Ezeket az ötleteket, recepteket találjátok a cikkben, ha van olyan, ami érdekel benneteket, görgessetek le:

Mindegyik menüt úgy építettem fel, hogy a desszertet előző este el tudjátok, sőt el is kell, hogy készítsétek, így frissen kevesebb dolgot kell csinálni. 

Ha életedben először készítesz karácsonyi menüt

Receptek elkészítési sorrendben:

Áfonyás, banános tiramisu

Ennek a tortaverzióját készítettem már (itt találjátok), de ez sokkal egyszerűbb lesz.

  • 1 csomag babapiskóta
  • 1 hosszú kávé
  • 1 nagy doboz (500 g) mascarpone
  • 2 doboz krémsajt (én Philadelphiát szoktam használni, abból 125 g egy doboz, tehát összesen 250 g kell)
  • 100 gramm cukor
  • 1 flakon nyomós tejszínhab
  • 2 banán
  • 1 doboz áfonya
  • 2 evőkanál nem cukrozott kakaópor

Eldöntjük, hogy miben szeretnénk tálalni: vagy egy nagy (üveg-) tál, vagy sok kis pohár/tálka jöhet számításba.

A szobahőmérsékletű mascarponét és krémsajtot összekeverjük a cukorral, belenyomjuk és belekeverjük a tejszínhabot (természetesen mi magunk is felverhetjük, de most az egyszerűség volt a célom). A banánt felkarikázzuk, az áfonyát megmossuk. A babapiskótákat egyesével belemártjuk a mélytányérba öntött kávéba, és beletesszük a kiválasztott tálalóedénybe. Egy réteg babapiskótára jöhet néhány karika banán, majd egy réteg krém, újabb réteg kávés babapiskóta, majd banán és krém. A végén megszórjuk finoman egy kis kakaóval, és jól megpakoljuk áfonyával. Ha a sok kis tálka nem fér be a hűtőbe, mehet ki az erkélyre vagy a lépcsőházba, csak az a fontos, hogy fedjük le valamivel: kistányérral környezettudatosabb, alufóliával, folpackkal kevésbé mosogatásigényes.

Sült camembert-falatkák

  • 1 csomag vajas, leveles tészta
  • 1 camembert
  • 1 csomag natúr szalámi
  • 1 üveg narancs- vagy baracklekvár

A legjobb kicsi kosárkaformában, muffinsütőben megsütni, de ha az nincs, a leveles tészta saját papírján, laposan is működik. A leveles tésztát felvágjuk kb. 10 × 10 centis kockákra, és ha van muffinsütőnk, abba tesszük őket (ha nem szilikon, akkor használjunk papírkapszlit vagy sütőpapírt), ha nincs, akkor csak távolabb pakoljuk egymástól. Minden leveles tésztára fektetünk egy szalámit, teszünk rá egy kocka camembert-t és egy kiskanál lekvárt. 180 fok, 20 perc. Hidegen és melegen is finom.

Salmon en papillote, vagyis papírban sült lazac

A lazacban az a jó, hogy nagyon gyorsan elkészül, és sütőpapírban sütve gyakorlatilag a köretet is megcsinálhatjuk hozzá. Most két verziót ajánlok nektek, az egyik kicsit bonyolultabb (krumplis), a másik 15 perc előkészítéssel újabb 15 perc alatt elkészül. Szerintem egy szelet kenyér jól jön hozzá, de elhagyható.

Hozzávalók:

  • fejenként egy lazacszelet
  • só, bors
  • 1 citrom

Lazac előkészítése: a lazacfilében is előfordulhatnak nagy szálkák a vastagabb része mellett, ezt érdemes ellenőrizni. Ha egész filénk van, és nem szeletek, akkor kb. 2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk, sózzuk és borsozzuk, és én egy kis citromlével is meg szoktam locsolni.

