Vigyázat, a cikk masszív spoilereket tartalmaz, így, ha nem láttad valamelyiket, érdemes előbb megnézni a filmet, hogy ne én lőjem le ezeket a mesteri csattanókat.

1. Csillagok háborúja: A Birodalom visszavág

Mark Hamill a filmben (Star Wars: A Birodalom visszavág (20th Century Fox, 1980)

Egy ilyen gyűjtésből természetesen nem maradhat ki a filmtörténelem egyik legnagyobb csavarja, amit George Lucas még a szereplők elől is eltitkolt a forgatáson, és csak Darth Vader utószinkronizálásakor tették bele a végleges változatba. Igen, az azóta szállóigévé vált „Én vagyok az apád” fordulatról van szó, amikor a sith lovag elmondja Luke Skywalkernek, hogy mestere, Obi-Wan hazudott neki, és nem ő ölte meg, hanem ő az apja. Star Wars-rajongók millióinak olvadhatott le az arca e fordulat hallatára, és nagyon-nagyon elszomorít, hogy ebből kimaradtam, és úgy láttam ezeket a filmeket, hogy az addigra majd harminc éve alapvetésként kezelt csavart már tudtam: Darth Vader igazából Luke Skywalker apja.

2. Harcosok klubja

Tyler Durden karakterét Brad Pitt alakította (Harcosok klubja, Fox 2000 Pictures, 1999)

Újabb klasszikus következik, és nem csoda, hogy egy-egy ilyen agyeldobós fordulat kultfilmmé teszi az alkotást. A sokak által ismert történet szerint a film narrátora, akinek nem ismerjük a nevét és Edward Norton alakítja, rákosoknak tartott csoportterápiákra jár, azt hazudva, hogy ő is beteg. Egy véletlen folytán megismerkedik a Brad Pitt alakította Tyler Durdennel, összebarátkoznak, majd pár részeges bunyójuk után megalakítják a Harcosok klubját, ahol jó pár társukkal együtt brutális verekedések közben eresztik ki a gőzt. A főszereplőnél – aki szinte csak sodródik az árral – jóval karizmatikusabb Tyler szépen lassan terrorista csoporttá alakítja klubbot, ez azonban már nem annyira tetszik narrátorunknak, akit egyszer az egyik tag Tylernek hív. Persze először azt hiszi, szórakoznak vele, de végül rájön, hogy a balhés barátja mindig is a fejében létezett. Az ő egyik személyisége Tyler, és nemcsak átélője, hanem nagyon is alakítója a történéseknek.

3. Hatodik érzék

Haley Joel Osment és Bruce Willis a Hatodik érzékben (Hollywood Pictures, 1999)

M. Night Shyamalan, a film írója és rendezője mesteri szintre vitte a megtévesztést. Már a mű elején lelövi a poént úgy, hogy az senkinek nem esik le. Történik ugyanis, hogy a főszereplő pszichológusnak, dr. Malcolm Crowe-nak – akit Bruce Willis játszik – egyik páciense, egy Cole Sear nevű kisfiú elmondja a titkát: szellemeket lát, akik beszélnek hozzá és nem tudják magukról, hogy már nem tartoznak az élők sorába. A film végi csattanó kulcsa végig a kezünkben volt, hiszen kiderül, a pszichológus is egy szellem, aki beszélni tud a természetfeletti képességgel megáldott kisfiúval.

4. Viharsziget

Leonardo DiCaprio a Viharszigetben (Paramount Pictures, 2010)

Martin Scorsese 2010-es filmjének vége olyan jól sikerült, hogy a rajongók a mai napig nem tudnak megegyezni, mi is történt a százharmincnyolc perces játékidő alatt valójában. A Teddy Daniels rendőrbírót alakító Leonardo DiCaprio társával a szigeten lévő elmegyógyintézet egyik eltűnt lakója után nyomoz. Ahogy azonban halad előre a cselekmény, egyre erősebb a gyanú, hogy a köddé vált beteg történetével valami nincs rendben. Végül kiderül, hogy a rendőrbíró igazából szintén a szigeten kezelt betegek egyike, a társa az orvosa, a nyomozás pedig csak színjáték, hogy Teddy végre beismerje magának az igazságot: az igazi neve Andrew Laeddis, és azért került a szigetre, mert lelőtte feleségét, aki bomlott elmeállapota miatt megölte három gyereküket. De közben folyamatosan ott lebeg az a lehetőség is, hogy az orvosok hazudnak, Teddy tényleg rendőrbíró, aki rájött a szigeten végzett emberkísérletekre, ezért megpróbálják őrültnek beállítani. Hogy mi az igazság, sosem tisztázták az alkotók, ezzel teret adva a tíz éve tartó találgatásnak.

5. Fűrész

A fil ikonikus bábuja (Lions Gate Films, 2004)

Az egyik legjobb horrorfilmként számontartott Fűrészt nem csak a hátborzongató története miatt tartják nagyra a műfaj kedvelői, a szuperlatívuszokat a végén lévő két csavarnak is köszönheti. A sztorit sokan ismerik: a két férfi, Adam és Lawrence egy finoman szólva lepukkant ipari fürdőszobában találja magát leláncolva, a szoba közepén pedig egy holttest fekszik. Hogy túléljék, végigjátsszák elrablójuk kegyetlen játékát. Adam feladata, hogy kijusson, míg Lawrence-é, hogy végezzen Adammel, különben megölik a családját. A brutális és véres cselekmények után kiderül, hogy a szabadulásuk kulcsa végig a szobában lévő kádban volt, amit a vízzel együtt leengedtek a lefolyón. De ha ez még nem lenne elég, a fürdőszobában fekvő holttest titkára is fény derül: nagyon is élő ember feküdt a padlón a két férfi társaságában, aki nem más, mint az elrablójuk, a kirakós gyilkos.

6. Eredet

Jelenet az Eredetben (Legendary Pictures, 2010)

A Christopher Nolan egyik mesterművének tartott, idén tízéves Eredet – amit az évforduló apropóján néhány mozi újra műsorra tűzött – egy kicsit kilóg a sorból, de nem lehet lehagyni egy ilyen listáról. Itt ugyanis a filmvégi csavart félbevágták, és a nézőre bízzák, hogy eldöntse, mit is látott a történet utolsó perceiben. Az álomtolvajokról szóló film cselekményét meg sem kísérlem néhány mondatban összefoglalni, olyan bonyolult, annyi szinten játszódik, hogy sokszor nem világos, hogy amit látunk, az álom vagy valóság. 

A csavar szempontjából a lényeg, hogy azért, hogy az álomtolvajok el tudjanak igazodni az álmodott és a való világ közötti ugrálásokban, mindenkinek van egy személyre szabott totemje, aminek viselkedéséből el tudják dönteni, mi a valóság és mi nem az. A főszereplő, Dom Cobb – akit Leonardo DiCaprio játszik – a film utolsó jelenetében megpörgeti a totemjét, azonban vége lesz a filmnek, mielőtt kiderülne, hogy a boldog befejezés csupán álom, vagy a valóság.
Az Eredet az elmúlt évtized egyik legjobbjának tartott alkotása, nem véletlenül. Számtalan teória született a látottak értelmezésére, és a főszereplő apósát alakító Michael Caine két éve pontot tett ugyan a találgatások végére azzal, hogy elárulta, amelyik jelenetben ő szerepel, az a valóság, azaz a film vége nem álom, ezzel semmivel sem csökkentette a film nyújtotta felejthetetlen élményt.

Ti milyen filmekkel folytatnátok a listát?

Dián Dóri

Kiemelt képünk illusztráció! (Forrás: Getty Images)