Nemrégiben írtunk arról, hogy egy extrém módon szőrös kislány mikor kezdheti el legkorábban a szőrtelenítést. Nagyon sok komment érkezett, és a szerkesztőségben is erősen megosztó volt ez a kérdés. Nem jutottunk dűlőre, hiszen minden eset más és más, mindenkinek máshol van a „szőrhatára”. 

Természetes vagy esztétikus?

A nők szőrtelenségét legtöbben normálisan elvártnak gondoljuk, míg egy bozontos női láb alapján hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy ápolatlan, elhanyagolt és igénytelen az illető. 

A test ma már leginkább „társadalmi termék”, nem pedig a saját „magánterületünk”, hiszen minduntalan úgy érezzük, meg kell felelni valamiféle homályos esztétikai mércének.

De biztos, hogy csak az a nő lehet vonzó, aki szőrtelen, vékony, egészségesen táplálkozik, van elég ideje és pénze arra, hogy törődjön magával, és ezt a törődést aztán jó alapos közszemlére tegye minden lehetséges virtuális felületen? Ez bizony az átlagos kinézetű és kevesebb idővel, pénzzel rendelkező nők önértékelését alaposan aláássa.

Te szőrös bestia!

A szőrhöz legtöbben a bestialitást párosítjuk: majdnem biztos, hogyha a szőrre gondolunk, akkor legelőször a szőrös ördögök képe jelenik meg előttünk, akik kéjesen főzik a saját levükben rotyogó, kétségbeesett nőket. De egy szőrös nőről is inkább az agresszivitás, egy erőszakos amazon jut eszünkbe, nem pedig a lágy, odaadó, „sima” szerető. Ezért a legtöbb nő akkor is megszabadul a bundájától, ha ő maga nem tartja undorítónak.

Lehet, hogy a csupasz szeméremdomb, hónalj és lábak gyermeki tisztaságot sugároznak a férfiak felé? De mi van akkor, ha egy férfi kifejezetten szereti, amikor egy nő szőrös? Talán betegnek számít, mert nem azonosul a közízléssel?

Szőrsztorik

Van olyan ismerősöm, akinek tizenkét–tizenhárom éves korában már az összes osztálytársa járt kozmetikusnál. Természetesen ő sem maradhatott ki a buliból... Ő ezt mondta:

„Legjobban az maradt meg bennem, hogy a tanárnőink brutál módon kapták az ívet a kamasz srácoktól. Ők még régi vágású arcok voltak, büszkén vállalták, hogy szőrös a lábuk és a hónaljuk.”

Akkoriban még egyáltalán nem volt divat a szőrtelenítés az érettebb korú nők körében, ezt támasztja alá az is, amit a fenti megszólaló mondott erről: „Az egyik tanárnő folyton atlétát hordott, így ha a táblára mutatott, eléggé láthatóvá vált a »hónaljdísze«.”

Szembesülés a szőrtengerrel a nyári táborban 

A  hétköznapokban persze nem volt olyan durva a szembesülés a szőrös testrészekkel, mint a nyári táborokban, ahol a fiúk fürdőruhában is láthatták a tanárnőinket. „A testszőrzet látványa egyenesen sokkolta a srácokat az osztályban. Két éven át ezen pörögtek. Az egyik srác például akkora paraszt volt, hogy valamelyik tanárnőnek borotvát és dezodort ajándékozott” – idézte fel emlékeit az ismerősöm.

Kultúrsokk Amerikában

Az egyik informátorom például így vallott a szépségápolásban dívó sokkoló kulturális különbségekről:
„Tizenhat évesen Amerikában voltam ösztöndíjas egy nyári iskolában, ott szembesültem először azzal, hogy milyen mértékeket ölt(het) a szőrtelenítés, mint műfaj. A kollégiumi szobatársam reggel másfél órával előbb kelt, mint én, csak azért, hogy elkészítse az aznapi toalettjét. Ebből ugyan a hajának felfőnözése és tökéletes beállítása kábé negyven-, a sminkje pedig huszonöt percet vett igénybe, de így is maradt még huszonöt perce a szőrtelenítésre. Teljes láb (comb is) és a két hónalj.”

