Éljen a szezonalitás!

Ősszel sütőtökös bármit készíteni egyfelől lehet nagyon tudatos döntés, hiszen szezonális alapanyag, tele vitaminokkal, rostokkal, „csupajóval”, tudjuk. De akkor sem sértődöm meg, ha klisésnek gondoltok emiatt, mert valóban van köze a közösségimédia-trendeknek ahhoz, hogy az „utálom, pfúj” rajtvonalról elrugaszkodva igen nagy sütőtökfogyasztó lettem. Annyira nagy, hogy a családomnak már a töke tele van a tökös receptjeimtől… De mit csináljak, ha október-november táján sorra olyan kajás vagy hangulatfotók jönnek velem szembe, amelyeknek még a léleksimogatóan fahéjas illatát is érzem a képernyőn keresztül, vagy amitől egyből a kedvenc feelgood-sorozatom mellé képzelem magam a puha plédek ölelésébe? Ami pedig minden képen közös, az nyilván ez a szép narancssárga zöldség.

Megtestesült rajongásom jól példázza a WMN Instagramján a minap megosztott sütőtökös pizzakreálmányom, mert bizony, pizzaszószként is csodálatos, dióval és gorgonzolával egyenesen ellenállhatatlan.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

wmnmagazin (@wmnmagazin) által megosztott bejegyzés

Remek a tökből készült krémleves is vagy szimplán önmagában is megállja a helyét, most mégis inkább az édesszájúaknak kedveskednék. Ha másért nem, hát azért, mert a sütőtökös bármi tökéletes előkapuja a karácsonynak (ha jól számolom, alig 40 napunk maradt!). Ugyanis az ünnepinek titulált fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg és társaik remekül harmonizálnak a tök édeskés ízével.

Vágjunk is bele!

Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy minden recept a főszereplőnk megsütésével kezdődik. Tökéletes sütőtökpürét varázsolhatunk mi is a kis konyhánkban, nem szükséges, hogy az ilyen néven árult alapanyagokra fanyalodjunk. Első lépésként, tisztítás után hasábokra vágjuk a tököt: én általában nyolcfelé osztom, úgy helyezem el a darabokat a sütőpapíron, de előtte még a magos részt kaparjuk ki belőle. 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen, bő 40–50 percig sütjük, hogy megpuhuljon az alapanyag, majd, ha igazán krémes végeredményt szeretnénk (naná, hogy azt szeretnénk!) további 15–20 percig sütjük, viszont alacsonyabb, 150 fokos hő mellett.

Aztán ha kihűlt, már csak a kreativitásunk szabhat határt annak, mire használjuk föl a héjából kikanalazott pépet. Nálam most a méltán híres pumpkin spice latte (PSL) és egy pite kerül terítékre.

Cukorbomba PSL-szirup

Bizony, jól látjátok, ez egy otthon is elkészíthető, költséghatékony verziója a pumpkin spice latténak, ami már csak azért is fényévekkel jobb a hableányos kávézó sikertermékétől, mert legalább tudjuk, mennyi cukrot vittünk be. (Spoiler: SOKAT!) A lényeg, hogy egy szirupot készítünk, amellyel majd ízesíthetjük a tejeskávét. Meg tulajdonképpen bármit: zabkását, palacsintát, tejberizst és a sor folytatható.

Hozzávalók:

  • 100 g (barna)cukor
  • 280 ml víz
  • 1 hasábból kikapart tökpüré (kb. 120-150 g)
  • fűszerek (de ez, mint mindig, most is ízlés dolga): őrölt fahéj, őrölt szegfűbors, őrölt szerecsendió
  • ½ teáskanál reszelt gyömbér (de fűszer is tökéletes, nálam épp friss volt kéznél)

Nem túl bonyolult a hadművelet: mindent összeöntünk egy lábosba, majd alaposan elkeverjük. Ha nem pürésítettük alaposan előre a tököt, akkor most érdemes nekiesni egy botmixerrel. Így már nagyjából egynemű masszát kapunk, jöhet a forralás. Fokozatosan hevítsük folyamatos kevergetés mellett a szirupot, ami szép lassan be fog sűrűsödni. A végén érdemes egy nagyon kislyukú szűrőn vagy egy anyagkendőn átpasszírozni, hogy minden szemcsés darab kimaradjon belőle, és csak az illatozó, folyékony szirup maradjon. 

