– 

Vallomás következik

Életem első tejeskávén túlmutató kávés receptjét a szükség hozta. Apukám rendes kétezres évekbeli vállalkozóként húszas nagyságrendben tartotta a spájzban a bontatlan whiskey-ket (Jack és Johnny uralták a polcokat), én pedig a buli előtti otthoni alapozás kényszerhelyzetében voltam (mint a legtöbb hozzám hasonló középiskolás, akiket a szülei úgy próbáltak megóvni a túlzott alkoholfogyasztástól, hogy kevés pénzzel engedték el bulizni), viszont a whiskey-t egyszerűen nem tudtam meginni. Ezért beletettem egy nagy pohár túlcukrozott tejeskávéba! Dupla nyereség volt: a szüleim szeme láttára is bátran alapozhattam, ráadásul megoldódott a whiskey-probléma is, nem igazán éreztem az ízét. És sosem buktam le az elcsórt üveggel, amit a ruhásszekrényem egyik alsó polcának sarkában tartottam, alaposan körbebástyázva ruhákkal. És ezt nem azért írom le, hogy a mai tiniknek ötleteket adjak, épp ellenkezőleg – ma már a másik csapatban játszom –, hanem azért, hogy a szülők figyelmét felhívjam: számolják a piát, szagolják a kávét és csekkolják a ruhásszekrényeket. 

Visszatérve a kávé világnapjára, már 15 évesen tudtam, hogy kávéval főzni öröm, ám sosem mélyedtem el ebben a tiramisunál alaposabban. Ma viszont három (vagyis gyakorlatilag négy) szuper kávés receptet hozok nektek, és ígérem, egyikben sem lesz whiskey. Bár

találtam olyan koktélt is, ami kávélikőrből, vodkából, kólából és tejszínből áll, de ezt kicsit túlzásnak éreztem volna egy kellemes szerda délre.

(Úgyhogy eltettem a receptet a következő WMN-es bulira.)

5 érdekes tény a kávéról
  1. A kávécserje termését valójában csak a formája miatt nevezzük kávébabnak, amúgy kategóriáját tekintve bogyós gyümölcs.
  2. A legendák szerint a kávé élénkítő hatását egy kecskepásztor fedezte fel, aki észrevette, hogy a kecskék nagyon energikusak lesznek bizonyos bogyók elfogyasztása után. Más legendák szerint a madarakon figyelték meg a hatását. Egy harmadik eredettörténet szerint egy Omar nevű etióp gyógyító a sivatagban vándorolt, és el akarta fogyasztani a kávécserje bogyóját, de túl keserűnek találta, ezért megsütötte. Úgy meg túl kemény lett, ezért feltette főni. Az így készült levet végül megitta, és új erőre kapott tőle, így visszatérve Mekkába, népszerűsíteni kezdte a csodaitalt. Az biztos, hogy a kávé észak-afrikai eredetű, és onnan terjedt el szerte a világban.
  3. A világon napi 2,25 milliárd csésze kávé fogy.
  4. Brazíliában termelik és Finnországban fogyasztják a legtöbb kávét.
  5. Kutatások szerint nagyjából 80–100 adag kávé lenne a halálos mennyiség egy felnőtt számára (úgyhogy senkit ne próbáljatok meg kávéval megmérgezni).

Pumpkin spice zsemlék, az ősz és a bénázás jegyében

Már évek óta tudjuk, hogy nem múlhat el ősz fotókon virító pumpkin spice latték nélkül, úgyhogy most jöjjön a sütőtökös, ánizsos ízvilág rajongóinak egy kávénál picit bonyolultabb kihívás, a pumpkin spice és a kávé átkonvertálása kelt tésztává. A recept, ami inspirált, eredetileg csodás pereceket ír, de az én kézügyességemen túlmutat az egyenletes vastagságú kígyók készítése kelt tésztából, így kidolgoztam egy lustább, zsemlés verziót. 

A recept a következő: 

  • 450 gramm liszt
  • fél csomag porélesztő (kábé 1 púpos teáskanál)
  • 150 milliliter langyos víz
  • 50 g nádcukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál kínai „ötfűszer-keverék” (vagy mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj, ánizs, gyömbér és szegfűbors őrölt keveréke)
  • 2 teáskanál napraforgóolaj
  • kábé 4–5 evőkanál sütőtökpüré (én csak simán megsütöttem a tököt, és belekanalaztam a tésztába)
  • 1 tojás

A langyos vízbe szórjátok bele az élesztőt és egy evőkanál cukrot, és hagyjátok tíz percig, hogy felhabosodjon.

Addig minden mást keverjetek össze egy nagy tálban, és a végén tegyétek hozzá az élesztős cuccot is. Keverés, gyúrás, amíg kicsit ragacsos tésztát kaptok (ha nagyon ragacsos, akkor mehet hozzá még egy kis liszt). Egy nagy, kiolajozott tálban, konyharuhával letakarva egy órán át hagyjátok megkelni, utána lisztes kézzel formázzatok belőle kábé tíz kis golyót. Én egymás mellé tettem őket egy szilikon formába, és megkentem a tetejüket egy tojásfehérjével, majd 180 fokos sütőben 40 percet sütöttem.