Kicsit bonyolultabb, krumplis verzió:

  • lazaconként 1 krumpli
  • 1 cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 evőkanál vaj

A krumplikat meghámozzuk, egy edénybe tesszük (egészben), és addig engedjük tele vízzel, amíg el nem lepi, majd közepes lángon főzzük, kb. 15 percig (nem kell, hogy teljesen puhák legyenek). Utána felkarikázzuk, és a hagymával meg a cukkinivel is így teszünk. Egy nagyobb darab sütőpapír egyik oldalára rápakoljuk a zöldségkarikákat, ráfektetjük a lazacot, és egy evőkanál vajjal megkoronázzuk az egészet. A sütőpapír másik felét ráhajtjuk, és kicsit feltekerjük, hogy egyben maradjon a csomag. Így megy be a sütőbe 200 fokon, 20 percre. Forrón tálaljuk.

Szuperegyszerű, paprikás verzió:

  • 2 kápia parika
  • 1 pici fej lila hagyma
  • 6 koktélparadicsom
  • 1 ág rozmaring
  • 3-4 evőkanál vaj

A hagymát és a kápiákat felaprítjuk apró kockákra, a koktélparikat megfelezzük, és szinte készen vagyunk. Egy nagyobb darab sütőpapír egyik oldalára rápakoljuk a zöldségeket, ráfektetjük a lazacot, és egy evőkanál vajjal megkoronázzuk az egészet. A sütőpapír másik felét ráhajtjuk, és kicsit feltekerjük, hogy egyben maradjon a csomag. Így megy be a sütőbe 200 fokon, 20 percre. Forrón tálaljuk.

Ha mentes menüt tervezel

Vegán trüffelkarácsonyfa

Ez egy Steiner Kristóf-féle recept, az eredetit itt találjátok, csak én olyan „mindent bele” módon szoktam csinálni. Ehhez az édességhez a legfőbb hozzávaló egy aprítógép, csak azt nem esszük meg.

  • 1 bögre mandula
  • 1 tábla vegán csoki
  • 3 evőkanál kókusztej
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A csokit kockákra törjük, és egy percre betesszük a mikróba. Átkeverjük, és ha nem olvadt meg, akkor újabb fél percre visszatesszük. Két percnél biztosan nem kell több idő neki. Az aprítógépben először a mandulát aprítjuk fel, jó apróra, majd 2 evőkanál cukrot beleteszünk az aprítógépbe – ahogy az olvadt csokit és a kókusztejet is –, és még egyszer elindítjuk, hogy egy masszát csináljon az egészből. Ezt a masszát aztán betesszük a fagyasztóba kb. 1 órára (én folpackba csomagolva szoktam), majd utána golyókat gyúrunk belőle, és belehempergetjük a kakaópor és a maradék cukor keverékébe. A golyókból úgy készül karácsonyfa, hogy először ötöt egy kis körbe összerakunk, majd rájuk négyet, aztán hármat, majd egyet. 

Mindenmentes francia hagymaleves

Ennek a levesnek az alaplé a lelke, úgyhogy azzal kell kezdeni a főzést. Amíg a sok hagymát felvágjuk, pont elkészül.

  • 2 sárgarépa
  • 1 krumpli
  • 1 kis darab zeller
  • 8 fej lila hagyma
  • 8 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj

A megpucolt répát, zellert, krumplit és 1 fej hagymát egy nagyobb edényben mindenféle olaj nélkül addig pirítunk, amíg kicsit fekete kezd lenni, majd felöntjük vízzel, amit jó alaposan megsózunk, és kis lángon hagyjuk főni. Addig megpucoljuk és csíkokra vágjuk a rengeteg hagymát, és kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. Sajnos kevergetni kell közben. Először nem történik semmi, aztán összeesik, majd nagyon sok idő (kb. 20 perc a pirítás kezdésétől) múlva elkezd megpirulni. Ezt kell megvárni, és ekkor kell felönteni a zöldségektől megszabadított alaplével. És KÉSZ. El sem tudjátok képzelni, milyen finom. Magában, krutonnal, sajtos pirítóssal, levesgyönggyel is tökéletes.

Céklaszaloncukor

  • 2 fej cékla
  • 1 csomag (vegán) réteslap
  • kevés fenyőmag
  • koriander- vagy petrezselyemzöld
  • olívaolaj
  • 4 szem aszalt, esetleg friss füge
  • só, bors

A célkát héjastul alufóliába csomagolva, egy kevés olajjal és sóval – mérettől függően – 40-70 perc alatt megsütjük, majd meghámozzuk (kicsit várjunk, ha nem akarjuk megégetni a kezünket). A réteslapokat (az összeset, ami egy csomagban van) félbevágjuk, és mindkét lap közepébe teszünk egy céklát. Körbeszórjuk a többi hozzávalóval, majd szaloncukorszerűen feltekerjük, és megkötjük a két végét (lehetőleg ne kék madzaggal, mint amilyet Bridget Jones használt a kék leveshez). Egy kicsit kenjük meg olívaolajjal, és 15 percre toljuk be a 180 fokos sütőbe. 

