Gyűlölöm a náthát, a megfázást, az influenzát, és ezt bátran vállalom! Bármit megtennék azért, hogy járványidőszakban két lábon maradjak. Nekem kivétel nélkül a szem- és orrfolyós tünetek jönnek elő, amitől akkorára duzzad a szemem, ami nemcsak hogy elvágja minden szociális életterem – mind virtuálisan, mind a valós életben, de még egy rendes sorozatmaratont sem tudok tolni. Nem marad más, minthogy magatehetetlenül feküdjek az ágyban, akár egy partra vetett bálna, és várjam a gyógyulást. Ilyenkor csak a rádió és a hangoskönyv marad, meg a telefonálás. Tök retró. Úgyhogy most, amint megláttam az első embert a metrón, aki papírzsepijébe temetett arccal próbálta túlélni az utazást, immunerősítő és influenzaűző receptek után kutattam. Mindennap leteszteltünk egyet az irodában, ezek voltak a kedvenceink.

1. Gyömbér shot

A Szentesi-féle immunerősítő mindenkit kigyógyított az influenzába hajló állapotból. (Kivéve persze engem.) A gyömbér, a kurkuma és a citrom híresen jótékony összetevői együtt még bitangabbul hatnak, klassz kis kombó. Elsőre talán nagyon tömény lehet, így mi shotként ittuk, az igazi kemény arcok bögrével öntik magukba az influenzaszezonban.
Hozzávalók: gyömbér, kurkuma, citrom és méz.
Forralj fel egy-két bögrényi vizet, majd reszelj bele egy hüvelykujjnyi gyömbért, tegyél hozzá egy kiskanálnyi kurkumát, ha felforrt a víz, vedd le a tűzről, hagyd egy kicsit hűlni, és facsarj bele egy fél citromot. Csirió!

2. Forró cider

Ha a kalapkúrára esküszöl, akkor a forró almabort neked találták ki. Tökéletes az össznépi influenzaűzésre, korán sötétedő őszi estékre, meg csak úgy járványidőszakra. Mi is így tettünk az irodában, és nem csupán a hangulat lett jobb, de a munka is produktívabbá vált.
Recept (hat-nyolc főre) Hozzávalók:
Egy liter cider, hat szegfűszeg, három-négy csillagánizs, egy negyed szerecsendió lereszelve, egy rúd fahéj, egy rúd vanília, egy narancs kifacsarva, két mandarin, egy gránátalma leve és a magok. Négy-öt evőkanál cukor. (Ez utóbbi szerintem elhagyható, anélkül is szuper finom volt.)

3. Bodzatea és rum punccsal


Zimre kolléga házikúrája és influenzaellenes szere a bodzatea és a rumpuncskúra. Feküdj a kádba, igyál egy bögre bodzateát, ami jól megizzaszt. Majd zárd a kúrát egy bódító rumos punccsal – a meleg takaró alatt. A lábadhoz rakhatsz melegítőpalackot, így lesz a kúra 110 százalékos. Tökéletes forró ital, akár megelőzés gyanánt, immunerősítőként, akár akkor is, ha már félig benne vagy az influenzában.

Szerintem a puncskészítés legnagyobb trükkje, hogy igazából nincs rá egy egzakt recept, aminek minden pontját be kell tartani. A lényeg, hogy legyen benne cukor, erős és édes alkohol, mint például a barna rum, téli fűszerek és citrusfélék. Vannak, akik teafilterrel, mások gyümölcslevekkel érik el ugyanazt a puncshatást, amit aztán feltuningolnak egy kis rummal.

A miénkbe a következők kerültek: egy-két pohár vízbe dobáljuk be a hozzávalókat, és lassú tűzön melegítsük: szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, (akár még egy kis gyömbér is belefér) piros bogyós gyümölcslé, egy narancs; egyik fele belepréselve, másik felkarikázva, és végül az alkohol: egy kis édes pezsgő, egy kis rummal. Ki mennyire erősen szeretné, úgy súlyozza az összetevők mértékét. 

4. Forró, fűszeres bólé


Én minden megfázásgyanús állapotban ezt a receptet készítem el, és csodák csodájára hat. (Kivéve most, amikor nem – a szerk.) 
Reszelj le három-négy jó vaskos hüvelykujjnyi gyömbért, főzd meg egy liter vízben nyolc darab szegfűszeggel és három fahéjrúddal. Mikor már szépen összeértek az ízek, vedd le a tűzről, majd jöhet bele a facsart narancslé, utána pedig egy kis citrom. Szeletelj hozzá narancs- vagy citromkarikákat, és voilá! Kész is a forró bólé. Ízlés szerint édesítsd mézzel.

+1 Férfiinfluenzára


Hozzávalók: fokhagyma, pálinka és méz
Egy kedves kollégánk barátja csinálja meg minden alkalommal ezt a kúrát. Elrág egy gerezd fokhagymát, majd lehúz egy jó feles pohárnyi mézes pálinkát. Higgyétek el, sokkal jobb, ha a végén még egy kanál mézet is betoltok. Bár első hallásra brutálisnak tűnik, egészen jó ez a kombináció. Innen is köszönjük a tippet!

Csirió!

Szőcs Lilla

 A képek a szerző tulajdonában vannak