Az első és legfontosabb szabály lakásfelújításkor, hogy egy megfelelő szakembert válassz, aki segít az alapoknál. Ez pedig baromi nehéz. Én már a második lakásfelújításnál tartok, az egyiket szakemberrel csináltuk, a másikat anélkül. Mindkettőnek megvan a maga bája, de egyvalami ugyanolyan: rengeteg időt, energiát és agysejtet veszítesz vele. Vagy azért, mert baromi sok meló megtalálni ár-érték arányban az embered, vagy azért, mert te magad csinálod nyolcórás munka mellett a szabadidődben. Ebbe érdemes már most belenyugodni. Ha túl vagy már a tisztasági festésen, és végre a lakberendezéshez érsz, akkor a következő alkalmazások, blogok lesznek segítségedre.  

1. Színválasztás a Google arts and culture Art Palette közösségi oldal segítségével

Ha szeretnéd, hogy a lakásod a kedvenc festményed hangulatát tükrözze, akkor ezt az alkalmazást neked találták ki. A Google Arts and Culture Art Palette segít az izgalmas színválasztásban, amivel meghatározhatod a lakásod hangulatát, vagy éppen abban, hogy milyen alkotásokkal dekoráld az otthonod.  

Forrás: Google

Korábban ez az alkalmazás egy arcfelismerő programmal gurított nagyot, amikor is mindenki megtudhatta, hogy melyik történelmi, művészeti alkotáson találja meg a hasonmását. Természetesen mi is megcsináltuk, itt meg is nézhetitek, hogy sikerült. Az alkalmazás fejlesztői ezúttal a lakberendezést könnyíthetik meg.  

Az oldal több mint harmincezer művészeti alkotáshoz – festményektől – a street artig – fér hozzá világszerte, és ezen alapszik az algoritmusuk is. Kiválaszthatod a kedvenc képedet vagy feltölthetsz sajátot is, amit az alkalmazás öt fő színre bont. Ezek az egymással harmonizáló fő színek lesznek segítségedre a lakás berendezésekor. Útmutatóul szolgálhat arra, hogy milyen színben válassz bútorokat, párnákat vagy épp képeket a falra.

A fő színekre egyenként rákattintva ajánl neked ebben a tónusban különböző alkotásokat. Én a képen látható kanapétól nem voltam hajlandó tágítani, és ehhez rendeltem mindent a lakásban, úgyhogy nagy segítségemre volt az alkalmazás. Amit elrontottam, az a kanapé fölötti Fiat 500-as képe, a dekorációkat viszont már egész szépen sikerült összeválogatni:  

A kép a szerző tulajdonában van

A kép a szerző tulajdonában van

2. Az IKEA virtuális valóság konyhatervező alkalmazása

Aki hozzám hasonlóan pocsék térlátással rendelkezik, az igen hálás az IKEA két alkalmazásának is. Az egyik a virtuális valóságon alapuló katalógusuk, a másik pedig a konyhatervező-alkalmazásuk. Az előbbi segítségével elhelyezheted a lakásodban a katalógusban található bútorokat (nem mindegyiket lehet sajnos, de így is jó párat kipróbálhatsz), illetve a konyhatervező-alkalmazásuk használatával összepattinthatod a látványtervét álmaid konyhájának.

Annak idején, amikor elkezdtem a lakásomat berendezni, én Photoshopban pakolgattam össze a választott bútorokat, hogy jól néznek-e ki egymás mellett. Amíg persze bírtam türelemmel, mert elég sok idő és energia, főleg, ha az ember lánya YouTube tutorialokból tanulja meg használni a programot. Az IKEA fejlesztése számomra nagy segítség volt, rengeteg időt és energiát spórolhat az, aki szeretné szépen, hosszú távra berendezni a lakását.

3. Egyedi stílus a Society6-szel

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Society6 (@society6) által megosztott bejegyzés

Ha mindig azon agyaltál, vajon honnan szerzik be a nagyon kúl tapétákat a pinterestes lakberendezők, akkor nagy eséllyel a Society6-et keresed. Itt ugyanis mindent megtalálsz ahhoz, hogy egyedi stílusa legyen az otthonodnak. Minden van itt, ami szem szájnak ingere, csodaszép függönyöktől párnákon át a tapétákig.

View this post on Instagram

A post shared by Society6 (@society6)

A program különlegessége, hogy különböző grafikusok, művészek feltöltik alkotásaikat, amikből később függöny, telefontok, táska, bögre és egyéb merchandising termékek készülnek. Legalábbis ez volt az oldal eredeti koncepciója, ez ma már kibővült a lakberendezési termékekkel is. A művészek pedig maguk is részesednek az eladásokból.

4. Személyre szabott bútorok a Dekoria.hu és IKEA Hack mozgalommal

Ektorp, Kivik, Klippan kanapéd van, de már a létező összes huzatot kipróbáltad, és variálnál egy picit rajta? Akkor a Dekoria bolt lesz a legjobb barátod. Itt ugyanis a legnépszerűbb IKEAs kanapékra különböző anyagú, színű huzatokat találhatsz. Noha újdonságnak hangzik, de az IKEA bútorainak meghackelése nem újkeletű dolog.

A svéd bútorgyár maga is bátorítja a vásárlóit az alkotásra, akár a textilrészlegükkel vagy a bútorfestéssel. De vannak olyan vásárlók, akiknek ez nem elég, és még nagyobbat álmodnak, ők az IKEA-hackerek. A közösség 2006-ban indult, a világ különböző pontjairól érkeznek sztorik, ki, hogyan tuningolta fel meglévő bútorait, ezt ezen a blogon követhetitek.

Az internet noha irdatlan időrabló tud lenni, ugyanannyira teheti produktívvá is a napodat lakásfelújítás közben. Jelen esetben egy inspiráló mankó lehet, ha okosan használjuk, az ilyen és ehhez hasonló oldalak segítségével. Lakberendező-alkalmazások, csináld magad megoldások végtelen tárháza a web, én ezeket tudom ajánlani személyes tapasztalataim alapján, annyi biztos, hogy engem nagyban segítettek a tervezés és a megvalósítás folyamatában. 

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Westend61