Sültkarfiol-saláta

  • 1 fej karfiol
  • 1 gránátalma
  • 2 marék bébispenót
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 2 marék aprított vagy szeletelt mandula
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál almaecet

A sült karfiol igazi aduász: gyorsan megvan, szuper jól kombinálható, és szinte mindenhez passzol. Először rózsáira szedjük a karfiolt, majd egy kis olívaolajjal meglocsolva fél órára 200 fokos sütőbe toljuk. Nem baj, ha jól megbarnul. Addig „bepácoljuk” a hagymát: csíkokra vágjuk, majd jól megsózzuk. Amikor már kicsit levet eresztett, rászórunk egy evőkanál porcukrot, és ráöntünk két evőkanál almaecetet. Ha kész a karfiol, akkor már csak mindent össze kell rakni, és megenni.

Ha nagyon sok embert vársz vendégségbe

Lazac és sonka terrine

Ez valójában a lazacos és sonkás krémsajtos falatkák monumentális verziója, ami őzgerinc- vagy banánkenyérformában készül, és legalább egy nappal a fogyasztás előtt hűtőbe kell hogy kerüljön.

Lazacos-avokádós

  • 2 csomag füstölt lazac
  • 2 avokádó
  • 1 csokor kapor (elhagyható)
  • 1 csokor újhagyma
  • 500 g mascarpone
  • 250 g krémsajt (Philadelphia)
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag lapzselatin
  • só, bors

Először összekeverjük a krémsajtos tölteléket: a szobahőmérsékletű mascarponét és krémsajtot a felaprított újhagymával és kaporral, majd a lapzselatint a tasakra írtaknak megfelelően vízbe áztatjuk, addig megmelegítjük a tejszínt (én mikróban szoktam). Ha puha a zselatin, feloldjuk a meleg tejszínben, hozzáadjuk a krémsajtos keverékhez, sózzuk és borsozzuk. Már csak az összeállítás van hátra: egy őzgerinc- vagy banánkenyérformát kibélelünk folpackkal, belefektetjük a füstöltlazac-szeleteket, majd a krém felét belelapátoljuk, elegyengetjük, és jön rá a felszeletelt avokádó, majd egy újabb réteg krém. Ha maradt még lazac, mehet rá, de nem létfontosságú. Folpack viszont kell rá, és mehet legalább 12 órára a hűtőbe. Ha minden jól megy, csodásan szeletelhető, fantasztikus előétel lesz belőle. Kenyeret vegyetek mellé!

Sonkás-tormás

Ez majdnem ugyanaz, mint az előző, csak lazac helyett lehetőleg nyers, füstölt sonkával, avokádó helyett tormával, almával és esetleg aszalt szilvával készül. Ha nem találunk tormás krémsajtot, a simához keverjünk 2 evőkanál ecetes tormát.

  • 2 csomag nyers, füstölt sonka
  • 2 alma
  • néhány ág kakukkfű
  • 500 g mascarpone
  • 250 g tormás krémsajt (Philadelphia)
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag lapzselatin
  • só, bors

Először összekeverjük a krémsajtos tölteléket: a szobahőmérsékletű mascarponét és tormás krémsajtot a felaprított kakukkfűvel, majd a lapzselatint a tasakra írtaknak megfelelően vízbe áztatjuk, addig megmelegítjük a tejszínt (én mikróban szoktam). Ha puha a zselatin, feloldjuk a meleg tejszínben, hozzákeverjük a krémsajtos keverékhez, sózzuk és borsozzuk. Már csak az összeállítás van hátra: egy őzgerinc- vagy banánkenyérformát kibélelünk folpackkal, belefektetjük a füstöltsonka-szeleteket, majd a krém felét belelapátoljuk, elegyengetjük, és jön rá a felszeletelt alma és az aszalt szilva, majd egy újabb réteg krém. Ha maradt még sonka, mehet rá, de nem létfontosságú. Folpack viszont kell rá, és mehet legalább 12 órára a hűtőbe. Ha minden jól megy, csodásan szeletelhető, fantasztikus előétel lesz belőle. Kenyeret vegyetek mellé!

