogyan tuningolta fel meglévő bútorait, ezt ezen a blogon követhetitek.

Itt egy Klippan-tuning például, ahol bársonyhuzatot, fa lábakat, behúzást kapott, hogy kicsit vintage hatást keltsen.

Forrás: comfort-works.com

Vagy itt van egy egyszerűbb dekorációs megoldás, ahol a bambuszlámpát dekorálták ki modern bohém stílusú virágokkal és rojtokkal.

Forrás: housebeautiful.com

Az internet noha irdatlan időrabló tud lenni, ugyanannyira teheti produktívvá is a napodat lakásfelújítás közben. Jelen esetben egy inspiráló mankó lehet, ha okosan használjuk, az ilyen és ehhez hasonló oldalak segítségével. Lakberendező-alkalmazások, csináld magad megoldások végtelen tárháza a web, én ezeket tudom ajánlani személyes tapasztalataim alapján, annyi biztos, hogy engem nagyban segítettek a tervezés és a megvalósítás folyamatában. 

Szőcs Lilla