A tetejére jött a kávés rész: hat evőkanál porcukorhoz hozzákevertem egy teáskanál kínai „ötfűszer-keveréket”, két evőkanál krémsajtot (például mascarponét) és ráfőztem egy 50 milliliteres presszókávét – ez lett az úgynevezett icing. Ezzel meglocsoltam a kis zsemlécskéket még melegen, és rászórtam egy marék aprított mandulát. Érdemes kávéba mártogatni. 

Az étel, amire valószínűleg még nem gondoltál: steak + kávé

Ahogy szörfölgettem a kávés receptek között, megakadt a szemem egy elég szimpatikus lehetőségen: steak, paprikás kávés fűszerezéssel. Először legyártottam hozzá a kávés fűszerkeveréket: egy evőkanál füstölt paprika, kevés cayenne bors (vagy sok, ha szeretitek a csípőset), egy evőkanál só, két evőkanál oregánó, egy evőkanál neszkávé (a gyerekek miatt van koffeinmentes itthon), egy teáskanál cukor és jó sok frissen őrölt bors. A serpenyőt füstölésig melegítettem a legmagasabb fokozaton, majd tettem bele egy kis olívaolajat, és végül az alaposan letörölgetett hátszín szeleteket. Mindkét oldalukat két percig pirítottam, majd levettem a tűzről, alaposan beszórtam a fűszerkeverékkel, és öt percre betettem a 200 fokos sütőbe. Ez könnyebb, ha olyan serpenyőtök van, aminek nem műanyag a nyele. Bár elvileg rácson kell pihentetni, én csak kicsaptam egy deszkára, amin később fel is szeleteltem.

A neszkávé ráolvadt, krémesen bevonta, és csodálatosan pikáns és komplex íze lett.

Mellé az állandó őszi salátámat tettem: két sült cékla (a megmosott héjas céklát egy evőkanál olajjal és kevés sóval alufóliába csomagolva 50 percig sütöm 200 fokon, majd meghámozom és felaprítom), egy nagy körte, egy zöld kaliforniai paprika, pácolt hagyma (két fej aprított hagymára teszek egy teáskanál sót, két evőkanál cukrot és három evőkanál balzsamecetet, most épp fehéret, de almaecet is jó), feta, koriander, mandula, csak a díszítés kedvéért. Mivel a sült cékla mindent rózsaszínné változtat, meg a pácolt hagymának van leve, erre nem kell öntet, de van egy szuper kávés öntet, amit azért elbír. Ez a recept: egy presszókávé, egy dl narancslé, három evőkanál olívaolaj, egy evőkanál barna cukor, kevés balzsamecet, só. Én ezt pici befőttesüvegben szoktam összerázni, amíg sűrű nem lesz.

Azért legyen itt egy tiramisu is

A tiramisu alap kávés recept, bár én leggyakrabban a Mautner Zsófi-féle mákos guba tiramisu tortát szoktam készíteni. Most egy banános-áfonyás-kávés tortát csináltam, pont szükség volt egy látványos édességre.

A krémet Zsófi korábban említett receptje alapján készítem, de kis módosításokkal: 500 gramm szobahőmérsékletű mascarponét összekeverek két (szigorúan friss) tojássárgájával, 100 gramm barna cukorral és három dl felvert tejszínnel (ha hűtőből veszitek ki, könnyű felverni). Egy kis reszelt citromhéj jól illik hozzá, de ez teljesen opcionális. Mivel a tortának azért állnia kell, négy lapzselatint beáztatok öt percre, majd feloldom egy presszókávéban, és még belekeverem a krémbe.

Veszek egy kapcsos tortaformát, főzök egy nagyon hosszú kávét, abba babapiskótákat mártogatok, és azokat pakolom a forma aljára, majd a szélét is körberakom babapiskótával (így sajnos nekem több mint egy doboznyi kellett). Ha nem megy elsőre – ahogy nekem sem ment –, mártsátok bele a babapiskóta alját a krémbe.

Erre kerül egy kevés krém, majd egy réteg felkarikázott banán, és mellé néhány szem áfonya

(ti ne a szórás előtt közvetlenül mossátok az áfonyákat, és szárítgassátok konyharuhával, hanem amikor elkezditek az egész tiramisut, és akkor megspóroltok öt perc szerencsétlenkedést).

Újabb réteg krém, újabb réteg kávés piskóta. Megint krém, megint banán, újabb áfonyák (legalább már szárazak). És végül egy utolsó réteg krém. De ha nem elég magas a formátok, akkor lehet, hogy az utolsó krémréteg már nem fér bele, nem baj, akár sima, akár banános-áfonyás az utolsó réteg, jöhet rá egy kis holland kakaó szórás. Aki igazán menő, meringet készít a maradék tojásfehérjéből, nem bevágja a hűtőbe (mint én tettem). Ezért mereng helyett inkább még egy kis physalis (vagyis, mint most megtudtam, amikor rákerestem a helyes írásmódra, perui földicseresznye) nevű gyümölccsel díszítettem. Egy éjjel a hűtőben, és csodásan megáll. Látványos és finom, mint minden tiramisu torta.

Nektek is jó kávézást és kávés főzést!

Tóth Flóra

A képek a szerző tulajdonában vannak