Adj élményt!

Állatkert, mozi, cirkusz, koncert? Élményt ajándékozni kétszeresen is öröm. Amikor megkapják, meg amikor részesülnek az örömből. Fontos azonban, hogy masszázsbérletet ne adj olyannak, aki irtózik attól, ha ismeretlenek taperolják (bocs, Györgyi).

Az élmények tekintetében egyébként érdemes lehet néha „bevadulni” (főleg, ha nincs pénzünk), úgyhogy gondolkozzunk nyugodtan tüntetésben (pártállástól függő), székházdobálásban, naplemente-nézegetésben, ismeretlenekhez való felcsöngetésben, majd elszaladásban stb.

A közös élmények felbecsülhetetlen értékűek! (Kivéve, ha letartóztatás lesz a vége, mert akkor a bíróság mondja meg a végén, hogy mennyit kell fizetni.)

Adj tudást!

Mondják, hogy amit tudsz, azt senki nem veheti már el tőled. Ez például határozottan megkülönbözteti a tudást a nyakkendőtől. A város (minden város) tele van olyan előadásokkal, programsorozatokkal, amelyeken ingyenesen részt lehet venni, és a poloskák nemi életétől az összeesküvés-elméletekig megannyi hasznos tudást magunkba tudunk szippantani. De gondolkozhatunk turistaprogramokban is („ismerd meg hazádat” kirándulásokban), vagy szabadegyetemben.

Adj lelkiismeretfurdalás-csökkenést!

Lehet, hogy egész évben elhajtja a kéregetőket, de nincs az a kérges szívű multicég-igazgató, aki karácsonykor ne töltené meg a Gucci cipősdobozát két marhakonzervvel meg a régi Playboy magazinok egy-két példányával. Mindenki örül tehát, ha csökkentheti az év 364 napján felhalmozott lelkiismeret-furdalását.

Segítsd a szegény, eltévelyedett kapitalistákat, és adj nekik esélyt egy jól megválasztott karácsonyi ajándékkal, hogy ne kerüljenek a pokolra!

Például így.

Adj ígéretet!

Egy kedves ismerősöm a kétéves lányával karácsony napján kötött egyezséget, ami így szólt: „Te leteszed a cumit, én leteszem a cigit.” Ha úgy nézzük, mindkettő orális fixáció, úgyhogy az ígéretek egyensúlyban voltak (megjegyzem, a végén csak a gyerek tartotta be a megállapodást, az apja még évekig pöfékelt utána). De a példájukat sokan követték, s születtek ígéretek a hétvégi közös focizástól kezdve a vacsora alatt kikapcsolt mobilokon át a régen halogatott babaruha-foltozásig. Persze ne felejtsük, az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Adj képességet!

Tudsz rajzolni? A jobb agyféltekéddel is?! Vezettél már repülőt? Tudsz sushit készíteni? És rántottát? Kovácsoltál patkószeget? Pedig ezek nagyon fontos és jó képességek! Ha pedig nincs pénzed, akkor legyél magad a tanár! Tanítsd meg úszni az unokaöcsédet! Állíts össze egy főzőtanfolyamot a barátnődnek! Gondold végig, miben vagy jó (táncolás, öltözés, vetkőzés, vásárlás) – bármiből lehet egy jó kis „tanfolyam” valakinek.

Adj szexet!

Itt szigorú értelemben vett saját szolgáltatásról van szó, és nem közvetítői tevékenységről! (Az ugyanis büntetendő.)

Ez ugyan korhatáros, és érdemes jól megválasztani azt is, aki kapja. De biztos, hogy feldobja a kihűlőfélben lévő házasságokat és a felfedezés ingoványos talaján egyensúlyozó ifjakat is ez az ajándék. Kísérletezzetek, és örüljetek egymásnak!

Adj időt!

Kell ezt egyáltalán magyarázni? A legdrágább kincsedből adsz, akinek ezt szánod karácsonyi ajándékul. Én egyszer kaptam valakitől két darab, egyenként háromórás „Csak veled vagyok” kártyát. Telefon kikapcs, főnök lepattint, és mehet az ajándékozás!

Adj nevetést!

Nem. Ez most nem a Sas kabaré fizetett hirdetése. És bár Kormos Anettet is nagyon szeretjük, meg a jó stand uposokat, de itt igazából arra gondoltunk, hogy csak te tudod, mitől neveti el magát a másik. Gondolkozz! Hát hajrá!

Adj komfortzóna-elhagyást!

Kiskarácsony, nagykarácsony, és rögtön itt vannak a fogadalmak. Lefogadom, hogy sokan megkísérlik majd a hátuk mögött hagyni a félelmeiket. Segíts nekik! Tudod, hogy fél a vezetéstől? Hát hívd meg a Hungaroringre, vagy tesztvezetésre! Falmászás, vagy libikóka egy játszótéren, graffitizés egy legális falon?

Bármi jó lehet, csak érezze a támogatásodat!

Add magadat!

Ócskán hangzik (mert sokan mondják, még talán hűtőmágnes is akad ilyen felirattal), de nagyon igaz, hogy akkor lesz szép ez az ünnep, ha azt, és úgy adod, ami neked a legjobb. Mert az vesse rám az első követ, aki még nem vásárolt gyönyörű selyem nyakkendőt, amit szívesen kötött a pasija nyakába, miközben magába szippantotta az illatát, és utána a nyakkendőt elkapva húzta magához egy csókra. Szóval mindegy is, hogy tárgy vagy élmény, a lényeg, hogy rólad szóljon, és arról a másikról, akinek adod.

 Dr. Gyurkó Szilvia

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Tyler Olson