Maurice Tillet kisgyerekkorában francia szüleivel az Urál hegységben élt, az apja ugyanis mérnök volt, és részt vett a transzszibériai vasútvonal építésében – az első szakaszt Szentpétervár és Vlagyivosztok között épp 1903-ban adták át, ez Maurice Tillet születési éve is egyben.

Csak nőtt és nőtt

Nyolc évvel később az apa meghalt, és az özvegye Moszkvába költözött, ahol nyelvtanárként a Néri Szent Fülöp katolikus iskolában dolgozott, a fia is ide járt. 1917-ben kitört a forradalom, és a család a franciaországi Reimsbe költözött. Ez idő tájt kezdett Maurice Tillet fura tüneteket tapasztalni. A magassága nem változott – 174 centi maradt, óriástermetről tehát ilyen értelemben nem beszélhetünk –, viszont a feje, a mellkasa, a keze és a lába egyre csak nőtt: végül akromegáliát diagnosztizáltak nála.

Ezt az állapotot a növekedési hormon túlzott termelődése okozza. Mivel a csontok felnőttkorban már nem képesek nyúlni, a fokozott hormonhatás következtében deformálódni, vastagodni kezdenek.

Ritka betegség az akromegália – a becslések szerint egymillió emberből 125 érintett –, és mivel lassan alakul ki általában, az érintettek jelentős hányada nem kap diagnózist, pedig veszélyes társbetegségek is jelentkezhetnek: például magas vérnyomás, cukor-, szív- és daganatos betegségek. A test eltorzulása mellett számos kellemetlen tünetet okozhat: erős izzadást, libidócsökkenést, sőt impotenciát, ízületi fájdalmakat, a hang megváltozását, a bőr megvastagodását. Sok beteg küzd depresszióval mindezek hatására.

Ma már gyógyszeresen és sebészileg (amennyiben daganat okozza) is tudják kezelni az akromegáliát, de száz évvel ezelőtt erre még nem volt képes a tudomány: Tillet számára nem létezett hatékony segítség.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Maurice Tillet (@mauricetillet_) által megosztott bejegyzés

Angyalból ogre

A törékeny, angyalarcú, göndör, szőke hajú fiú külseje drasztikusan megváltozott. Eredetileg ügyvédnek tanult, de elhagyta a pályát, és négy év katonai kitérő után beszippantotta a „freak show-k” világa. Európában és Észak-Amerikában nagyon népszerű volt ez idő tájt a testi deformitással élő emberek cirkuszi látványosságként mutogatása.

Tillet is abból élt, hogy mások a csúnyát, sőt a szörnyeteget látták benne, és borzongtak a jelenlétében (hogy ez neki mennyire fájhatott, azt csak megpróbálhatjuk elképzelni), még rövid filmszerepeket is kapott.

A medveölelő

Aztán 1936-ban találkozott Párizsban egy Karl Pojello nevű, litván származású birkózóbajnokkal. Pojello úgy vélte, Tillet a külseje miatt óriási szenzáció lenne a profi birkózósportban, és rábeszélte, hadd legyen az edzője. Tillet tehetségesnek bizonyult, nem sokkal később már birkózógálákon vett részt Franciaországban és Angliában, majd a második világháború kitörésekor Pojellóval az Egyesült Államokba, Bostonba költöztek.

Tillet-t már megelőzte a híre: rajongók várták, hogy élőben is láthassák a „The French Angel” legendás „medveölelését”, és egy harvardi orvoscsoport is jelentkezett, hogy tanulmányozhassák ritka betegségét.

Tillet pankrátorként megtette, amit vártak tőle: hátborzongatóan üvöltött a mérkőzésein, időnként buszt vagy autókat húzott maga után kötélen. 1940 és 1942 májusa között az American Wrestling Association nehézsúlyú bajnoka volt, rengeteg pénzt keresett, igazi szupersztárként bántak vele, és többen is utánozták: pankrátorok sora választotta magának az Angyal becenevet. (Volt Orosz Angyal, Svéd Angyal, sőt Szupersvéd Angyal, de Kanadai, Lengyel, Cseh, Arany, Fekete, Fehér, és Ír Angyal is Tillet nem kis bosszúságára.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Maurice Tillet (@mauricetillet_) által megosztott bejegyzés

Az akromegáliában szenvedők nem éltek sokáig. Tillet egészségi állapota a negyvenes évek elején rohamosan romlani kezdett, ezért a karrierje megtört. Pojellóval azonban továbbra is barátok maradtak, olyannyira, hogy Tillet az edzője chicagói házában lakott: azaz hármasban éltek Pojello Olga nevű feleségével, akit sok forrás Tillet szerelmeként emleget – tévesen.

A valóságban a birkózó magányos volt, nem talált igaz szerelemre, pedig kedves, szelíd, művelt, nyelveket beszélő férfi volt. Csak az edzője és Olga jelentették neki a családot.

1942-ben önként jelentkezett az amerikai hadseregbe, de elutasították arra hivatkozva, hogy elvonná a katonák figyelmét a szolgálattól.

Utolsó meccsét 1953-ban vívta – és elvesztette. Ezután elszigetelten élt.

Barátja után halt

Karl Pojello 1954-ben halt meg tüdőrákban. Tillet akkoriban lábadozott egy tüdőgyulladásból, és amikor értesítették barátja haláláról, rosszul lett. Kórházba szállították, ahol tizenhárom órával Pojello után elhunyt. Egymás mellé temették őket Pojellóék családi sírhelyén, az Illinois állambeli litván nemzeti temetőben.

A DreamWorks soha nem ismerte el hivatalosan, hogy Tillet ihlette Shrek figuráját. A szerepet egyébként eredetileg Chris Farley színész-komikusra írták, az animáció is hozzá igazodott volna. Ám Farley meghalt, és Shrek figuráját gyorsan átdolgozták: a rajzolók irodájában pedig ott voltak a falon neves pankrátorok fotói, köztük Tillet-é is. A külső-belső hasonlóság egészen nyilvánvaló.

Forrás: imdb.comhamuesgyemantindex.hudeathmaskofmauricetillet-theangel

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Mirrorpix 

Kurucz Adrienn