A hosszú téli szünet után ezen a héten már minden visszatér a rendes kerékvágásba. Ráadásul most aztán tényleg itt a tél, vagyis olyan hideg van, hogy befagy a… mindenem, de hát ez is kell néha, és ennek is megvan a maga varázsa. Például az, hogy lehet bentről, a melegből kifelé nézegetni, ami kifejezetten kellemes, pláne, ha havazik. És ha van egy meleg ital a kezünkben, akkor még jobb. Na, milyen meleg ital legyen? Mondjuk kakaó, tea, és ezek variációi, vagyis forró csoki, lehet akár fűszeres, de fehér csokiból is készülhet. A tea édes-mézes, rusztikus csipke, vagy fűszeres chai, tejjel. Ééés a legjobbat a végére hagytam: boozy! Ez az egyik kedvenc angol szavam, az jelenti, mehet a forró italba egy kis pia is! Töltsd csak fel bátran a teát egy kis rummal, a kakaóba meg egész nyugodtan mehet a Bailey’s.

És persze eszedbe se jusson csak teára és kakaóra korlátozni magad: kis kreativitással bármiből lehet alkoholos meleg koktél, nem kell messzire menni a forralt borért, hiszen sok helyen az utcán is árulják, Bécsben még puncsot is kapni az utcán, de almaléből gyömbérsörből, tejszínből is varázsolhatsz melengető italokat, persze jó adag alkohollal.

Én kétféle italt mutatok most, ezeket könnyen el lehet készíteni, és nem kell hozzájuk nagy tudás, sem pedig túl sok speciális alapanyag.

Mindkettőnek az a titka, hogy az alkoholt ne forrald, még akkor se, ha a nevében az van, lásd, forralt bor.

Citrusos-ánizsos forralt bor

A megszokottól kicsit elérő fűszerkeverékkel, és egy kis pálinkával nem nyúlhatsz mellé. Ez utóbbiból csak kevés kell, úgyhogy nem növeli jelentősen az alkoholtartalmat, ne aggódj!

1 teáskanál koriandermag

6 szegfűbors

4 kardamom mag

2 levél szerecsendió virág, vagy 1 reszelésnyi (csipet) szerecsendió, esetleg egy kis darab egész szerecsendió

1 rúd (körülbelül 8-10 cm) fahéj

1 csillagánizs

1 narancs

1 citrom

4 evőkanál juharszirup, vagy 3 evőkanál méz, vagy ízlés szerint

1 evőkanál pálinka (szilva vagy barack)

1 üveg vörösbor (például középkategóriás Cabernet Sauvignon)

forralt

A fűszereket száraz serpenyőben pirítsd addig, míg illatosak nem lesznek. Közben alaposan sikáld le a narancsot és a citromot meleg víz alatt, hogy minden felületkezelést eltávolíts (hacsak nem bio citrusokat vettél), majd facsard ki a levüket. Gyöngyözésig melegítsd a bort, majd öntsd hozzá a citruslevet és a gyümölcsök héját, aztán add hozzá a fűszereket egy kis zsákban, de azt a végén is átszűrheted. Lefedve két órán keresztül főzd lassú tűzön, zárd el alatta a lángot, majd add hozzá a juharszirupot és a pálinkát, és újra fedd le, hadd érjenek össze az ízek fél-egy órán át.

rum

Vajas rum

Annak ellenére, hogy nem vagyok nagy rajongója a rumnak, ez az egyik nagy kedvencem télen. Gyorsan összedobható, akár előre elkészíthető, hiszen eláll a hűtőben is két hétig, és nagyon jól átmelegít. Amúgy a barna nádcukor a rum egyik alapja is, úgyhogy tökéletesen kiegészítik egymást.

10 dkg puha vaj

10 dkg jó sötét barna cukor

1 teáskanál reszelt narancshéj

¾ teáskanál őrölt gyömbér

¾ teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál őrölt szerecsendió

1 ½ dl sötét rum

7 ½ dl forró víz

1 narancs

A vajat keverd ki a barna cukorral és a fűszerekkel. Ezt el is rakhatod későbbre, a hűtőben ugyanaddig áll el, mint ami a vaj csomagolására volt írva. Körülbelül két evőkanálnyit tegyél négy hőálló pohárba vagy csészébe, adj hozzá három evőkanál sötét rumot, majd öntsd fel kicsit több, mint másfél deci forró vízzel. Egy facsarásnyi narancslével fejezd be, és azonnal fogyaszd!

Horvát Sára receptjei és fotói