Ebből arra következtethetnénk, hogy ez elrettentette mesélőnket, de…
A történet vége nem az, hogy hazatérve én is órákat készülődtem az iskola előtt… viszont a hónaljam szőrtelenítésére rászoktam végül. És ez így mindenkinek jobb lett.”

Body Positivity Self Love GIF - Find & Share on GIPHY

A borotvatolvaj

Egy barátom ezt mesélte:
„Amikor én kamaszodtam, a nők még nem szőrtelenítették a hónaljukat, ellenben gyantáztattak bikinivonalat is a kozmetikában – meg, ha nem volt idő elszaladni nyaralás előtt, akkor otthon melegítették, szűrték a forró, barna kulimászt, és tépkedték a csíkokat a vádlijukról. Ez nekem nagyon ijesztő volt.

Ezért apukám borotváját lopkodtam el, amikor már szükségessé vált, nem értette, miért kopik olyan gyorsan a penge.

Egyszer a család nőtagjai – akkor még mindenki otthon lakott –, beruháztunk egy epilátorra, de annyira fájt a szőrszálak darabonkénti kitépkedése, hogy nem nagyon használtuk a ketyerét. Azóta is a borotva a barátunk, csak már nem apué.”

Viszont fordult a kocka, mert a barátom lánya is kamaszodik, és szeretne megszabadulni a szőrszálaitól…

„Anyaként komoly dilemma, mikortól engedjem a lányomat szőrteleníteni. A borotvától féltem, de ha tiltom, akkor csak annyit érek el, hogy majd titokban tolja le azt, ami zavaró számára. Egyelőre beszélgetünk a dologról, hogy mi lesz majd. Neki határozottabbak az elképzelései…”

Hairy GIF - Find & Share on GIPHY

Kisolló a balett-vizsgán

Egy másik barátom elég drasztikus módon tudta meg, hogy nincs helye a színpadon a szőrnek.
„Épp csak elkezdett pelyhedzeni a hónaljam, amikor eljött az év egyik fénypontja, a balettvizsga ideje, ami egy fellépés formájában zajlott a szülők előtt, valódi színházteremben. Nagyon izgi volt, itt már hat–hét évesen is sminket kaptunk az anyukáktól, és fehér kis szoknyát. Abban az évben már ujjatlan dresszben táncoltunk, mert az felnőttesebb és menőbb volt, és amikor a főpróbán kiszúrta a balett-tanárnőm, Heni néni, hogy a húgommal nem makulátlan a hónaljunk, éktelen lármát csapott.

Üvöltött mindenki előtt (nem tudom, miért, de már jelen voltak a rokonok is), aztán berongyolt hozzánk az öltözőbe, és kisollóval levágta a szőrszálakat.

Bevallom, engem nem viselt meg különösebben, de megtanultam – mert szinte belém verte –, hogy szőrös hónaljjal semmilyen körülmények között nem lépünk színpadra. Soha. Viszont a családban volt, aki emiatt egy életre meggyűlölte őt, mert kívülről durva megszégyenítésnek hatott, ahogy ezt kezelte.”

Újhullám?

Egykori balettosunk így folytatja a gondolatmenetet:
„Bár eddig erősen tiltakoztunk az ellen, ha a feminizmust a hónaljszőrzettel vagy a bundás lábbal azonosították, de úgy tudom (sőt, tapasztaltam), hogy

Nyugat-Európában most tényleg van egy olyan hullám, hogy a hipster-csajok (tehát nem a radikális ultrafeministák) direkt meghagyják a szőrzetüket mindenütt, mert nekik ne írja elő senki, mert ez természetes,

és mert – gondolom – így tiltakoznak a pornófilmek és a magazinok ideáljai ellen. És a saját önrendelkezésük mellett.”