 

Valódi pumpkin spice latte élvezetért melegítsük és habosítsuk fel a tejet, majd főzzük meg a kávét, ahogy szeretjük (géppel, kapszulából, kotyogóssal, instant kavaróssal, bármi jöhet), végül pedig rétegezzünk: a szirup megy alulra, rá ügyesen a habos tej, az egészre pedig óvatosan a kávé. Fontos, hogy meleg italokba soha ne tegyünk szívószálat anatómiai okokból, bármennyire is mutatós. Akinek már elsőre is szépre sikerül, az vendégem egy szelet pitére, ugyanis nálam a kezdeti próbálkozások nem adtak túl esztétikus eredményt, de kiegyeztem velük, úgyis összekevertem volna. Meg az ízélmény kárpótolt. Ilyen napindító után csak produktív lehet az ember!

Ez a kifogástalan példány az ötödik próbálkozás környékén született

Elronthatatlan sütőtökös pite

Ez egy olyan különleges recept, hogy még sosem sikerült kétszer ugyanúgy elkészíteni, de mindenhogy finom volt eddig! Készülhet teljes kiőrlésű lisztből, simából vagy gluténmentesből, margarinnal vagy vajjal, alternatív tejtermékekből vagy jó zsíros házi tejből is. Egyvalamit azonban mégsem lehet kispórolni belőle: a sütőtököt! (Na meg a fűszereket…)  

Omlós tészta, hallatlanul krémes belső, intenzív, de nem tolakodó ízek, vidám szín és mennyei illat a konyhában – kell ennél több egy vasárnap délutánra? Szerintem nem, szóval lássuk, mire lesz szükséged:  

A tésztához

  • 250 g liszt
  • 50 g cukor
  • 1 csipet só
  • 125 g hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl

A szárazanyagokat összekeverjük egy tálban, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojást, illetve a tejfölt, és mindent összedolgozunk. Ha még felvenne egy kevés lisztet a massza, nyugodtan szórjunk hozzá, hogy ne legyen ragacsos. A kész gömböcöt a hűtőben hagyjuk nagyjából negyedórát pihenni, majd lisztezett deszkán a pitesütő formánk méretének megfelelő nagyságra nyújtjuk, amibe aztán beleegyengetjük a tésztát, persze a végén „lecsinosítva” a széleit. A közepét megszurkáljuk, hogy „lélegezhessen” sülés közben. 180 fokos sütőben tíz–tizenöt perc alatt előkészítjük – addig foglalkozhatunk a krémmel.

A töltelékhez

  • 500 g sütőtökpüré
  • 50-100 g barna cukor (a tök édességétől függően – én néha teljesen elhagyom)
  • 1 nagyobb tojás
  • 200 ml habtejszín
  • 200 ml tej
  • „pumpkin spice”: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és esetleg kardamom (kábé fél-fél teáskanálnyi)

A hozzávalókat nemes egyszerűséggel összeöntjük egy tálba és botmixerrel egynemű krémmé varázsoljuk. Nincs más hátra, minthogy a kisült-kihűlt tésztára borítsuk a tökös keveréket és visszategyük a sütőbe a szokásos 180 fokra, amíg meg nem szilárdul a töltelék. Legyetek nagyon óvatosak, nekem már sikerült a fél tölteléket a sütő belsejébe öntenem, és nem jó móka. Aztán már tényleg csak azt kell győzni kivárni, hogy szeletelhetőre hűljön. Cicomázásképp pekándióval vagy valamilyen mascarponés tejszínhabbal bolondíthatjuk, de ezek nélkül is mindenki repetát kér majd belőle.

Menthetetlen vagyok, szerintem megyek is begyúrni egy újabb adag pitetésztát. Remélem, ti is velem tartotok!

Deli Csenge

A képek a szerző tulajdonában vannak