-

1. Tudd, hogy milyen alapvető emberi jogaid vannak!

Ha egy manipulatív személlyel találkozunk, nagyon fontos, hogy ismerjük, mihez van jogunk, és felismerjük, ha  ezeket megsértik. Egészen addig, amíg ezzel nem bántasz másokat, jogod van arra, hogy kiállj magadért és megvédd a jogaidat.

Tudd, hogy neked is:

  • jogod van arra, hogy  tisztelettel bánjanak veled
  • jogod van arra, hogy kifejezd az érzéseidet, véleményedet, akaratodat
  • jogod van ahhoz, hogy saját céljaid, prioritásaid legyenek
  • jogod van arra, hogy nemet mondj anélkül, hogy bűntudatot éreznél
  • jogod van arra, hogy más véleményed legyen, mint a többieknek
  • jogod van hozzá, hogy gondoskodj magadról és megvédd magad a fizikai, lelki vagy érzelmi bántalmazás valamennyi formájától
  • jogod van arra, hogy úgy legyél boldog és egészséges ahogy neked tetszik.

Az alapvető emberi jogok a határainkat is kijelölik. A társadalmunk természetesen (sajnos) tele van olyan emberekkel, akik nem tartják tiszteletben ezeket a jogokat. A manipulátorok különösen arra törekednek, hogy megfosszanak téged ezektől a jogoktól, és ezáltal befolyásoljanak, ellenőrizzenek téged. Neked viszont tudnod kell, hogy nem a manipulátor irányítja az életedet, hanem te magad.

2. Tarts távolságot!

Ha azt veszed észre, hogy valaki rendszeresen befolyásolni, manipulálni próbál, akkor – amennyire csak lehet – tarts egészséges távolságot tőle, és törekedj arra, hogy ne kelljen kapcsolatba kerülnöd vele. Nem a te dolgod, hogy megváltoztasd vagy „megmentsd” azt, aki ilyen eszközökhöz folyamodik.

3. Ne magadat hibáztasd!

Az érzelmi manipulátornak soha nem lehet igazán megfelelni, ezért teljesen érthető, ha vele kapcsolatban (vagy őmiatta) úgy érzed, nem vagy elég jó. Viszont soha ne felejtsd el, hogy nem veled van a baj!

4. Tegyél fel olyan kérdéseket, amelyek lerántják a leplet a manipulációról!

Az érzelmi manipulátor rendszerint olyan kéréseket (elvárásokat) fogalmaz meg, melyek miatt olyat kellene tenned, amiket egyébként nem szívesen tennél. Sokszor már az is segít leleplezni a manipulációt, ha visszakérdezel:

„Ezt most mondod, vagy kérdezed?”

„Tényleg azt szeretnéd tőlem, hogy...” – és itt ismételd meg a manipulátor kérését!

„Ez ésszerűnek tűnik számodra?”

Ezek a kérdések egyfajta tükröt tartanak a manipulátor elé, akinek ha van egy kis önismerete, akkor visszalép. Ha viszont durva manipulátorral akadt dolgod, aki erre sem reagál, akkor próbálkozz a következőkkel:

5. Fordítsd a saját javadra az időt!

A manipulátor sokszor azonnali választ vár tőled, mert így tudja csak igazán kihasználni az erejét, a feletted gyakorolt kontrollt és nyomást. Ezért ha úgy érzed, hogy manipulálni akarnak, akkor próbálj meg időt nyerni, például így:

„Ezt még át kell gondolnom.”

6. Tudd, hogyan mondhatsz nemet – udvariasan, de határozottan

A nemet mondás sokszor nem könnyű. De soha ne feledd, alapvető emberi jogod, hogy saját céljaid, prioritásaid legyenek, és azok érdekében bűntudat nélkül nemet mondhass másoknak.

7. Legyenek következmények!

Ha a manipulátor nem fogadja el a „nemet” válaszként, muszáj következményeket kilátásba helyezned, hogy tudja, mit kockáztat a viselkedésével, illetve mivel kell szembenéznie.

A manipulátor viselkedését sokszor zaklatásnak is megélheted, hiszen megalázó, kiszolgáltatott helyzetbe hoz vagy éppen megsért, megbánt téged. Tudnod kell, hogy a zaklatók általában nagyon jól ráéreznek arra, kiből tudnak áldozatot „csinálni”. Ha viszont ezt nem engeded, elfordulsz tőle, erőt mutatsz, vagy visszajelzed neki, hogy tisztában vagy a jogaiddal, és azzal is, hogy ő mit csinál, akkor általában elmegy a kedvük a további visszaéléstől.

8. Emlékezz: amelyik kutya ugat, az... 

A manipulálásra hajlamos személyiségek általában azokat veszik célba, akikről azt gondolják, gyengébbek mint ők. Ha passzív maradsz, céltáblává válsz. De tudnod kell, hogy ezek a látszólag erős manipulátorok legtöbbször belül bizonytalanok, sőt, sokszor gyávák. Abban a pillanatban, hogy a befolyásolni szándékozott emberről kiderül, hogy van gerince, tartása, a „bully" gyakran visszavonulót fúj. Ez ugyanannyira igaz az iskolaudvarokon, mint otthoni vagy munkahelyi környezetben.

Az igazsághoz pedig az is hozzá tartozik, hogy kutatások szerint ezek az emberek sokszor a múltban maguk is elszenvedői voltak az erőszak valamilyen formájának. Ez persze egyáltalán nem kifogás, de legalább segít megérteni a viselkedését.

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/ArtFamily