The Simpsons GIF - Find & Share on GIPHY

Soha nem késő elkezdeni a gyantázást!

Negyvenen túli ismerősöm így vallott a gyantával való első találkozásáról:

„Tavaly(!!!) voltam életemben először gyantáztatni, addig borotva volt a „barátom” Tizenhat–tizenhét éves korom óta… a barátságunk addig fejlődött, hogyha kétnaponta nem borotválkozom, akkor először az elhanyagolt bunkó Russell Crowe-ra hasonlítok, újabb két nap elteltével pedig a Boney M összes szőre ott van a lábamon.”

Úgy tűnik, az anyák tanulnak saját hibájukból, így folytatódik a történet:
„Aztán a lányom is elkezdte a borotválást egyre hevesebben, így beruháztam egy végleges szőrtelenítőgépre, legalább ő ne szívjon kétnaponta, csak majd minden nyolcadik héten fél órát… Persze nekem sem jön rosszul, szépen haladunk. Mire újra divat lesz a szőr, addigra kiirtom…”

„Végleges” szőrtelenítés

Hm, tényleg létezik ilyen? Egy ismerősöm az arcán lévő zavaró pihéktől szeretett volna megszabadulni, ezért viszonylag magas összeget költött rá, és elég sok időt eltöltött – a véglegesség reményében – a dologgal, Hat–hét alkalommal ment kezelésre, ezalatt extra módon védenie kellett a bőrét mindenféle fénytől. Az utókezeléseket viszont kihagyta, ezért nem érzi teljes sikertörténetnek a sajátját, de annyit azért elért vele, hogy nem naponta, hanem csupán hetente kell csipesszel kitépkednie azokat a makacs szőrszálakat. (Emlékeztek az Idő van című Gothár Péter-film zseniális jelenetére? Amikor Lázár Kati arcán ott virít az elpusztíthatatlan, örökké növő szőrszál? Priceless!)

Pihések és szerencsések

Vannak persze szerencsésebb nők is a közelemben, egyikük például bevallotta, hogy számra soha nem okozott gondot a szőrösödés.

„Tudom, hogy most utálni fognak azok, akiknek ez küzdelmes. Nekem alig van szőröm, annak is szőke a nagy része. Tizenhat éves koromban kikönyöröghettem, hogy epilálhassam, ami nem igazán fáj (nyilván nem a „nagyon lágy” részeken csinálom, de bikinivonalat simán). Néha megyek kozmetikushoz, néha borotválom, az abszolút alap, hogy szőrtelen vagyok.

Ez az ifjú hölgy elárulta, hogy nemcsak ő szőrtelen, hanem…
„Az én korosztályomban a pasik is szőrtelenek általában (kivéve a mellkason, akinek meg mégis van, az menőnek érzi).”

Szőrös karrierek Angliában

Kint élő informátorunk a következőket jelentette a ködös Albionból:
„Hát, itt minden van. Illetve minden IS van. Például egy csomó csaj hagyja, hogy minden nőjön a természetes módján. Vannak kint modellek és bloggerek, akik konkrétan ebből csinálnak karriert.”

Még egy „beépített emberünk” van Angliában, aki az ottani viszonyokat elég jól ismeri:
„Míg otthon ciki volt, ha valaki szőrös az uszodában, Londonban sokkal elfogadóbbnak érzem a helyzetet. Bár az öltözői beszélgetésekről nem tudok, de az biztos, hogy sokkal kiegyenlítettebb az arány a szőrös és nem szőrös úszók között, mint otthon volt, és nem érzem, hogy bárki feszengene vagy rosszul érezné magát attól, hogy nem szőrtelenít.”