Mini-Pavlovák friss gyümölccsel

Ha Pavlováról van szó, évek óra Mautner Zsófinak EZT a receptjét használom, le se írom nektek külön. Annyit fűznék csak hozzá, hogy én ilyenkor nem szoktam mascarponés krémmel bajlódni, hanem felverek egy adag tejszínt, azt ráhalmozom, és jól megpakolom gyümölccsel. Néha még kész csokiszósszal is meglocsolom.

Pitevariációk zöldsalátával

Ha sok emberre kell látványos ételt készíteni, az a legpraktikusabb, ha egyszerre készül a teljes fogás. Ezért nagyon jók ezek a piték, mert köret és hús is van benne. Három verziót mutatok, mindegyik mellé tökéletes a mézes-mustáros szósszal nyakon öntött sima zöldsaláta.

Marhahúsos pite

  • 2 szelet hátszín
  • 3 krumpli
  • 4 répa
  • 1 kis darab zeller
  • 1 lila hagyma
  • 1 hámozottparadicsom-konzerv
  • olaj
  • só, bors
  • 1 ág rozmaring
  • 2 csomag vajas, leveles tészta
  • 1 tojás

Mindent felaprítunk (amit fel lehet), és kis olajon elkezdjük pirítani a húst és a zöldségeket. Fűszerezzük, majd ráöntjük a paradicsomkonzervet, és egy kis vizet, és egy óra alatt készre főzzük a tölteléket. Fedő nélkül tegyük, mert akkor elpárolog az összes víz, és sűrű cuccot kapunk. Egy tortaformát kibélelünk az egyik tésztával, belelapátoljuk a tölteléket, majd lefedjük a másikkal. A széleket villával összenyomkodjuk (a maradék tésztából én karácsonyfát szoktam alkotni a tetejére), megkenjük tojással, majd 200 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel, 30-40 percig sütjük.

Csirkés, mangós pite

  • 2 egész csirkemell
  • 1 üveg mangócsatni (sokfélét lehet kapni készen)
  • 1 marék aszalt vörös áfonya
  • 1 fej lila hagyma
  • olaj
  • só, bors
  • néhány levél bazsalikom
  • 2 csomag vajas, leveles tészta
  • 1 tojás

A kockákra vágott csirkét és a felaprított hagymát olajon elkezdjük pirítani, és nagyjából 15 perc alatt, kevergetve készre sütjük. Ekkor adjuk hozzá a csatnit, a felaprított bazsalikomot és a vörös áfonyát. Egy tortaformát kibélelünk az egyik tésztával, belelapátoljuk a tölteléket, majd lefedjük a másikkal. A széleket villával összenyomkodjuk (a maradék tésztából én karácsonyfát szoktam alkotni a tetejére), megkenjük tojással, majd 200 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel, 30-40 percig sütjük. 

Padlizsános-kápiás vega pite

  • 2 padlizsán
  • 2 kápia paprika
  • 2 paradicsom
  • 2 lila hagyma
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • olaj
  • só, bors
  • sok kakukkfű
  • 2 csomag vajas, leveles tészta
  • 1 tojás

Felaprítjuk a zöldségeket, a padlizsánt besózzuk, és 15 percig pihenni hagyjuk. Utána mindent összepirítunk egy kis olajon, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, fűszerezzük, és meg is vagyunk a töltelékkel. Egy tortaformát kibélelünk az egyik tésztával, belelapátoljuk a tölteléket, majd lefedjük a másikkal. A széleket villával összenyomkodjuk (a maradék tésztából én karácsonyfát szoktam alkotni a tetejére), megkenjük tojással, majd 200 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel, 30-40 percig sütjük.

Bármilyen zöldsaláta szuper mellé, egy kis paradicsommal feldobhatjuk, az öntet pedig ennyi: 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál méz, 4 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só egy befőttesüvegben összerázva.

 Tóth Flóra