Rólam aztán senki nem mondhatja, hogy hatalmas Star Wars-rajongó lennék. Ha már sci-fi, akkor Asimov és az Alapítvány, de nem ez a szőrös lényekkel meg furcsa alakokkal telepakolt univerzum. De mit ad isten, lett egy gyerekem, aki természetesen baromi nagy rajongó, oly mértékben, hogy a hasonszőrű haverjaival beöltözve mászkál mindenféle eseményekre. Mondjuk, még mindig jobb, mintha inna/szívna – legyintenek a rokonok, barátok és ismerősök. 

Mindenesetre a Star Wars megkerülhetetlenül ott van 40 éve mindannyiunk életében, meggyőződésem, hogy a brazil esőerdők lakóitól kezdve a legeldugottabb afrikai falvakig tudják a népek, kik azok az ewokok, és hogyan kommunikál R2-D2. A birodalom azok számára is tartogat meglepetéseket, akik elvesztették a fonalat valahol a második és a harmadik rész között, mely valójában nem is a második és harmadik, hanem az ötödik és hatodik. Na, mondtam, hogy ha nem vagy fekete öves rajongó, akkor nem fogod érteni. 

Ki mondta, hogy nem lehet puszit dobva fenykardozni valami Star wars szereplőnek öltözve? #mertjolallafekete #megyekcosplayezni

27 Likes, 1 Comments - @zezse on Instagram: "Ki mondta, hogy nem lehet puszit dobva fenykardozni valami Star wars szereplőnek öltözve?..."

Íme, 10 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a most 40 éves ikonról:

1. 1977 januárjában, Mark Hamill, aki a főszereplő Luke Skywalkert alakította a filmben, balesetet szenved új BMW-jével Kaliforniában, arcán helyreállító műtétet kellett végrehajtani. Ezért a homoksikló-jelenetben dublőrt alkalmaztak. 

2. A Lucas-film (nem túl meglepő módon) minden évben Star warsos karácsonyi képeslapot készít, melynek immár 40 éves hagyománya van. 1987-ban R2-D2 és C-3PO köszöntötték a Megváltó eljövetelét, 2002-ben pedig Yoda mester. 

3. 1979-ben két botrányt is okoznak a cég műanyag figurái. A Kenner nevű játékgyártó Boba Fett figuráit úgy küldte ki a vásárlóknak, hogy kilőhetetlenek voltak a rakétái. Ennek oka, hogy a Mattel visszahívta a kilőhető rakétás játékait, mert – bár minden biztonsági feltételnek megfeleltek a termékek – egy gyerek lenyelt egy lövedéket, és megfulladt. 

4. 1986-ban szegény ewokokat a jégre terelték. Robert Turk rendező utazó show-műsorában debütáltak, az Ice Capades nevet viselő műsor zászlója ma igen sokat ér. 

5. 1994-ben George Lucas rendezőt a művészetek doktorává avatták a Dél-Kaliforniai egyetemen. Beszédében barátait emlegette, akik hozzásegítették ahhoz, hogy ott tartson, ahol... 

6. Egy évvel később az Energizer reklámjában a nyuszi legyőzi Dart Wadert, aki természetesen valami noname elemmel használja a fénykardját. Azon túl, hogy egy elemreklámban szerepel a nagyúr, a reklám érdekessége, hogy ez volt az első, melyben nem a termék licencét hirdetik egy figurával. Azóta már alább adták, a virslitől a csokiig bárhol megtalálhatók a szereplők képmásai. 

7. 1997-ben életműdíjat kap Csubbakka az MTV Mowie Awardson, sőt egy medált is, amit a negyedik részben, az Új reményben nem kapott meg. A filmes kiszólás nagy sikert arat, ráadásul Mike Meyers, az esemény házigazdája meghatódva mesélte el, hogy pont Csubakka miatt lett színész. 

8. George Lucas főadmirálisi ranggal rendelkezik. A világszerte ismert rajongói klub, az 501-es légió 1997-ben alakult meg az USA-ban, azóta pedig világszerte vannak sejtjei. Az 501-es légióba bekerülni nem könnyű, a szabályzat nagyon komolyan veszi a megfelelő kosztümöket. Érdemes megnézni, pontosan milyen feltételei vannak, ha, mondjuk Kylo Rennek öltöznél. A nyakát takaró valamin hat darab vízszintes hajtásnak kell lennie, és természetesen még az öv mérete is szabályozva van. 

9. 2012-ben a franciák – kik mások – kimaxolták a gasztronómiai lehetőségeket, melyeket a film rejt. A Magyarországról néhány éve kivonult Quick étteremlánc Star Wars-hamburgereket dobott piacra, melyeket Dark Vador névre kereszteltek. És mitől Star warsos? Mert fekete benne a buci – és biztos asztmásan hörög. 

10. Darth Vadernél maradva, 2013-ban a nagyúr szelfizni kezd, és ezt az Instagramon is posztolja. Mára már  hétmillió követővel rendelkezik, és ilyen csodálatos dolgokat oszt meg. 

These are the rice balls you are looking for. Get the recipe on #StarWars.com. #NationalRiceBallDay #recipe #food

156.3k Likes, 1,179 Comments - Star Wars (@starwars) on Instagram: "These are the rice balls you are looking for. Get the recipe on #StarWars.com. #NationalRiceBallDay..."

2017. december 14-én jelenik Az utolsó Jedik névre keresztelt VIII. rész. 

Az információkat a Star Wars – Évről évre – Egy galaxis története című könyvből idéztük.

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Stefano Buttafoco