Winter Hairy Legs GIF by Cartuna - Find & Share on GIPHY

Akinek mindig csupasz a lába

Történetesen egy úszó barátomról van szó, aki az előbb is megszólalt már, neki tényleg minden áldott nap látszott a lába, amíg aktív sportoló volt.
Az uszodában töltött mindennapok és a kozmetikus anyuka kombó nálam olyan hamar meghozta a csupaszságot, hogy nem is emlékszem, miként jelentek meg az első barna szőrszálak a lábamon. Anyukám epilátorára viszont emlékszem, és arra, hogy

a szőrtelenítés a mi háztartásunkban teljesen természetes dolog volt, ahogy az is, hogy egy nőnek szőrtelen a lába és a hónalja.

Én így nőttem fel, úgyhogy amikor eljött az „én időm”, akkor izgatottan és boldogan figyeltem anyukámat, ahogy elmagyarázza a különböző lehetőségeket, minek mi az előnye és a hátránya, majd magamra hagy, hogy kísérletezzek, és döntsem el, számomra melyik a legmegfelelőbb (azaz, hogy bírom-e az epilálással járó fájdalmat, illetve inkább küzdök naponta, kétnaponta a borotválással) Ami viszont vicces, hogy a gyantázást mindig nagyon utáltam, és csak akkor vettem rá magam, hogy megkérjem őt erre, amikor már teljesen eluralkodott rajtam a lustaság, és egyszerűbb volt lehenteredni a kozmetikája kezelőszékére, mint feltölteni az epilátort, és nekiállni a fél órás procedúrának.”

Mit gondolnak a mai kamaszok a szőrről?

Kamasz-szakértőnk ezt mondta:

„A kamaszok elég sok pornót fogyasztanak. A legtöbb filmben már a férfiak sem szőrösek, nemhogy a nők… Érthetően nagyon megzavarja ezt a korosztályt a végtelen csupaszság, hiszen a saját testük nem azt tükrözi vissza, amit ezekben a filmekben látnak.

A fiúk számára épp olyan természetes a szőrtelenítés, mint a lányoknak, de tényleg olyan természetes ez?”

Anyagi kérdés is

„Vannak olyan gyerekek, akiknek tiszta pánik, hogy nem tudnak mást megfizetni, mint a borotválást, miközben sehol nem olvasnak semmi mást, mint azt, hogy a borotválás a legrosszabb formája a szőrtelenítésnek” – árulja el kamaszokkal behatóan foglalkozó barátom. „Nagyon finoman kell fogalmaznunk azoknak a gyerekeknek, akik szegényebb családból származnak, hogy ne érezzék úgy, ők valami nagyon rosszat csinálnak, amikor borotválni kezdik a lábukat.”

Beteg vagyok, ha tetszenek a szőrös testrészek?

Igazi kultúrterrorban élnek a kamaszok minden fronton, ezért a csupasz bőr olyannyira divatosnak számít, hogy van olyan gyerek, aki »betegnek« gondolja magát amiatt, mert neki kifejezetten tetszik a nőkön a szőrös szeméremdomb, hónalj vagy akár a láb is...

Maradjunk annyiban, hogy valakinek esztétikus, higiénikus és kívánatos megoldás a csupaszság, másoknak pedig pont a szőrös testrészek izgatók. Valószínűleg az a legjobb, ha mindenki a saját igényeinek megfelelően, kellőképpen komfortosan érzi magát a saját bőrében szőröstül-bőröstül.

Both Gabi

Korábban megjelent írásainkat se hagyd ki, ha érdekel a téma:

Szőőőőrület! Csupaszítsd le magad izibe! – Vagy ne

A fazon a legvonzóbb, ami mögött egy boldog nő van – Mit kíván a magyar férfi?

Döbbenet a köbön! Jobban megosztja a társadalmat a punciszőr, mint a politika

Te engednéd a 12 éves lányodnak, hogy szőrtelenítsen?

Érdekes fazon Fidel a lábaim között

Mi történik, ha egy évig nem szőrtelenít az ember lánya?

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Thinkstock