-

Az önkontroll ugyanis az igazi jolly joker, egy „szuperképesség”. A pszichológusok mára úgy tekintenek rá, mint a boldog és sikeres élet egyik zálogára. Ennek segítségével tarthatók be a társas együttélés szabályai, így uralkodhatsz az érzelmeiden és követheted kitartóan a céljaidat.

Az önkontroll hiánya

Ülsz a nyári dugóban, forr az aszfalt, és forr az autósok agyvize is. Van, aki nem is tudja türtőztetni magát, és elvörösödve ordít a kocsik között szlalomozó motorossal. A pszichológus pedig rezignáltan analizál: a sofőrnek gyenge az önkontrollja.

Mindannyiunk életének legtöbb személyes és társas problémája visszavezethető az indulatok gátlás nélküli szabadon engedésére, vagyis az önkontroll hiányára.

Nem tudsz nemet mondani arra a íncsiklandozó habos tortára, pedig már így is komoly túlsúllyal küzdesz? Évek óta sikertelenül próbálsz leszokni a dohányzásról? Rendszeresen hangos kiabálásba torkollnak az otthoni vitáid? Ebben a hónapban is túlköltekezted magad? Megint órákat töltöttél a neten, miközben szalad a lakás? Ezek a problémák mind az önkontroll vagy más néven önuralom hiányára vezethetők vissza.

Az önkontroll mérése

Ha díjaznák a különböző pszichológiai kísérleteket, a legcukibb kísérlet díját egyértelműen Walter Mischel 1960-as években elvégzett pillecukor-tesztje nyerné (ha eddig még nem láttad, feltétlen nézd meg, mert tényleg fantasztikusan aranyos!).

pillecukor

A kísérleti alanyok négy-hatéves gyerekek voltak, akiket a kísérletvezető egy rövid időre (15 percre) magukra hagyott egy üres szobában. Mielőtt azonban kiment, letett az asztalra egy pillecukrot, a gyerekeknek pedig egy alkut ajánlott: vagy azonnal megeszik a csábító finomságot, vagy megvárják, míg visszatér, és akkor jutalmul kapnak még egy cukrot. Tehát: vagy azonnal egy pillecukor, vagy kicsit később kettő. Lássuk be, ennek eldöntése nem kis feladat egy ilyen kicsi gyerek számára! A kísérleti szoba természetesen be volt kamerázva, így pontosan látták, mit csináltak a gyerekek, amikor magukra maradtak. A többség változatos technikákat bevetve képes volt várni, és a jutalom reményében ellenállni a csábításnak. Ahogy a követéses vizsgálatokból kiderült, ők nemcsak azzal jártak jobban, hogy egy nyalánkság helyett kettőt kaptak, de felnőtt életük is sokkal pozitívabban alakult, mint mohó társaiké.

Az önkontroll jutalma

Mischel kísérlete igazolta a mondást, miszerint a türelem rózsát terem. Azok a gyerekek, akik képesek voltak ellenállni, a csábításnak, később jobb tanulmányi eredményeket értek el, egyetemi felvételi pontszámaik pedig átlagosan 25 százalékkal magasabbak voltak. A tanulmányi sikerek mellett társas kapcsolataik is pozitívabban alakultak, és mind tanáraik, mind társaik körében nagyobb népszerűségnek örvendtek.

Ahogy Mischel írja: „Az önuralom az érzelmi intelligencia hátterében meghúzódó legfőbb képesség, ami segíti az empátia kifejlődését is." Ez pedig még a párkapcsolatokra is hatással van.

Aki képes kordában tartani az indulatait, és nem zúdítja a másikra emésztetlenül minden érzelmét, az boldogabb, hosszabb, és kiegyensúlyozottabb párkapcsolatra számíthat. Az önkontroll a munkahelyi előmenetelben is hasznosnak bizonyult. A nagyobb önkontroll ugyanis, magasabb pozíciót és jobb fizetést jelentett.

Néhány félreértés

Talán a te környezetedben is vannak „megmondóemberek”, akik büszkék arra, hogy minden finomkodás nélkül, nyíltan és nyers őszinteséggel kimondják véleményüket. „Ami a szívemen, a számon!” – szól a mottójuk, és valóban így is élik az életüket. Minden megfontolást nélkülözve bárkinek, bárhol beszólnak, mert ők aztán „olyan spontán és őszinte” emberek, akiket igazából tisztelni kellene. És tényleg! Az őszinteség valóban tiszteletre méltó tulajdonság, hiszen nagy bátorság kell ahhoz, hogy vállalni merd valódi érzéseidet és gondolataidat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy átgondolatlanul, zsigerből  rázúdíthatod a környezetedre azt, ami a „szíveden van”.

Emberi kapcsolatainkban a legtöbb kárt épp az érzelmek kontrollálatlan szabadon engedése okozza. Egy meggondolatlanul odavetett szó nemcsak akkor és ott fájdalmas, de egy életre nyomot hagyhat a másik lelkében.

Aki hiányos önkontrollal rendelkezik, az jócskán megnehezíti a saját és környezete életét is.

jessiej

A kérdés már csak az, fejleszthető-e az önkontroll? A kutatások szerint egyértelműen igen. Az akaraterő olyan, mint az izom, vagyis eredményesen lehet edzeni, sőt kell is!

Kis önkontrolltréning

1. Meditálj!

Próbáld meg lecsendesíteni az elmédet, figyelmedet a külső történésekről befelé fordítani.

2. Mozogj!

Már tízpercnyi testmozgással is olyan neurotranszmitterek (idegi ingerületátvivő anyagok) szabadulnak fel az agyadban, amelyek segítenek kontrollálni a késztetéseidet.

3. Aludj!

Az alváshiány egyértelműen csökkenti az önkontrollt.

4. Számolj el tízig!

Aki időt nyer, önkontrollt nyer! Első körben olyan helyzetekben gyakorold a késleltetést, amelyek kevésbé megterhelők számodra. Később, amikor már profi vagy, jöhetnek a rázós szituk is!

Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/pathdoc

Gifek: ITT, ITT