Egyik pillanatról a másikra lettek híresek, ezt pedig mindannyian másképp kezelték

Senki sem sejtette, hogy a Star Wars ekkora siker lesz, még a benne szereplő színészek sem. Amikor Mark Hamill a szereplőválogatáson először olvasott fel Harrison Forddal a szövegkönyvből, azt hitte, egy Mel Brooks-féle vígjáték castingján van. Semmi értelme nem volt számára a dialógusnak. Az első film épp akkor robbant be a köztudatba, amikor a szereplőkkel promóciós sajtóturnén voltak. „Leszálltunk Chicagóban, és a reptéri váró tele volt emberekkel, Carrie meg is jegyezte, hogy biztos valami híresség is volt a gépünkön. Aztán amikor közelebb értünk hozzájuk, láttam, hogy az egyik nő haja olyan kakaóscsigába volt feltekerve, mint Carrie-é a filmben. Akkor döbbentünk rá, hogy a Csillagok háborúja túlnőtt a sima űropera státuszon” – mondta korábban egy indexes interjúban.

Mark Hamill, Carrie Fisher és Harrison Ford egy interjún 1977-ben – Forrás: Getty Images/Steve Larson/The Denver Post

Ezt a gyorsan jött hírnevet, a vele járó terhet – valamint azt, hogy sosem tudtak kilépni szerepeik árnyékából – pedig mindannyian másképp kezelték: míg például jóbarátja, Carrie Fisher szorongott és szerfüggő lett, őt elkerülték a botrányok.

Több mint negyven éve él házasságban, a feleségével három gyereket nevelnek. Élvezi, ami körülveszi, és szó szerint minden felhajtás nélkül dolgozik már évtizedek óta. Olyannyira, hogy emiatt sokszor magyarázkodnia is kell.

„Azt hittük, már nyugdíjba mentél”

Mark Hamill olyan szerencsés típusnak tartja magát, aki teljes mértékig boldog abban, amit éppen csinál. Nem a hírverés érdekli – abban volt része elég –, hanem maga a játék. Épp ezért vállalt el a karrierje során számos szinkronmunkát is, sokáig ő volt a hangja például Jokernek a Batman animációs sorozatból. Elmondása szerint teljesen elégedett lenne vele, ha élete végéig csak szinkronizálnia kellene és karakterszínészként dolgoznia. Azt, hogy mennyire kívül esik a hollywoodi főáramlaton, mi sem mutatja jobban, hogy amikor vissza-visszatért Los Angelesbe, jó néhányan rácsodálkoztak: „Ó, te még mindig a show-bizniszben vagy? Azt hittük, már nyugdíjba mentél.”

Forrás: Getty Images/Gareth Cattermole

A képregényőrült geek

Hiába popkulturális ikon, Mark Hamill ugyanolyan rajongó típus, mint bárki más. A háza tele van Star Wars-relikviákkal, de mielőtt bárki azt hinné, hogy a forgatásokról őrzött kincsekről van szó, az nagyon is téved (persze olyan is van közte). Az évtizedek során megjelent, rajongók számára készített merchandise termékekből halmozott fel jókora mennyiséget, amit a szintén rajongó gyerekeinek kért. Újságírók előtt sokszor viccelt már azzal, hogy ha tíz-tizenöt évig megőrizte volna bontatlan csomagolásban az őket ábrázoló Star Wars-babákat, több ezer dollárért adhatta volna el, és abból fizethette volna a gyerekei tanulmányait. De akkor mégis milyen apa lett volna? Így mostanság csak akkor jut eszébe a dolog, amikor átnézi a gyűjtői magazinokat, és rájön:

„Talán mégsem kellett volna engedni a gyerekeknek, hogy Leia hercegnőnek Sinéad O’Connor-frizurát vágjanak.”

Mindenesetre Hamill gyűjtőszenvedélye itt nem merül ki: olyan képregényeket, ritka játékokat halmozott fel, amiket maga Sheldon Cooper is megirigyelne, és amik miatt a Comic-Con-rajongók egyenesen szentéllyé avatnák a házát. A gyűjteménye annyira jelentős, hogy nem is olyan rég külön dokumentumsorozatot forgatott róla a DC. Ráadásul nemcsak lelkes gyűjtője, hanem maga is társszerzője képregényeknek.

Mark Hamill és gyűjteménye a DC sorozatában – Forrás: YouTube

Mozart fénykarddal

Neve az évtizedek alatt eggyé vált Luke Skywalkerével, és míg sok színész számára egy ehhez hasonló skatulya óriási teher lenne, ő úgy döntött, boldogan viszi tovább. (Erről korábban ITT írtunk.) De amikor valaki ennyire egybeolvad az ikonikus szerepével, az meghatározza a további lehetőségeit is. Mark sem tudta felülmúlni a Star Warsszal elért sikert, pedig – ahogy már említettem – jelentős szinkronmunkái voltak, szerepelt filmekben és feltűnt sorozatokban, illetve a Brodwayn is fontos szerepeket kapott. Ő játszotta például Mozartot az Amadeus című darabban, és amikor Miloš Forman azonos címmel filmet forgatott belőle, megkérte Hamillt, hogy vegyen részt a meghallgatásokon végszavazni a színésznőknek. Úgy a nyolcadik órában járhattak, amikor a színész rákérdezett Formannál: miért nem akarja őt is megnézni a kamera előtt, hiszen számtalanszor eljátszotta már ezt a szerepet színpadon. Mire Forman ezzel érvelt: „Mert senki nem olyan hülye, hogy elhiggye, Luke Skywalker jó Mozart lehet.” Hát így. 

 

Szerencsére Hamillnek igazán meg sem kellett békélnie a helyzettel, míg Harrison Fordot például kirázta a hideg az évtizedek során, amikor egyfolytában a Star Warsról kérdezték. Hamill egy korábbi interjúban elárulta, hogy amikor az emberek azt kérdezik tőle, nem fél-e, hogy csupán Luke Skywalkerként fognak rá emlékezni, úgy szokott válaszolni: aki nem is számított rá, hogy bármilyen módon az emberek emlékezetében marad, annak ez egy win-win helyzet.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Filákovity Radojka

Kiemelt kép: Getty Images/Rich Fury